Tata i Kira – raspjevana lektira: Haris Abdagić sa kćerkom osvojio simpatije više od 40.000 ljudi

Piše: Aldina Zaimović

Bh. kantautor Haris Abdagić (41) ljubav prema muzici prenio je na svoju petogodišnju kćerku Kiru. Na svom Youtube kanalu “Tata&Kira TV“ objavljuju simpatične videe s obradama dječijih, domaćih i stranih pjesama. Zvijezda emisije koju su nazvali „Tata i Kira – raspjevana lektira“ zasigurno je njegova kćerkica koja nježnim dječijim glasićem puni srca gotovo 40.000 ljudi, koji redovno prate njihov kanal. Haris s ponosom ističe kako je Kira propjevala prije nego što je prohodala, te je sa samo tri godine pjevala intonacijski tačno.

– Prije Kirinog rođenja imao sam projekt „Raspjevana lektira“, koji sam realizirao s Gradskom bibliotekom Zenica, čiji sam dugogodišnji uposlenik, a odnedavno i direktor. Obrađivao sam pjesmice naših poznatih lektirskih pjesnika za djecu – Nasihe Kapidžić Hadžić, Ivice Vanje Rorića, Šime Ešića, Bakira Abdagića i drugih – i izvodio ih prilikom svojih čestih nastupa za učenike gradskih i prigradskih škola. Kad se Kira rodila, sve te pjesmice su dobile novu dimenziju i novi smisao, a budući da se ime Kira rimuje s riječju lektira nametnuo se naziv: Tata i Kira, raspjevana lektira. Zbog te rime je “Tata” prvopotpisani član ovog dueta, iako je Kira glavna.

 

Većina roditelja misli da je njegovo dijete posebno. Po čemu je Kira drugačija u odnosu na djecu svog uzrasta?– Trudim se da ne upadnem u zamku posmatranja svog djeteta kao posebnog i na bilo koji način drugačijeg od ostale djece. Kira jednostavno ima izuzetan muzički talent i ima veliku želju da taj talent i pokaže, što je potpuno prirodna stvar. Tatin i mamin zadatak je da joj to omoguće. Mislim da smo odabrali dobar način, koji djetetu nije naporan ni stresan, a to je šala i igra. Bolje da se igra sa svojim tatom, nego da je prijavljujemo na talent show projekte.

 

Djeca često znaju nekim pitanjima i postupcima iznenaditi roditelje. Čime Vas Kira svakodnevno iznenađuje?
– Ništa me više ne iznenađuje. Indigo djeca, djeca svjetlosti, postmilenijalci, ili kako već nazivaju Kirinu generaciju, to su izuzetna djeca, rođena u jeku četvrte revolucije pismenosti. Prirodno je da su ta djeca napredna i drugačija. Dostupno im je mnogo više informacija nego što je bilo nama, zreliji su i brže odrastaju. Zato kažem da me ništa ne iznenađuje, ali me fascinira sve u vezi s tim fenomenom.

 

Šta ste najviše naučili od Kire?
– Kira je, svojim rođenjem, potpuno pretumbala sve moje spoznaje, svjetonazore i prioritete, što valjda doživi svaki roditelj kad dobije prvo dijete. Kira me naučila šta je u životu najvažnije.

 

Čemu se trudite da naučite svoje dijete?
– Vrijednostima i vrlinama koje čovjeka čine čovjekom: pristojnost, lijepo ponašanje, skromnost, zahvalnost… Osim toga, jako nam je stalo do toga da Kira razvija samopouzdanje i vjeru u sebe, da voli sebe i da zna da je dobra, pametna, talentirana i lijepa.

 

Trenutno svirate ukulele, a prethodno ste svirali gitaru, zašto ste izabrali ukulele?
– Sviram još uvijek i gitaru, a ukulele mi je bio simpatičan, jer je, ovaj koji mi imamo, roz, smiješan i daje mnogo više zvuka nego što bi se reklo na prvi pogled. Osim toga, svaki gitarist se vrlo lako prilagodi na ukulele, pa ga nije bilo teško naučiti svirati.

 

Koliko je važno da dijete odrasta uz muziku?
– Muzika mi je kroz cijeli život bila najbolji pasoš i najbolja legitimacija. Ona produhovljuje čovjeka, i život čini lakšim i ljepšim. Takvo je barem moje iskustvo. Muzika je filozofija života, a vrlo često i sam život. U stanju nam je otvoriti dimenzije koje bez nje ne bismo mogli ni sanjati. Kroz muziku i uz muziku ljepše i lakše možemo izraziti svoju ličnost. Čista je magija i zbog toga je važno da dijete odrasta uz nju.

 

Na vašem repertoaru našle su se i pjesme nekih od najpoznatih svjetskih izvođača; Lady Gage, „The Beatlesa“ i Bob Dilana, na koji način birate pjesme koje ćete obrađivati, da li ih bira tata ili Kira?
– Pjesmice bira Kira, a mama i tata su tu da malčice usmjere njenu potragu za novim pjesmama i da joj ponekad “podmetnu“ ono što bi joj se moglo svidjeti. Kira ima vrlo specifičan muzički ukus, pa tako danima sluša „Queen“ ili LP. Freddy Mercury joj je omiljeni pjevač. S druge strane, nekad voli čuti i neke bebaste pjesmice, što je prirodna kompenzacija.

 

Kompletan intervju čitajte u aktuelnom izdanju magazina Azra. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti