Amra Kapidžić: Nikada nisam bila ponižena od muških kolega, ali od žena i kolegica jesam

Piše: Aldina Zaimović

U Narodnom pozorištu Sarajevo intenzivno se odvijaju probe za predstavu „Snijeg“, rađenu prema istoimenom romanu Orhana Pamuka, čija premijera je najavljena za 26. juni. Režiju predstave potpisuje Dino Mustafić, dok je dramatarugija i adaptacija teksta povjerena Bojani Vidosavljević. Impresivna je glumačka ekipa predstave koja u glavni grad dovodi i nobelovca Orhana Pamuka.

Amri Kapidžić pripala je uloga Svile, o kojoj prvi put govori za naš magazin.

– Svila je nježna, tužna, samozatajna, fatalna ljubav glavnog junaka kojeg igra moj sjajni kolega Aleksandar Seksan. Radujem se što ponovo sarađujem s Dinom Mustafićem, ali isto tako i što ću ponovo dijeliti scenu, kako s mojim kolegama i kolegicama iz ansambla, tako i s doajenima bh. glumišta Kaćom Dorić, Jasnom Diklić, Draganom Jovičićem i Senadom Bašićem. Posebno sam sretna i uzbuđena što će na sceni Narodnog pozorišta prvi put imati priliku da zaigraju predivni, talentovani, mladi glumci Mak Čengić i Irfan Ribić – kaže Amra na početku razgovora za naš magazin.

Naredne godine navršit će se dvije decenije kako ste član glumačkog ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo. Kako nakon toliko godina radnog iskustva čuvate i njegujete glumački nerv, šta je to što Vas osim sjajnog scenarija i ekipe s kojom ćete eventualno igrati, još čini ushićenom pa se radujete svakom novom projektu?

– Kada pogledam unazad shvatim kako je taj dugi period od 20 godina ustvari užasno brzo proletio. Mnogo toga se promijenilo. Ali ono što je ostalo isto, jeste da me i dalje najviše raduje i inspiriše dobro odabrana ekipa pozitivnih ljudi s kojima je užitak raditi. Jer s takvom ekipom dolazi i dobra, pozitivna energija, a to je valjda i jedina energija iz koje se mogu izroditi kvalitetne predstave, one koje volite i jedva čekate igrati.

Kako i da li se s vremenom mijenjao tip uloga koje su Vam nuđene?

– Mijenjale su se moje godine, moja glumačka zrelost, moj izgled. Samim tim mijenjale su se i vrste uloga koje su mi nuđene. Bilo bi zastrašujuće da nije tako, zar ne?!

Vi ste glumica, majka i supruga. Kako balansirate između poslovnih i privatnih obaveza?

– Nije uvijek lako, ali trudim se i ne kukam. Uz dobru organizaciju, želju, volju, ali i pomoć, sve se može uskladiti.

I Vi i Vaš suprug ste glumci. Biste li željeli da neko od Vaše djece krene glumačkim putem? Šta biste mu rekli ako bi izrazilo želju za tom profesijom?

– Jedino što želim jeste da moja djeca budu sretna i zadovoljna svojim životnim izborima. Da vole i uživaju u profesijama koje izaberu i da pri tome ostanu časni, pošteni i vrijedni ljudi. A ako se neko od njih odluči upravo za glumu, rekla bih im isto ono što im govorim svakog dana – Sretno! Uživaj! Uz tebe sam! Volim te!

Polazi li suprugu i Vama  za rukom da poštujete pravilo – posao nikad ne donositi kući?

– To u glumačkom poslu nije pravilo. Doduše, Ermin se trudi da direktorski dio posla ne donosi kući, ali onaj glumački oboje donosimo. Razgovaramo. Zajednički pokušavamo riješiti neke dileme. Podrška smo jedno drugome. I to je jedna od prednosti kada su oba partnera u ovom poslu.

Foto: Tarik Saletović

Kompletan intervju čitajte u aktuelnom izdanju magazina Azra. 

 

Pročitajte još