Jelena Blagojević Harbinja: Svaki Tarin zubić i riječ naša su najveća sreća

Piše: Redakcija

Poznato TV lice, Jelena Blagojević Harbinja i njen suprug Adnan, već deset mjeseci uživaju u najljepšoj i najodgovornijoj životnoj ulozi – roditeljskoj. Kćerka Tara promijenila je njihov svijet na najljepši način, ukazala na nove prioritete i ojačala njihovu ljubav. Zato danas, uživaju u emocijama za koje nisu ni znali da postoje. Njihova jutra s kćerkom su neponovljiva.

– Svakog dana nas oduševljava i svakog jutra kada se probudi je drugačija. Stalno uvodi neke nove bebeće trikove i smišlja nove igre, a  posljednja u nizu je:  „Gdje je Tara? Nema Tare. Aaaa evo je“. Ta igra skrivanja sada joj je omiljena, pa čak i tokom jela zna staviti ruke na oči i čekati da je nađemo. Mi smo roditelji prvi put i  nama je svaki novi zub i svaka nova riječ oduševljenje – kaže Jelena.

 Kako ste se osjećali kada ste kćerkicu prvi put ugledali i uzeli u naručje?

– Taru sam rodila carskim rezom, tako da sam je mogla vidjeti tek 24 sata nakon rođenja. To je neopisiv osjećaj. Nevjerica, ponos, odgovornost, strah, ljubav…, sve se to pomiješa. Znam samo da mi je bilo nevjerovatno da sam ja, tačnije da smo mi roditelji tom malom bespomoćnom i  savršenom biću. Trebalo je nekoliko sati,  možda i dana da shvatim šta me je snašlo i šta slijedi, te da sam mama malom smotuljku. Ljubav je to.

 Ko Vam najviše pomaže u odgoju Tare?

– Uglavnom niko (smijeh). Tu i tamo uskoči „nana, baka ili tetka servis“, ali suprug i ja provodimo najveći dio vremena s njom. Trenutno ne radim i ona mi je jedina obaveza u životu. Nije mnogo zahtjevna pa mi i nije potrebna pomoć.

 Kako su u Vašem domu roditeljske obaveze podijeljene?

– Taru od rođenja kupa tata, siječe joj noktiće i priprema je za noćno spavanje. Ostatak obaveza je na meni. Normalno mi je da je majka ta koja je privrženija djetetu i neminovno je da će u podjeli obaveza veći dio pasti na na mene. Nedjelja nam je porodični dan koji provodimo zajedno i djelimo sve obaveze.

 Čije savjete o roditeljstvu najradije prihvatate?

– Najviše su mi pomogli savjeti prijateljica koje već imaju djecu. Život je sada mnogo drugačiji u odnosu na onaj koji su imali naši roditelji. Moja mama ne odobrava mnogo stvari koje promjenjujem u Tarinom odgoju. Naprimjer, njoj je bilo nepojmljivo da beba od nepunih 40 dana dane provodi vani, a ne u stanu, zatim da smo je odveli na more kada je imala dva mjeseca ili to da se vozim sama s njom u autu. Srećom, imam prijateljice koje su mnogo opuštenije.

 Koliko je rođenje kćerke promijenilo Vaše svakodnevne životne navike? Pronalazite li vrijeme da se posvetite samo sebi i nekim „ženskim“ ritualima?

– Pa ja baš i nisam tipično žensko. Nikad nisam imala rituale, čak ni onaj ispijanja kafe. Promijenila mi je navike, naprimjer, buđenje. Prije mi je bilo nemoguće da funkcionišem ako nisam prespavala cijelu noć, a sada to radim kao od šale. Također, više za izlazak vani ne mogu biti spremna za deset  minuta. Imam vrijeme koje posvetim sebi, mnogo manje u odnosu na raniji period, ali sada ga mnogo više cijenim i mnogo više mu se radujem.

 U čemu Vas je majčinstvo najviše promijenilo?

– Postala sam odgovornija prema sebi, prema drugima i  prema životu. Moji strahovi su sada mnogo veći, a živci mnogo tanji (smijeh). Više razmišljam o budućnosti u smislu Tarinog odrastanja i mnogo bolje razumijem druge roditelje i njihove postupke.

Ostatak intervjua čitajte u aktuelnom izdanju magazina Azra. 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti