Dalal Midhat: Tek učim sreću da prigrlim

Piše: Redakcija

Nakon dvije godine pauze, Dalal Midhat je svoju publiku obradovala novim singlom “Instant”. Kako se uvijek izdvajala isključivo kvalitetom, i ovog puta pažnju izaziva odličnim zvukom, tekstom i aranžmanima. „Instant“, koji se na šaljiv i ironičan način bavi temom brzine modernog života, dobio je i svoju video formu. Dalal svoj život nikada nije bojila skandalima niti je dopustila da iskušenja modernog života, o kojem progovara i kroz nove stihove, ostave prevelik utjecaj na nju. Svoju privatnost uspjela je sačuvati daleko od javne pozornice, čak i u teškim trenucima. Godine 2015., dijagnosticirana joj je inzulinska rezistencija, a godinu kasnije je okončala i brak s Alenom Talakićem s kojim ima kćerku May. No, oluje najjačima ne mogu ništa. Dalal plijeni ljepotom i samopouzdanjem, i sve konce života čvrsto drži u rukama.

Razlog zbog kojeg su morale proći dvije godine da izbaci novu pjesmu, potpuno je tržišni.

– Sve je teži moj i položaj mojih kolega umjetnika u našoj državi. Nemamo dovoljno podrške da stvaramo, snimamo i publici predstavimo nove pjesme. Saosjećam i s mlađim kolegicama i kolegama, koji ne mogu nikako da pokažu svoje talente, jer su uskraćeni za top-liste, festivale, dodjele nagrada, te odmjeravanje snaga s umjetnicima u BiH i inozemstvu. U našoj zemlji se, putem medija, pruža jako puno prostora umjetnicima iz Regije i od njih se ovdje prave zvijezde, dok su većini naših umjetnika tamo vrata zatvorena – kaže Dalal.   

 U novoj pjesmi “Instant” progovarate o modernom načinu života, kako on izgleda u Vašim očima?

– Moderan život je prebrz, sistem nam je nametnuo tempo u kojem trčimo za obavezama da bismo postigli što više, a u suštini samo životarimo. Postali smo jako površni u svemu što radimo, i stvari koje su nas prije šokirale danas su nam potpuno normalne. Sistem vrijednosti se potpuno poremetio, a jedan od glavnih krivaca za to su neadekvatni televizijski programi i društvene mreže. Čak i kada ste s ljudima potpuno iskreni, u životu i na mrežama, što se trudim biti sve ove godine, sve što uradite bude povod za komentiranje. Ono što je najstrašnije jeste da to više nije slučaj samo s ljudima koji se bave javnim poslom, nego sa svima, a to već predstavlja veliki problem za mlađe generacije. Kao što se danas kvalitet i uspjeh muzičke numere mjeri pregledima na Youtubeu, tako se vrijednost života mjeri lajkovima. Moja dužnost je da skrećem pažnju, a publici ostavljam da odluči kako će da shvati moju poruku. 

Šta svaka pjesma mora da ima da biste rekli „to je to“?

– Kada sam ja autorica svojih pjesama, lako mi je odlučiti, jer su sve moje pjesme autobiografske. Kada pjevam pjesme koje su drugi napisali, jednostavno ih moram osjetiti u datom momentu, da bih mogla da ih doživim i tu emociju prenesem publici.

Prije tri godine ste se razveli, ali niste mnogo govorili o tom periodu. Vješto ste svoju privatnost čuvali za sebe. Koliko je ženi, majci, teško organizirati potpuno novi način života nakon ovakvih krupnih životnih promjena?

– Sve se u životu dešava s razlogom i moramo biti spremni na sve pa tako i na razna iskušenja. Žene su ovdje, stoljećima bile prisiljene da se same, sa svojom djecom, probijaju kroz život. I ja sam u svojoj porodici, imala i imam mnogo takvih svijetlih primjera, žena koje su pobijedile sve teškoće i izvele djecu na pravi put. Od mene se, u mojoj porodici, ne očekuje drugačije.

 Čemu najviše možete zahvaliti što ste postigli da sjećanje na prošlost nema gorak okus?

– Svaki trenutak u prošlosti pomagao mi je na putu razvoja mene u sadašnjosti i budućnosti. Sve lijepe i manje lijepe situacije čovjeka tjeraju da stane, razmisli i prihvati ih takve kakve jesu. Naučena sam da ne sjedim, očajavam i žalim se na sudbinu, jer na kraju ipak shvatite da ste iz svega nešto naučili. 

 I dalje je ovo dominantno muški svijet, kažu neke od najuspješnijih žena, jednako nismo plaćene, startne pozicije pri dobijanju posla nisu iste. Zašto je važno naučiti i odgojiti žensko dijete da bude samostalno, snažno, da zna reći ne, svemu i svakome? Kada je riječ o odgoju Vaše kćerke, čemu najviše težite?

– Bez obzira na situaciju danas, mislim da je uvijek potrebno odgojiti djecu da budu samostalna, odgovorna i zdrave ličnosti bez obzira na spol. U tom smislu, na taj način, i ja odgajam svoju kćerku, kao što su mene, sestru i brata odgajali moji roditelji. Imala sam priliku suočiti se s predrasudama i diskriminacijom, od muškaraca, i u mom poslu a i općenito. Problem je što ljudi veoma često ne vide pravu ličnost iza osobe, bio to muškarac ili žena, nego daju paušalne i površne ocjene o bilo kome. To je, nažalost, posebno sada, trend u našem društvu. 

Kompletan intervju čitajte u aktuelnom izdanju magazina Azra.

Pročitajte još