Sanja Doležal: Volim svaki dio svog života

Piše: Lejla Bejdic



Kako vrijeme prolazi, svjesna sam da sam imala ljubav svog života, da sam bila voljena i da sam voljela. I danas gradim svoj novi život, djeca se polako osamostaljuju. Lakše mi je danas pričati o tome, ali uvijek će faliti jedan dio mene



Nemoguće je uz ime Sanje Doležal upisati samo jedno zanimanje. Duže od 35 godina je jedno od najpopularnijih muzičkih imena na ovim prostorima, no, osim što je posvećena pjesmi, jednako strastveno ona se bavi i televizijom. Stub je svoje porodice i velika zaljubljenica u kuhanje. No, o tome ćemo kasnije. Žena koju još nazivaju i „pozitiva energija“ plijeni pažnju od kada se pojavila na sceni kada je imala samo 16 godina. Bila je i ostala prvi glas neprolaznih hitova „Novih fosila“: „Ja sam za ples“, „Za dobra stara vremena“, „E moj Saša“… Bend ove godine slavi 50 godina rada, a svoju dugovječnost pripisuju kvalitetu koji ih je pratio, kako kroz tekstove i muziku, tako i nastupe u mnogim dijelovima svijeta. Da Sanjin duh nisu promijenili slava i komplimenti uvidjeli smo i tokom ovog intervjua, kroz koji je pokazala koliko drži do kategorija kao što su empatija i prizemljenost. Ne znaju mnogi da je Sanja, prije nego što je postala dijelom „Novih fosila“, bila članica prvog teen pop-rock sastava na prostoru Jugoslavije „Prva ljubav“. Da li je on bio njena prva ljubav u muzičkom smislu, i zašto se uopće odlučila za muzičku karijeru, pitamo je, prije nego što smo načeli temu važne slavljeničke godine.
– Od malih nogu sam voljela muziku, gnjavila porodicu i goste pjevajući i plešući pred njima. Ipak , u „Prvu ljubav“ sam slučajno ušla kao djevojka. Išla sam u isti razred s basistom grupe. Kad je njihov pjevač Mario, odlučio otići iz grupe, pozvali su me na probu da probam nešto otpjevati s njima. Njihovom tadašnjem menadžeru se to svidjelo i tako sam počela s njima nastupati i snimati ploče. Svi smo išli u srednju školu, a vikendom i ljeti nastupali – kaže Sanja.

Ozbiljnija karijera počela je s grupom „Novi foslili“, kada ste imali samo 20 godina. U kakvom sjećanju nosite zlatne godine benda, mladosti, koncerata…?

– Danas kada razmišljam o tom razdoblju svoga života, pamtim samo lijepe trenutke. Putovanja, brojne koncerte, zabave. Radili smo puno, održali više od 300 koncerata godišnje, znalo je biti teško i naporno, ali bila sam mlada i nije mi to smetalo. Učila sam mnogo o životu, o muzici, upoznala predivne ljude i proputovala zemlje u kojima, vjerovatno, ne bih nikada bila.

Ove godine „Novi Fosili“ slave 50 godina postojanja, ozbiljna je ovo „starost“ i kompliment kad je riječ o opstanku na tržištu. No, u slavljeničkoj priči uz Vas, Marinka Colnagu i Vladimira Kočiša Zeca neće biti Rajka Dujmića, autora nekih od najvećih hitova grupe. Svjedoci smo njegovog isključivanja iz benda od prije nekoliko godina, koliko teško je bilo donijeti takvu odluku?

– Nažalost, Rajko zbog svojih problema i bolesti, neće biti s nama. Jednostavno nije više bio u stanju odrađivati svoje profesionalne obaveze . Žao nam je i voljeli bismo da nije tako. Ipak, na koncertima će biti prisutan kroz pjesme i kroz dokumentarni film koji radimo. On je autor muzike većine hitova i kao takav zaslužio je svo naše poštovanje.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Brojni su hitovi izašli pod markicom „Novih Fosila“, no, jedna pjesma se naročito izdvaja „Ja sam za ples“. Kako je nastala?

– Nekoliko godina pokušavali smo na takmičenju za pjesmu Evrope poslati dobru pjesmu. Stevo Cvikić je došao s tekstom pjesme „Ja sam za ples“, Rajko je napisao muziku. Odmah smo vidjeli da pjesma ima veselje i zarazni ritam koji bi se mogao svidjeti publici i žiriju. Tako je i bilo. Pobijedili smo na Jugoviziji i osvojili 4. mjesto u Evropi. Znam da se pjesma jako vrtila u Njemačkoj i Skandinaviji, a nakon Evrovizije otvorila su nam se neka nova mjesta u Evropi gdje smo gostovali.

Da možete izdvojiti jedan najzačajnijih trenutaka u karijeri, koji bi to bio?
– Teško mi je odrediti samo jedan trenutak, bilo ih je mnogo, ali možda je upravo Eurovizija bila neki vrhunac našeg truda i zalaganja.

Svoje kvalitete ste potvrdili u mnogim sferama. Je li Vam išta preostalo kao izazov?
– Bilo bi tužno da nema i dalje izazova. Već dugo godina televizija je moj prioritet. Radila sam u mnogo emisija i projekata, a još ih je mnogo ispred mene i u mojoj glavi. Ideja mi nikad ne nedostaje.

Imate dvoje djece, kćerku Leu i sina Luku, čime se oni bave?
– Djeca su mi još studenti, kćerka studira na Jazz akademiji u Londonu, a sin se okrenuo matematici. Završio je prvi ciklus u Zagrebu i sad kreće na master u Nizozemsku.

Kompletan intervju čitajte u aktuelnom broju magazin Azra. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti