Amanda Dusper: Boreći se za zdravlje otkrila sam raw veganstvo

Piše: Lejla Bejdic

Neki ljudi bez nekog posebnog razloga donesu odluku da će promijeniti način života, način ishrane, način na koji se odnose prema zdravlju, neki se, međutim, suoče s teškim trenucima koji ih s vremenom odvedu na drugi put, pa iz korijena mijenjaju odnos prema sebi.

Amanda Dusper, djevojka rođena u Zavidovićima, sa 16 godina je doživjela tešku saobraćajnu nesreću zbog koje je morala da promijeni svoj dotadašnji način života. Počela je izučavati razne načine ishrane, te došla do saznanja da hrana ima ogroman utjecaj na fizičko i mentalno zdravlje, raspoloženje, energiju, san i sve aspekte života. U junu 2013. godine postala je „raw vegan“. Putuje svijetom i među traženim je holističkim trenerima. Svoju priču prvi put dijeli s naši čitateljima. Iskrena je i otvoreno pojašnjava zašto je ovakav način ishrane mnogo više zastupljeniji u inozemstvu nego na našim prostorima i kako ju je borba za život na kraju osnažila, a nove životne navike učinile sretnijom nego ikad.

– „Raw vegan“ je osoba koja ne konzumira nikakve životinjske proizvode poput mesa, ribe, jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda i meda, niti bilo šta što je kuhano, odnosno zagrijavano na temperaturi iznad 42 stepena. Sirova veganska prehrana uključuje sirovo voće, povrće, zelenje, orašaste plodove i sjemenke, ljekovito bilje ili bilo šta drugo biljnog porijekla u sirovom stanju. Također, moguće je pripremati umake i namaze s okusom sira na biljnoj bazi, fermentirane proizvode, kao i pizze, lazanje, pite, sendviče, i sve ostalo što smo prije jeli, samo je potrebno poznavati recepte i posjedovati dehidrator, koji suši namirnice slično kao pećnica, samo na temperaturi ispod 42 Celzijeva stepena. Postoji više varijanti sirove veganske ishrane, neki se baziraju na zelenju i masnoćama, dok drugi poput mene baziraju ishranu na voću i zelenju s manjim udjelom masnoća – kaže Amanda.

Za one koji ne znaju pojasnite, koja je razlika između vegetarijanca i vegana?

– Vegetarijanci ne konzumiraju samo meso, ali jedu jaja, mliječne proizvode i med. Vegani ne konzumiraju nikakve životinjske proizvode.

Sa 16 godina ste doživjeli saobraćajnu nesreću. Kako ste se izborili sa svim posljedicama i na koncu kako je izgledala Vaša borba za zdravlje?

– Da, prije tačno 16 godina, danas imam 32. To je bila velika trauma za moj organizam, fizička i mentalna. Te noći, kad sam dovezena u bolnicu u Zenicu, doktor je rekao da me „nema smisla“ operirati, jer ću ionako umrijeti. Nakon plača i molbi roditelja te operacije od četiri sata, postavljeni su mi fiksatori i pet kilograma titanijuma, koje sam nosila duže od četiri mjeseca. Transfuzija krvi, šok i dugotrajni lijekovi su mi kompletno oštetili imunitet i ubrzo uzrokovali razne autoimmune reakcije.

Da li je saobraćajna nesreća bila pokretač da postanete „raw vegan“?

– Imala sam mnogo zdravstvenih problema, poput stomačnih problema, čestih gripa i glavobolje od djetinjstva. Kasnije, nakon saobraćajne nesreće sam osjećala užasne bolove, intoleranciju na hranu i ekstremno oticanje, gubitak kose, alergije, zaboravljanje, užasne akne i svašta se počelo dešavati u organizmu. Sve je bilo gore i gore, u nastojanju da „preživim“ počela sam postiti i isprobavati razne dijete. Svaka knjiga koju sam pročitala, nudila je različite ideje i rješenja. Opsjednuta da pronađem lijek, primjenjivala sam odmah sve na što sam naišla. Prije nego sam otišla na 100 posto sirovu vegansku dijetu s 80 posto udjela voća, jela sam prema principu „keto dijete“, samo mesne proizvode, ribu, zelenje i masnoće, bez glutena i bez mliječnih proizvoda. Ideja da jedem uglavnom samo voće je djelovala suludo, jer sam patila od siptoma sistemske kandide. Bilo je rano ljeto, naše višnje su baš rodile, i  teorija da je voće idealna hrana mi je imala puno smisla i htjela sam probati sedam dana. I u tih sedam dana sam bila toliko vesela i nasmijana kao nikad prije, spavala sam kao beba, i osjećala se veličanstveno, da nikad nisam poželjela da se vratim nazad!

Kompletan broj čitajte u aktuelnom broju magazina Azra. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti