Marija Omaljev za Azru iz svog doma u Los Angelesu: Navikla sam se dokazivati i počinjati ispočetka

Piše: Aldina Zaimović

Naša konačna odluka da se preselimo u Ameriku mnogima je bila veoma šokantna, porodica i prijatelji su mislili da o tome samo pričamo. Kako sam ja malo više u oblacima, da Miraj nije preuzeo inicijativu, nazvao advokata i pokrenuo proces za vize, sigurno bih još bila između Sarajeva i Zagreba i pričala svima o mojim željama i planovima da se jednoga dana preselim u Los Angeles

 

Razgovarala: Aldina Zaimović

 

Kada je, 2013. godine, sa suprugom Mirajem Grbićem spakirala kofere i uputila se u Ameriku, Marija Omaljev je bila na putu da otvori možda i najplodnije razdoblje svoje glumačke karijere. Barbara koju je igrala u “Lud, zbunjen, normalan” već se uvukla u srca regionalne publike, kao i likovi koje je na male ekrane donijela u “Ruži vjetrova”, „Dolini sunca”, „Zakonu ljubavi”… Ovdašnje produkcije su redovno na glumačkom spisku imale Mariju i Miraja, dok je domaća javna scena napokon dobila glumačko-bračni par jednako zanimljiv kako na pozorišnim daskama, tako i na televiziji i filmu. Dugo smo dogovarale intervju, Marija je čekala pravi povod. Polako je složila kockice privatnog i poslovnog života u najzaposlenijem gradu u Californiji, Los Angelesu, gdje napokon ostvaruje i svoj veliki san, da piše. Kao scenaristkinja je već potpisala nekoliko svojih filmova, dok su pregovori za prvi dugometražni film u toku. I onda, sredinom decembra, stiže nam pozitivan odgovor. Samo za naš magazin Marija je specijalno u Los Angelesu snimila set fotografija na kojima je zasjala poput filmskih diva starog Hollywooda. Vesela je, puna duha… Od odluke da se presele u daleku zemlju, prošlo je šest godina. Koliko su bile gorke, a koliko slatke, govori nam otvoreno.

– Godinama sam govorila kako ću se odseliti u Ameriku, ne znam ni sama iz kojeg razloga. Još u srednjoj školi istraživala sam programe gdje se može završiti četvrti razred srednje škole u Americi i mojim roditeljima, pogotovo tati je to bilo jako zabavno, da ne kažem smiješno. Na kraju sam im, ipak, pokazala da sam ozbiljna (smijeh). Divno nam je bilo raditi i živjeti kod nas, ali jednostavno i Miraju se javila ista želja, jer je nekako uvijek dobijao uloge u američkim projektima kada kod bi radili audicije na Balkanu, najprije sa Richardom Gereom u “Hunting Party” a nakon toga i u “Nemogućoj Misiji” s Tomom Cruiseom. Naša konačna odluka da se preselimo je ljudima bila mnogo šokantna, jer porodica i prijatelji su uglavnom mislili da mi samo o tome pričamo kao i da kao i većina to nećemo stvarno i učiniti. Ja sam malo više u oblacima, i da Miraj nije preuzeo inicijativu, nazvao advokata i pokrenuo proces za vize, ja bih sigurno još bila između Sarajeva i Zagreba i pričala svima o mojim željama i planovima kako ću se jednoga dana preseliti u Los Angeles. Nekim članovima porodice i prijateljima iskreno nije bilo jasno da odlazimo na nekom, haj’mo reći vrhuncu popularnosti, kada radimo na projektima, serijama i filmovima, čak su nas i odgovarali od te odluke. Kada sada promislim, ne znam kako smo uopće imali hrabrosti izaći iz svoje “zone ugodnosti”, staviti sve naše stvari i snove u četiri kofera i doći u ogromnu zemlju, višemilionski grad u kojem nismo nikada bili. Dočekala nas je prijateljica Ina i počeli smo se upoznavati s načinom života i tražiti stan. Ljudi su nam davali savjete, dijelili s nama vlastita iskustva i strahove, a mi smo klimali glavom i oblikovali mišljenje. Govorili su nam da je teško, nemoguće, da glumci iz svih dijelova svijeta probaju i ne uspijevaju, a mi smo klimali glavom i radili svoje. Sada smo sretni što nismo slušali savjete i što smo slijedili svoj, što bi vjerovatno Čombe rekao, insekt.

Kakav Vas je osjećaj obuzimao prvih dana života u Los Angelesu?

– Bio je čudan osjećaj, kao da smo bili na nekom autopilotu. Od zemalja u kojima smo već izgradili prijateljstva, navike, karijere, došli smo u potpuno novu sredinu. Osjećala sam se kao na prvoj godini Akademije. Kad ne znaš ništa i nikoga, niko tebe ne zna i moraš sve ispočetka.

U Los Angelesu ste snimali horor „Severed Silence“, počeli ste i pisati scenarije. Otkud interes za tu vrstu posla?

– Uloge koje dobijam su mi zanimljive, ali oduvijek sam voljela i pisati. Napisala sam nekoliko svojih filmova i dugometražni film je u pregovorima s jednim velikim holivudskim imenom. Trenutno snimam kratki film “Beauty and The Queen”, koji je kratkometražna komedija, igram kraljicu, dok u filmu glumi i Wayne Knight, poznatiji kao Newman iz serije “Seinfield”. Dobila sam odlične reakcije na kratki film i agent za pisce mi je tražio i druge scenarije koje imam i tako je krenula saradnja.

Koliko ste se kao glumica pribojavali novog profesionalnog puta izvan granica BiH, Hrvatske…?

– Navikla sam se dokazivati i počinjati ispočetka. Kada sam došla na Akademiju u Sarajevo, nisam znala nikoga i opet sam uspostavila divne prijateljske i poslovne odnose, pa čak i brak. Onda sam došla u Zagreb i dobila ulogu u njihovoj seriji, u produkciji gdje me niko nije poznavao baš kao što ni ja nikoga tamo nisam poznavala, i opet mi se činilo da se moram dokazivati ispočetka. Tako da mi ni ovo nije bio neki šok. Kod nas je teže, jer moraš moliti da te neko negdje zaposli, a to jednostavno sebi nisam ni mogla ni htjela dozvoliti. Naravno, ja sam mnogo snimala i radila tako da mi to nikada nije bio egzistencijalni problem, međutim, žao mi je mladih glumaca. I u Los Angelesu ima također i poznanstva i svega, ali na te stvari ne obraćam pažnju. Pošteno, vrijedno i ustrajno, uspjeh će uvijek doći.

Kako ste organizirali život u Los Angelesu?

– Imamo dvije mace Megi i Tošu, jurimo na audicije i snimanja, Miraj dodatno predaje i glumu za film na Univerzitetu New York Film Academy. Dok čekam rezultate audicija i dobijem ili ne dobijem ulogu, u međuvremenu sam počela snimati podcast “Na Kariranom stolnjaku s Marom i Mirajem”. Prva epizoda je bila kao skeč koji sam ja napisala, a od druge smo krenuli s pravim podcast temama, pričali smo o plastičnoj hirurgiji s Crystral Aguilar, modelom i youtuberkom koja je imala operacije i koja želi upozoriti na bolest silikona koja zahvaća veliki broj žena koje su ugradile silikone. Treća epizoda će biti s mormonkom koja je izašla iz te religije, i koja će nam pričati o svojim iskustvima. Miraj je snimao seriju “Better Things” dok sam radila podcast sa Crystal, tako da ćete i njega gledati najvjerovatnije od treće epizode.

Koferi i selidbe kao da su Vam sudbinski određeni; rođeni ste u Novom Sadu i s 11 godina s porodicom se preselili u Rovinj, potom ste živjeli u Sarajevu, danas u Americi… Kako gledate na svoja putovanja?

– Smatram ih blagoslovom, ali nekada razmišljam i kako bi moj život izgledao da, naprimjer, nije bilo rata na našim prostorima, vjerovatno bih sve škole pa i glumačku akademiju završila u Novom Sadu i možda se nikada ne bih ni selila. Pozitivno od tih selidbi definitivno je što imam više svojih gradova, u Novom Sadu u kojem je definitivno ostao veliki dio mog srca, dio porodice i prijatelji, Rovinj u kojem sam odrasla i imam najbolje prijatelje i roditelje, Sarajevo u kojem sam studirala za poziv mojih snova, stekla prijateljstva i upoznala supruga Miraja, čak i Zagreb u kojemu sam upravo dobila svog prvog nećaka Ivana, Split u kojem također živi dio porodice i Los Angeles koji već volim kao svoj, jer to i jeste.

 

Foto: Iconic Pinups

Styling Ina Soltani

Kompletan intervju čitajte u aktuelnom broju magazina Azra. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti