Božena Lazarević: Decembar je naš najdraži mjesec

Piše: Redakcija

Razgovarala: Milica Brčkalo 

U domu Božene Lazarević, manekenke i jedne od najpopularnijih domaćih ličnosti na društvenoj mreži Instagram, decembar tradicionalno predstavlja omiljeni mjesec u godini. Osim vjerskim praznicima, koji se u njenoj  porodici slave duplo, Božena i njen suprug Igor, te sinovi David i Luka, u ovom mjesecu priređuju i najdraže rođendanske žurke.

– Decembar je za nas definitivno najljepši mjesec i svi članovi porodice su zaljubljeni u njega. Osim zbog vjerskih praznika, omiljeni nam je i zbog toga što su oba sina rođena u decembru, tako da imamo baš mnogo razloga za slavlje i veselje – kaže Božena i otkriva nam kakva atmosfera vlada u njihovom domu u Njemačkoj tokom prazničnog perioda.

– Praznike volim da proslavljam tradicionalno. Jelku, uglavnom, porodično kitimo, kuća miriše na tradiciju, badnjak, sarmu i kolače, a čuju se muzika, graja i smijeh. Važno je da vladaju ljubav i sloga, te da se sve radi s ljubavlju i uživanjem. Za katolički Badnji dan kitimo bor i idemo u nabavku hrane i pića, jer barem tri dana sve bude zatvoreno, a za pravoslavnu Badnju večer idemo u crkvu na polnoćku i paljenje badnjaka, te se kući vraćamo s novim badnjakom  – objašnjava Božena.

 

Božićna čarolija

Lijepa Hercegovka ističe da joj je jako bitno da David i Luka osjete čari praznika zbog čega ih uključuje u sve aktivnosti i pripreme.

– S obzirom na to da se božićni duh svake godine sve manje primijeti, želja mi je da im cjelokupni božićni period ostane u lijepom sjećanju, da ih Božić podsjeća na najljepše trenutke iz djetinjstva i da običaje sutra prenesu i na svoju porodicu. Učestvuju u svemu; pomažu u kuhinji u motanju sarme i pravljenju kolača, te u biranju poklona i dekoracije za kuću. Obojica se podjednako raduju svim akcijama – kaže ona i otkriva nam šta je to što David i Luka prvo urade na božićno jutro.

– Kao i kod većine, djeca trče do jelke po poklone da provjere je li Djed Mraz pogodio šta su htjeli (smijeh) – objašnjava ona.

Vrijeme praznika je, kako nam otkriva, u njihovom domu period koji je posvećen isključivo porodici.

– Uživamo u kućnoj atmosferi, božićnom adventu i klizanju na ledu. Nema mjesta poslu, brigama i stresu. To je period kada se pune baterije i prosto uživamo u blagodatima koje nam on pruža. To je i period u koje se uveliko kuha s obzirom na to da slavimo i obilježavamo dva Božića, a imamo i slavu dva dana nakon pravoslavnog. Kuća nam bude puna rodbine i prijatelja. Kada je o kuhanju riječ, mene najviše veseli pravljenje slatkiša – kaže ona.

Kompletnu priču čitajte u aktuelnom broju magazina Azra. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti