Nudžejma Softić: Da nisam podbacila na prvom triatlonu, vjerovatno nikada ne bih upoznala sadašnjeg muža

Piše: Redakcija

Foto: Aida Redžepagić

Nudžejma Softić je lektorica i atletičarka. Ali i više od toga. Ona je inspiracija mnogim ženama i dokaz da, ukoliko želite mijenjati svijet, onda treba da mijenjate sebe, odnosno okolnosti koje vam ne unose životnu sreću. Hrabro se suočiti sa strahovima i izazovima i čeličnom voljom ih sve pobijediti. Kome je još pošlo za rukom da sa 28 godina prvi put obuje patike za trčanje, upusti se u teško i vrlo iscrpljujuće takmičenje polu-Ironman, te uspješno ga završi? To je uspjelo Nudžejmi, i ne samo da je postala prva žena s hidžabom u Evropi koja je završila triatlonsku utrku Ironman, iza nje je pet istrčanih maratona. Njen život, odlučnost i sportski rezultati bili su inspiracija rediteljici Slađani Lučić da snimi film „Kuća male zvijezde“, koji je ove godine premijerno prikazan na Sarajevo Film Festivalu.

– Ne smatram da sam zbog te činjenice posebna, ali opet mi je drago što sam jedna od odabranih koji su imali sreću da o njima i njihovom radu neko odluči dvije godine snimati film. To mi je na neki način potvrda da povrh svih pogrešnih poteza, koje svi imamo, nešto radim i dobro. Sretna sam što ću se u starosti moći osvrnuti i reći – to sam ja.  Zahvaljujem se Slađani Lučić, autorici filma, koja je počela ovu priču, ali i Tamari Babun te produkcijskoj kući „Wolfgang&Dolly“ za interes i mogućnosti da se ova priča ekranizira – govori Nudžejma na početku razgovora.

Kako ste reagirali kada ste saznali da neko želi snimati film o Vama?

– Da mi je to neko tražio sada, kada imam neke rezultate iza sebe, bilo bi mi i očekivano, ali kada mi je autorica filma to predložila, kad sam ja bila na samim počecima svih promjena koje sam napravila, za koje nisam ni znala da će se desiti tokom snimanja, nije mi bilo baš najjasnije čime ćemo sve ispuniti film. Međutim, ona je i tada smatrala da imam veliki utjecaj na okolinu i da me treba pratiti, a ja sam joj vjerovala. Prosto je prije mene osjetila da se velike stvari dešavaju i da će imati film kojim ćemo se svi ponositi.  Posebno mi je drago što je muziku za film radila fenomenalna Merima Ključo, meni je to jedan od najljepših segmenata filma “Kuća male zvijezde”.

Prva ste žena u Evropi koja je završila polu-Ironman s hidžabom, koji se sastoji od dva kilometra plivanja, 90 kilometara vožnje bicikla i 21 kilometar trčanja. No,Vi ste tek sa 28 godina prvi put obuli patike za trčanje. Šta Vas je motiviralo i koji trenutak je bio presudan da se okrenete sportskom načinu života?

– Presudan trenutak kada sam se ja odlučila posvetiti sebi jeste razvod nakon samo tri mjeseca prvog braka. Loš početak jedne zajednice nije obećavao, shvatila sam da je život prekratak da ga provodimo kako moramo. Ako želimo nešto postići, to moramo napraviti sami, niko drugi to ne može uraditi za nas. Pritom sam se u tom periodu udebljala deset kilograma i u jednom momentu samo sam rekla stop. Mlada sam, zdrava sam, želim da tako i ostane. Želim da budem sretna i da godine ispunim životom. To sam i napravila. Otkrila sam šta je to što želim raditi, upoznala sam svog sadašnjeg muža, koji mi je velika podrška i s kojim se spremam za triatlone, ali ih i organiziram. Sada sam najsretnija žena na svijetu i ponosna sam što tu nisam odabrana, već sam to sama napravila.

Danas imate pet istrčanih maratona. Čini li Vas sretnom ta brojka?

– Da: Beč, Bejrut, Beograd, Moskva i Malaga. Spremam se za još dva ove godine, Berlin i Bejrut još jednom. Iako sam u filmu rekla da je život prekratak da se isti maraton trči dva puta, zbog ekipe iz grupe „Trčanje i to“, ali i želje da radost najljepšeg maratona dosad podijelim s mužem, ipak sam odlučila istrčati ga opet.

Kompletan intervju čitajte u aktuelnom broju magazina Azra.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti