Nebojša Grahovac nakon Evropskog rukometnog prvenstva: Održao nas je timski duh, sretni kad imamo toplu dvoranu i svu opremu

Piše: Aldina Zaimović

Nisam optimističan u smislu budućnosti rukometa u BiH s obzirom na ljude koji to vode. Ne vidim svijetlu budućnost, daj Bože da griješim, bio bih najsretniji kada bih pogriješio, ali zaista je ne vidim, bez obzira na to što imamo fantastične potencijalne mlade reprezentativce, ali potreban nam je sistem

 

Razgovarala: Aldina Zaimović

 

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine premijerni nastup na Evropskom prvenstvu, održanom u Norveškoj, Švedskoj i Austriji, okončala je s tri poraza, odmjerivši snage protiv triju izuzetno jakih reprezentacija: Norveške, Portugala i Francuske. No, to sigurno ne umanjuje historijski uspjeh našeg državnog tima, koji je učinio da se naša zastava prvi put, kad je riječ o ovom sportu, razvije na takmičenju najboljih evropskih selekcija. Među igračima koji su bili na visokom nivou je i rezervni golman Nebojša Grahovac, koji je treći najbolji golman završne smotre najboljih rukometnih selekcija sa Starog kontinenta. Statistika pokazuje da je Grahovac od 30 šuteva postigao 12 odbrana, te je s procentom od 40 posto treći najuspješniji čuvar mreže u dosadašnjem dijelu takmičenja.

Rođen je 1984. godine u Prijedoru. Svoju rukometnu karijeru počeo je prije 25 godina, kada ga je otac, vidjevši da ima talent, odveo na prvi trening. Do sada je igrao u RK „Prijedor“, „Borcu“, „Bosni“, „Chamberyju“. U Francuskoj je i danas, gdje trenutno nosi dres „C’Chartres MHB-a“. S Nebojšom smo razgovarali nakon nastupa na Evropskom prvenstvu, tokom njegovog puta u Francusku, gdje su ga očekivale supruga Tijana i kćerkice Sofija i Anika. 

– Sam odlazak, u nevjerovatnim uslovima, već je veliki uspjeh. Ostaje žal zbog utakmice protiv Portugala, što nismo uspjeli da ih pobijedimo i tako dodatno zakomplikujemo situaciju u grupi, te možda sebi otvorimo neki put za drugi krug. Žao mi je što nismo pružili bolju igru, jer mislim da smo to mogli.

Kakvu biste ocjenu dali Prvenstvu?

– Sve je bilo na visokom nivou. Mi prvi put učestvujemo i za nas je sve novo, za nas je sve super, tako da nismo imali s čim da ga uporedimo. Možda, jesmo sa Svjetskim prvenstvom u Kataru, ali ovo je Evropsko prvenstvo i mnogo ga je teže igrati nego svjetsko. Mnogo je kvalitetnih ekipa, nema outsidera. Kod nas u grupi nije bilo lake utakmice, to je zaista jedna mašina u koju smo mi ušli i koliko-toliko smo se dobro snašli.

Koja od ekipa Vas je najviše iznenadila?

– Pozitivno me iznenadila ekipa Portugala, ne protiv nas, nego u drugim utakmicama iz naše grupe, jer sam gledao samo našu grupu, nismo imali vremena da gledamo druge utakmice, a negativno Francuska, jer su izgubili dvije utakmice i ispali, mislim i prvi put u historiji u grupnoj fazi, što se baš nije očekivalo od njih.

Obično velike utakmice igrači doživljavaju emotivno. Kako je naša reprezentacija dočekala sve tri utakmice?

– Jako emotivno. U prvoj utakmici smo znali da će domaćin Norveška imati veliku podršku, ali smo neovisno o tome dali sve od sebe. Oni su mnogo kvalitetnija ekipa od nas, ali opet mogli smo još nekih 10-20 posto bolje da odigramo pa da ta razlika bude manja. Zato ostaje žal.

 Naša reprezentacija u rukometu radi u jako teškim uslovima, bolji poznavaoci prilika tvrde da znate trenirati i u različitim dresovima, govoreno je mnogo i o tome da ste na Prvenstvo otišli bez dnevnica. Je li to ikada poljuljalo vaš pozitivan duh i igru?

– Nije, to smo i pokazali, jer tu smo došli, svi imamo porodice koje žive od rukometa, a nemamo nikakvu sigurnost. Mi smo sretni kad imamo toplu dvoranu i svu opremu, to najbolje govori da nikada ni kod jednog igrača nije došlo u pitanje igranje za državu.

 

Kompletan intervju čitajte u aktuelnom broju magazina Azra. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti