Asmir Begović: U karijeri nisam donio nijednu lošu odluku

Piše: Redakcija

Zadovoljan sam što sam imao sreću da svoj talent i rad pokažem na najvišem nivou i da se izborim za svoje mjesto, a najviše se ponosim svojom porodicom. Život profesionalnog fudbalera je težak za porodični život i oduzima mnogo vremena, ali mi je porodica oduvijek bila velika podrška

Razgovarala: Milica Brčkalo 

 Kada bi se pravio spisak s imenima najuspješnijih sportista naše države, sigurno je da bi ime Asmira Begovića zauzimalo visoku poziciju. Osim što je jedan od najbojih, ako ne i najbolji golman kojeg je fudbalska Reprezentacija Bosne i Hercegovine imala, Asmir je i jedan od naših najuspješnijih sportskih internacionalaca. Nedavno je potpisao ugovor za AC „Milan“, klub u kojem bi trebao provesti šest mjeseci. Prelazak u novu sportsku sredinu za Asmira znači novi izazov, ali i novu organizaciju karijere i porodičnog života sa suprugom Nicolle i njihove dvije kćerke, koji već 15 godina gradi u Engleskoj.

– Svaka promjena kluba ima svoje prednosti i mane. Mislim da je tako sa svim radnim mjestima i da se ne razlikuje mnogo u odnosu na druge poslove. Iako većina klubova, posebno oni koji su na ovom vrhunskom nivou, radi prema sličnom kalupu, ipak dolazite u drugačiju kulturu i poslovno okruženje, upoznajete nove ljude… Svaka promjena mi je bitna, jer učim nešto novo, stičem nova iskustva, upoznajem nove ljude i nove načine rada. S druge strane je i teško, ima svojih mana, ali ima i prednosti i trudim se da izvučem najbolje iz cijele situacije – kaže on.

 O Vašem sportskom statusu najbolje govori činjenica da su Vas u Engleskoj nekoliko puta proglašavali najboljim golmanom, a u Americi nazivali „kamenim zidom odbrane“. Kojim parametrima se iz takve sportske pozicije vodite kada prihvatate nove transfere?

– Svijet transfera je specifičan i na njega utječu brojni faktori o kojima posmatrači sa strane uopće ne razmišljaju. Naravno da odluku donosite na osnovu iskustva, te sportskih i životnih očekivanja, ali često zavisite od drugih i morate pokušati da nađete balans kako bi to na kraju funkcioniralo. Morate preuzeti i određeni rizik.

 Šta mislite da će prelazak u AC „Milan“ značiti za Vašu karijeru?

– „Milan“ je veliki klub, jedan od najvećih na svijetu i meni je, prije svega, čast što imam priliku da budem dio jedne ovakve ekipe. Na sport pokušavam da gledam iz aktuelne perspektive, da uživam u svakom novom danu, svakom novom treningu i utakmici i s te strane mislim da će mi „Milan“ pružiti veliko iskustvo.

Jeste li na početku karijere imali predstavu da ćete u svijetu sporta postići ovoliki uspjeh?

– Kao i svaki dječak maštao sam o velikoj karijeri, ali onog trenutka kada sam dobio prvu priliku, shvatio sam da nema ništa od maštanja i želja i da je težak i naporan rad jedini način da uspiješ.

 Šta biste voljeli da bude naredni korak u Vašoj karijeri, čemu kao profesionalni sportist težite?

– Da pobijedimo narednu utakmicu. Dugo sam u vrhunskom fudbalu, prošao sam mnogo toga, igrao neke zaista velike i značajne utakmice i sve vrijeme sam uživao. Cilj je sutra biti bolji nego danas, a prekosutra bolji nego sutra.

 

Kompletan intervju čitajte u aktuelnom broju magazina Azra.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti