Enes Salković: Zina, Mila i Ata moj su smisao

Piše: Redakcija

Mlad čovjek u sebi nosi buntovnost, želju za promjenom i napretkom, za nečim drugačijim i uzbudljivijim. To je priroda i protiv toga se ne može. Da li je hrabrost napustiti BiH? Onda su ovi koji ostaju kukavice? Vrlo kompleksna i zamršena situacija, pogotovo za mlade ljude u BiH. Mislim da se hrabrost ne ogleda u donošenju odluka, nego u istrajnosti nakon donošenja tih odluka

 

 Razgovarala: Milica Brčkalo

 

Bh. glumac Enes Salković jedan je od najtraženijih i najnagrađivanijih mladih glumaca u našoj zemlji. Kao član glumačkog ansambla Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, Enes svoj glumački talent, prije svega, pokazuje kroz uloge u predstavama, a u jednoj od njih scenu dijeli s legendarnom glumicom Mirjanom Karanović. Enes je, otkriva nam, trenutno okupiran igranjem predstave „Othello“ u kojoj ima glavnu ulogu, a riječ je i koprodukcijskom projektu njegovog matičnog pozorišta, Makedonskog narodnog teatra Skoplje i Produkcije Peripetija iz Skoplja.

– Uvijek je izazov kada imate priliku raditi na nekom klasiku. To se dešava rijetko, ali upravo zbog te činjenice morati biti svjesni odgovornosti koja je pred vama. Ja sam zaljubljenik u klasike još od studentskih dana. Tada sam ih zavolio, ali nisam bio svjestan njihove slojevitosti i kompleksnosti. Njihova ljepota je u činjenici da ih svakim novim čitanjem otkrivate i razumijevata na različit način. To je bogatstvo klasika i njihova univerzalna vrijednost leži u tome što su uvijek aktuelni i provokativni. Pitanje je samo iz kojeg rakursa gledate na stvari i na koji način ih želite čitati – kaže on na početku razgovora.  

 

U predstavi „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“, imate priliku glumiti s legendarnom glumicom Mirjanom Karanović. U čemu je najveća privilegija, ali i odgovornost igranja s glumačkom divom kakva je ona?

– S privilegijom dolazi i odgovornost. Imati priliku stati na scenu sa Mirom za mene je zaista iskustvo koje ću itekako pamtiti i proces iz kojeg sam dosta naučio. Vjerovatno i proces u kojem sam kao glumac sazrio i zakoračio na novu stepenicu svoje karijere. Mira je, prije svega, veliki profesionalac i posvećena je teatru. Ona, zapravo, živi teatar. Način na koji promišlja likove i situacije za mene je nešto novo i drugačije. Trebalo mi je vremena da je prestanem gledati kao veliku Mirjanu Karanović i to me na početku sputavalo. Ali kada sam, ponajviše zahvaljujući njenom pristupu i odnosu prema meni, počeo da je prihvatam kao partnerku na sceni stvari su se počele otvarati i same ići svojim tokom. Svaka predstava koju zajedno odigramo za mene je novo zadovoljstvo i novo iskustvo. Od nje sam zaista mnogo naučio i na tome sam joj itekako zhavalan.

 

 Vašu dosadašnju karijeru obilježile su značajne uloge u predstavama. Je li to bio Vaš izbor?

– Rekao bih da su moji privatni izbori i odluke doveli do svih dosadašnjih angažmana. Naročito se to odnosi na period prije nego što sam postao stalni član BNP-a Zenica. Ne mogu reći da sam odbijao ili tražio uloge jer u situaciji kada ste tek svršeni glumac s diplomom u BiH, nije baš da možete birati šta i gdje ćete raditi. Zbog nekih odluka sam bio ismijavan od strane nekih kolega, ali sam znao šta radim i znao sam koji mi je cilj. Kada znate zašto nešto radite, to određuje kako radite. Naravno da postoje stvari koje bih, možda, drugačije uradio, ali u tom trenutku, s iskustvom koje sam imao, mislio sam i želio donositi pametne odluke. Imao sam zaista ludu sreću i nevjerovatan splet okolnosti koje su mi išle naruku. Mislim da sam iskoristio prilike koje su mi se ukazale na najbolji mogući način, jer sam svaku predstavu doživljavao kao preporuku za neki budući angažman.

 

Da li biste voljeli da se to u budućnosti promijeni, težite li ostvarenju i televizijske karijere?

– Zaista ne razmišljam o televizijskoj karijeri. Iskreno, sav trud koji sam do sada uložio bio je fokusiran na teatar. Tu se osjećam najsigurnije i najslobodnije. Imao sam, naravno, iskustava i pred kamerama. Snimao sam nekoliko kratkih igranih filmova i uživao sam radeći pred kamerom. Ono što znam je da su u ovoj godini dva filma ispred mene i to je ono što me raduje. Šta će biti nakon toga, zaista ne znam. Dat ću sve od sebe da i te zadatke uradim maksimalno profesionalno i da ja budem zadovoljan s finalnim produktom. Ako se još nekom dopadne, super.

 

Kompletan intervju čitajte u aktuelnom broju magazina Azra. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti