Intervju

Ana Rucner: Neostvarena žena nije dobra ni prema sebi, ni drugima

Sigurno je da ćemo se svi saglasiti da ljepota dolazi iznutra, ali to svakako ne znači da joj ne trebamo priskočiti u pomoć. Dok nam 20-e godine daju mogućnost da eksperimentiramo, tražimo sopstveni stil i način na koji ćemo pristupiti njezi tijela, kose i kože, na pragu 30-ih nema mjesta za kompromise. Razlog je i što se naše tijelo suočava s, kako to definiraju stručnjaci, prvim znacima starosti čije se posljedice mogu ublažiti ukoliko se pravilno njegujemo. Jedna od najljepših umjetnica s ovih prostora Ana Rucner (36), govori nam kako je nakon 30. rođendana mijenjala beauty navike, te kako se danas brine o tijelu i zdravlju.

– Što sam starija to sam zrelija i odgovornija. Uživam u majčinstvu, a 30-e su mi donijele mudrost s kojom biram muzički repertoar i prilike na kojima sviram – kaže Ana na početku razgovora.

 Na koji način doživljavate i prihvatate svoje godine? Jeste li od onih žena koje „zapadaju u krize“ zbog toga što im godine prolaze?

– Ne, ne zapadam u krize. Uživam u svojim godinama i promjenama koje one donose, te ih prihvatam s radošću. Uživam u svakom danu.

Nije pravilo, ali tridesete su period kada se pojavljuju prve sijede i bore. Postoji li nešto što je prolazak godina sa sobom neminovno donio, a što Vam je posebno teško palo?

– Nekoliko sijedih imam od svoje 20-e i taj se broj do sada nije povećao. Imam i nekoliko bora smijalica koje prihvatam kao dio sebe i ne predstavljaju mi problem.

 Beauty industrija i društvene mreže nam nameću trendove koje djevojke, nerijetko, slijepo prate. Kako gledate na one kada svi liče jedni na druge?

– Svako je poseban na svoj način. Trendovi postoje da se prate, ali je pritom uvijek važno ostati svoj.

 Kakav stav imate prema plastičnim operacijama i estetskoj hirurgiji?

– Ako će plastična operacija učiniti da se neko osjeća bolje i sretnije, a samim tim i zadovoljnije, ne vidim ništa loše u tome. Važno je u svemu biti umjeren.

 Kada je riječ o beauty navikama, koliko ste ih promijenili u odnosu na period kada ste bili u 20-im?

– Volim se lijepo našminkati za svoje koncerte, a što sam starija sve se manje šminkam privatno, što prije nije bio slučaj. U odijevanju mi je sve važniji minimalizam i jednostavnost, a ni to nije bilo tako ranije.

 Jedni se kupaju u mlijeku, drugi mažu specijalnim kremama… Imate li Vi beauty rituale u koje se kunete?

– Svakog jutra volim staviti masku od kafe na lice, a sve to dok pijem svoju kafu. Tako konzumiram duplu dozu omiljenog napitka.

Foto: Danijel Galić 

Kompletan intervju čitajte u aktuelnom broju magazina Azra.