Nerman Mahmutović: Kritike podnosim bolje nego komplimente

Piše: Aldina Zaimović

Publiku je najteže nasmijati, reći će to svaki iskusan glumac koji je ušao u cipele dramskog i komičnog lika. Nerman Mahmutović (35), pokazao je da može odigrati apsolutno sve. U “Snijegu” je igrao teroristu koji je imao zadatak da ubije drugog čovjeka.
– Prvi put u karijeri sam igrao ozbiljnu ulogu. Imao sam jednu scenu, ali koja je jako bitna u komadu, gdje Orhan Pamuk opisuje odnos između islamista i liberala. U toj sceni sam trebao da ubijem direktora instituta koji je naložio da pokrivene djevojke ne smiju da uđu u školu. S kolegom Milanom Pavlovićem sam jako dobro odigrao tu scenu.

 Da u stvarnom životu sretnete lika kojeg ste igrali, šta biste uradili?
– Ništa. Klonio bih ga se. To je lik s kojim nema priče, koji je zadojen i samo gleda jednostrano. Biti i živjeti život u fundamentu i biti terorist ne vodi ničemu dobrom, to je samo jedan pogled na svijet koji se ne da promijeniti. U stanju su i ubiti i mnogo zla nanijeti. Zato mi je bilo zanimljivo igrati tu ulogu. Scenu smo detaljno radili i stvarno smo se namučili.

Postoji li nešto što uvijek nosite uz sebe?
– Flaša vode, moja molitva i ritual prije i poslije predstave.

Kakav je ritual?
– Pa bacanje kamena s ramena, skačem s jednog dijela garderobe na drugi, radim sklekove, trbušnjake, ponavljam tekst dok radim trbušnjake i tako (smijeh).

 

Kompletan intervju čitajte u aktuelnom izdanju magazina Azra. 

Pročitajte još