Crnogorska glumica Lidija Kordić: Moje vjenčanje će biti nesvakidašnje

Piše: Aldina Zaimović

Vjenčanica mora biti savršena i po mom ukusu. Voljela bih da se čin vjenčanja desi na nekom dalekom mjestu, nekoj plaži ili pomalo drugačijem, nekonvencionalnom ambijentu

 

Kakvu haljinu obući, boju izabrati, te koja dužina je prihvatljiva, samo su neka od pitanja s kojima se susreće svaka mladenka nekoliko mjeseci prije vjenčanja. Nije oduvijek bilo pravilo da mlade oblače bijele vjenčanice, no, pravilo je bilo da se za taj dan obuče najbolja haljina. Mladenke su obično birale i po nekoliko slojeva bogato ukrašene nošnje, mnogo detalja, nakita i ukrasa, kako bi izgledale glamurozno. Bilo je bitno da se izgleda raskošno, a boja haljine nije bila uvjet. Bijele vjenčanice zastupljene su u zapadnoj kulturi posljednjih 200 godina, tačnije od vjenčanja kraljice Viktorije i princa Alberta, 1840. godine. S dolaskom bijelih vjenčanica stigli su i drugačiji običaji pa su se tako sredinom prošlog stoljeća nosile jednostavne bijele, duge haljine, a kako su prolazile godine, haljine su bivale raznovrsnije. Trendovi se mijenjaju, mladenke su odvažne, pa se neke od njih odlučuju i za vjenčanicu u rozoj ili nekoj intenzivnoj boji. Međutim, bijelu vjenčanicu nijedna haljina neće skinuti s trona. Prate je boja bjelokosti, šampanjca blage kremaste boje.

Vođeni idejom ljubavi, pred objektiv našeg fotografa doveli smo mladu glumicu Lidiju Kordić. Izašla je iz svoje sigurne, glumačke zone, u kojoj smo navikli da je gledamo, i savršeno se snašla u ulozi mladenke, noseći tri prekrasna modela vjenčanica „Atelier Spose“.

Crnogorska glumica prošlu godinu završila je velikim filmskim uspjesima; „U tvojim rukama“, s kojim je stigla na festival u Cannes, „Sin“ koji je otvorio 25. Sarajevo Film Festival, te bio predložen kao bh. kandidat za Oscara, i „Pun mjesec“ koji je dobio nagradu ekumenskog žirija na Cottbus Film Festivalu u Njemačkoj. Ova 24-godišnja apsolventica na Akademiji scenskih ujetnosti, bh. javnosti je poznata i po svom pozorišnom angažmanu u predstavi „Romeo i Julija“, koja joj je omogućila pravi glumački zamah. Znimljivo je, sjeća se, kako je upravo u ovoj predstavi prvi put probala jednu vjenčanicu. Budući da je izrazito sitne građe, za nju tada kostimografi nisu uspjeli naći odgovarajuću vjenčanicu. Ovoga puta, međutim, Lidiji su na našem setu sve tri vjenčanice pristajale kao salivene.

– Volim vjenčanice. Vjerujem da je ta ljubav još iz djetinjstva, koje je obilovalo crtanim i Disneyjevim princezama te romantičnim osjećajem. U tim stvarima sam još djevojčica – kaže Lidija.

 

 

Danas smo za Vas pripremili tri vjenčanice, kakav je osjećaj bio nositi pravu vjenčanicu?

– Lijep osjećaj, i jako mi je lijepo vidjeti sebe u nekom novom izdanju, ozbiljnijem. Stvarno, sve vjenčanice su lijepe i to je još jedna dobra stvar.

Kako zamišljate svoje vjenčanje?

– Daleko od tradicionalnog. Ne bih voljela mnogo ljudi. Zamišljam da se desi na nekom dalekom mjestu, nekoj plaži ili pomalo drugačijem ambijentu. Nisam baš previše razmišljala o vjenčanju. Mislim da je rano za to (smijeh).

Na koji način biste voljeli biti zaručeni?

– Voljela bih da to bude samo između njega i mene, pa kako god. Ne patim od Instagram lajkova.

Biste li Vi zaručili partnera?

– Vjerujem da sam dovoljno otvorena i slobodna da bih, ali isto se potajno nadam da ću ipak ja biti zaručena.

Kakva su vjenčanja u Crnoj Gori?

– Uglavnom je to nešto što se vuče još od djedova i baka. Jako se poštuje tradicija i ne izlazi se iz tih okvira. Obavezan je šator, mnogo hrane, narodna muzika, kao i neki običaji poput onoga kada se ide po mladu, kada se drže govori. Postoji mnogo momenata koji se meni lično ne sviđaju.

Šta je to specifično što imaju Crnogorci na svojim vjenčanjima, dok Bosanci nemaju?

– Nisam toliko upućena u bosansku tradiciju, ali uglavnom kod nas ima tih nekih pjesama koje se pjevaju. Običaj je, naprimjer, da se okupe bake iz porodice i pjevaju pjesme kroz koje se spominju neke kletve. Također, obavlja se i prebacivanje jabuke preko krova, prenošenje malog djeteta preko praga kada se ulazi u kuću od muža, ne bi li vam to kao donijelo djecu u budućnosti.

Šta biste od svega ovoga Vi priredili na Vašem vjenčanju, a šta nikako ne biste?

– Ništa, od ovoga (smijeh). Stvarno nisam tradicionalan tip. Jedino što je vezano za sva vjenčanja i što me jako privlači, jeste lijepa vjenčana haljina. I tu bih se sigurno trudila da bude po mom ukusu. Ostalo ništa više po tradiciji.

 

Foto i postprodukcija:

Nikola Blagojević, Spektroom studio

Make up: Sara Visintin

Frizura: Derviš Hodžić

Haljine: „Atelijer Sposa“

Namještaj: Kare

Obuća: Nine West

 

Kompletan intervju čitajte u aktuelnom broju magazina Azra.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti