Marti J. Bissell, komandantica NATO štaba Sarajevo: Biti vojnik nije samo posao

Piše: Lejla Bejdic

Brigadni general, Amerikanka Marti J. Bissell, prošle godine preuzela je dužnost komandantice NATO štaba Sarajevo. Kao vojnik Bissell 31 godinu ponosno nosi vojnu uniformu, i zastupa vrijednosti vojničke misije širom svijeta. Prije nego što je došla u našu zemlju, iza sebe je ostavila misije u Japanu, Koreji, Jordanu, Gvatemali, Danskoj. U svakoj od navedenih, je najčešće bila jedina žena vojnik. Uprkos teškom i odgovornom poslu koji obavlja, uvijek je pronalazila vrijeme da upozna i bogate kulture svih ovih zemalja. Ovo je prvi put da Marti govori za naš magazin, osim o poslu, s nama je podijelila najzanimljivije dijelove privatnog života, o čemu ne govori često.

– Čast je i privilegija biti na komandnoj dužnosti bez obzira da li ste žena ili muškarac. Bilo mi je veoma drago kada sam izabrana na ovu dužnost i zaista uživam u BiH radeći na tome da se stvari ovdje poboljšaju. Imala sam priliku upoznati prethodnu komandanticu prije nego što sam postavljena na dužnost. General majorica Gigi Wilz je izuzetan lider i često joj se obratim za savjet i mišljenje. Čast mi je nastaviti njenim stopama i nadam se da ću tokom mandata postići koliko je i ona tokom svog. 

Koliko je bio težak put dok niste došli do sadašnje pozicije?

– Kao i u bilo kojoj drugoj karijeri, dobro raditi neki posao znači vrijedno raditi i biti discipliniran. Biti vojnik nije samo puki posao. To zahtijeva i predanost profesionalizmu u služenju svojoj zemlji. Tokom proteklih 30 godina vrijedno sam radila kako bih svaki dan napredovala i bila što bolji oficir i lider. Nikada nisam očekivla da ću doći dovdje. Nikada nisam planirala biti general. Samo sam se fokusirala da dobro radim svoj posao.

Da li bi Vam bilo lakše da ste muškarac?

– Zaista ne znam kako da odgovorim. Neki bi vam rekli “da”, neki “ne.” Samo znam kako je biti ja. Naučila sam da vjerujem svojim prosudbama. Naučila sam pitati kada nešto ne znam, i što je još važnije, slušati druge koji imaju drugačija iskustva i mišljenja. Naučila sam razliku između dokazivanja da si glavni i svakodnevnog napornog nastojanja da uradiš pravu stvar. Tokom godina naučila sam kako da se okružim ljudima kojima mogu vjerovati i čija mišljenja kombiniram sa svojima kako bih donijela pravilne odluke. Naučila sam da su integritet i jaka radna etika nezamjenjivi.

Radili ste u mnogim sredinama, kako zaštiti žene u zaraćenim zemljama?

– Najjednostavniji odgovor bi bio da ne bude rata i da svi živimo u svijetu mira i sigurnosti. Rat je svima težak, i ženama, i djeci, i muškarcima. Ali, trajan mir se ne postiže lako, i, ja, kao vojnik, zajedno s kolegama vojnicima, moram biti na oprezu i štititi od onih koji ne poštuju prava drugih, onih koji brinu samo o sebi i svojoj želji da svijet odgovara ili služi njima. Trebamo učiti jedni o drugima i jedni od drugih, biti spremni da prihvatamo različitosti, poštujemo jedni druge i, još važnije, da smo svjesni da svako želi sigurno mjesto gdje će da živi, razvija se, možda osnuje porodicu i gradi karijeru.

Marti je također i pilot helikoptera

Na koji način pomažete ženama da se uključe u vojsku?

– Vojska mi je pružila fantastičnu priliku da vidim svijet i upoznam izuzetne ljude. Želim ohrabriti sve mlade žene da nađu organizacije koje će im omogućiti da otkriju svoj pravi potencijal i postignu ciljeve. Uvijek sam smatrala Kopnene snage SAD-a jednim od najboljih poslodavaca kojeg žena može imati. Nigdje drugdje ne bih dobila tako kvalitetnu obuku i takve prilike, da komandujem vojnicima i budem pilot helikoptera. Naučila sam da pomjeram vlastite granice, da postižem više, i uz sve to sam posjetila mjesta koja inače nikad ne bih vidjela.

Ž5 = Žena ste u muškom svijetu, kako ste se tokom 31 godine karijere, borili s predrasudama?

– Na mnogo načina, sam sretna ili blagoslovljena, zavisi kako na to gledate. Rođena sam u zemlji koja kontinuirano unapređuje i podržava rodnu raznolikost i važnu ulogu koju žene imaju u današnjem društvu. Ipak, lagala bih ako bih rekla da je to bilo lagan put. Uprkos nekim izazovima, u karijeri se nisam susretala s predrasudama koje postoje u drugim poslovnim okruženjima. Kao vojnikinji pružane su mi iste prilike kao i mojim muškim kolegama. Primam istu platu i primat ću istu penziju kao i oni. Imala sam prilike da budem na komandnim dužnostima i da putujem. Još jednom da kažem da sam se srećom rodila u SAD-u i imala priliku da slijedim svoje snove.

 Šta Vaše dugogodišnje iskustvo kaže; u kojim područjima su ženska prava i položaj žena najugroženiji?

-U svim manje razvijenim, siromašnijim zemljama ili dijelovima u kojima su manje mogućnosti, žene plaćaju višu cijenu u smislu jednakosti, obrazovanja i prilika koje imaju. Diskriminacija, uskraćivanje napretka ili nedostatak obrazovanja mogu dovesti do situacije u kojoj su žene ugroženije i ne mogu ostvariti svoj puni potencijal. Ali, pretpostavljam da se vaše pitanje odnosi na ugroženost koja nije određena granicama i geografskim pojmovima nego onima u društvu koji ne žele ohrabriti ili pomoći svim članovima društva da ostvare svoje snove. 

Sa suprugom na utakmici

POGLED KOJI NIKADA NEĆU ZABORAVITI

Bila sam mladi poručnik u Koreji, kao pilot helikoptera. Često smo letjeli u udaljena područja i zemlje kako bi jedan od naših putnika mogao prisustvovati sastanku. Proces je uvijek bio sličan kada smo pristajali. Lokalno selo čuje helikopter i stane pozadi dok se ne zaustavimo. Prvo bi prišli muškarci helikopteru pa bi onda pustili žene i djecu da se približe, gdje bi im davali slatkiše i puštali ih da uđu u helikopter. Na jednom određenom letu, sletjeli smo na korito rijeke, pogledala sam i vidjela ispred sebe mladu ženu. Imala je oko 15 ili 16 godina, jedno dijete joj se držalo za nogu, drugo je držala na boku, a mislim da je bila trudna i s trećim. Počela je hodati prema meni i mogla sam vidjeti na njenom licu da je imala ožiljke i da ju je neko brutalno pretukao.

Dok sam je gledala kako se približava, počela sam skidati rukavice, a zatim i svoju kacigu. Jasno se sjećam izraza na njenom licu kad je shvatila da sam djevojka, koja je upravo prizemljila helikopter. Pogledala me je kao da sam Bog. Izraz njenog lica nikada neću zaboraviti.

Kompletan intervju u printanom izdanju magazina Azra. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti