Poznato TV lice Ajla Šabanović prvi put predstavlja kćerkicu: Moja Una i ja smo pobijedile

Piše: Aldina Zaimović

Foto: Selma Hadžimuratović

Mislila sam da žene malo pretjeruju s pričama o prvom susretu. Ali zaista, kada to doživite…, nestvaran je osjećaj, shvatiti da ste na svijet donijeli jedan život, rodili u mom slučaju djevojčicu, živu, zdravu. Shvatila sam šta je pravi blagoslov, te koliko su žene i fizički i psihički jake. S obzirom na to da sam rodila prirodno, Unu sam odmah vidjela. Suze i osmijeh u isto vrijeme, zahvale Bogu što smo uspjele izgurati jedan težak porođaj i što je sve prošlo u najboljem redu

 

Poznato TV lice Aljla Šabanović sredinom prošle godine se ostvarila u ulozi majke. Dolaskom na svijet kćerkice Une, Ajlini prioriteti su se promijenili, ali je damar za posao ostao isti. Gledatelji su je imali priliku upoznati prvo kao lice kuće TV1, da bi se kasnije pridružila timu N1 kao novinarka i voditeljica centralne informativne emisije Dnevnik, te N1 info, ali i dnevnih informativnih izdanja. Ajla prvi put za magazin „Azra“ predstavlja svoju nježniju, majčinsku stranu, te nas sa suprugom Edinom, profesorom sporta, i osmomjesečnom kćerkom Unom uvodi u svoj privatni svijet, iz kojeg crpi energiju za sve poduhvate, kako u poslu, tako i drugim poljima.

 Gledatelji Vas imaju priliku gledati u ulozi novinarke i voditeljice informativnih emisija. Šta Vam je naročito izazov u poslu kojim se bavite?

– Desetog februara bilo je tačno decenija otkako sam zakoračila u svijet medija. Najprije volonterski na radiju, potom na TV1, a sada evo već šestu godinu na N1. U medijima je svaki dan drugačiji, dinamičan, nepredvidiv. Događaji diktiraju naš tempo, naš radni dan. Ogroman je izazov svakodnevno biti na visini zadatka, oni koji su u informativi to dobro znaju. Poseban izazov je postići to da vam ljudi vjeruju, a još veći zadržati povjerenje gledalaca.

Koji su Vam najdraži zadaci?

– Najdraži su mi oni koji nisu “rutina”. Volim breaking news, specijalne programe, ali i priče “običnih” ljudi. Za mene pričati takve priče je poseban izazov.

Na koji način čuvate i njegujete strast prema onome što radite?

– Upravo ovim nepredviđenim situacijama, uvijek me podsjete da kada pomislim da je posao postao rutina, zapravo i nije tako. Da uvijek moram čitati više, informisati se više, znati više, da bi te situacije bile moj “teren”. To je draž.

 Zbog čega ste se odlučili za novinarstvo?

– Kada sam upisivala fakultet, nije bilo dileme. To je jednostavno bio poziv za mene. Sada vidim da nisam pogriješila. Ali sam se mnogo trudila. Nastojala sam graditi sebe, raditi na sebi, biti ispred svoje generacije na fakultetu volontiranjem, seminarima, nisam čekala da završim fakultet da bih postala novinar, jer to nije put. Novinar se ne postaje samo završavanjem fakulteta.

Jeste li ikada požalili zbog te odluke?

– Nikada. Danas, kada radim ono što volim, i kada tamo neko to cijeni i prati, sigurna sam da je odluka bila ispravna.

Čime se posebno ponosite u karijeri i privatnom životu?

– Dosljednošću sebi. Ne dozvoljavam da me posao mijenja, ali me nadograđuje. Što su moji dugogodišnji prijatelji i dalje tu, što me cijene kao osobu, a ne zbog posla koji radim.

Prošle godine ste na svijet donijeli prekrasnu djevojčicu Unu. Kako izgleda vrijeme kada ste samo mama?

– To je najdraži dio moga dana. Vrijeme kada sam samo mama, vrijeme rezervisano samo za igru, maženje, pjesmice i šetnje. Ponekad iscrpljujuće, ali vrijeme kojeg je na kraju dana uvijek premalo.

Na koji način se trudite uskladiti poslovne i majčinske obaveze?

– Tri mjeseca su prošla otkako sam se vratila s porodiljskog.  Zaista, u dogovoru s menadžmentom N1, sve je proteklo bezbolno. Razumjeli su da su se moji prioriteti sada promijenili, i zaista mi nesebično izlaze u susret, a ja to, nadam se, vraćam tako da posao zbog toga ne trpi. U programu uvijek dajem svoj maksimum.

Koliko se dolaskom bebe promijenio Vaš dnevni raspored?

– Svijet se okrene naopako (smijeh). Prođe neko vrijeme dok se ne vratite na fabričke postavke u svakom smislu, pa i tom nekom rasporedu. Beba i njene potrebe diktiraju dan. Na početku je to jedna opšta ludnica, ali s vremenom se i to ustali, beba stvori dnevni ritam jela, igre i spavanja, pa se i mame lakše organizuju. Danas je to ustajanje, spremanje obroka za Unu, odlazak na posao, pauza na kojoj dolazim kući da hranim bebu, potom povratak na posao i ono finale dana, odlazak na spavanje. Poprilično ispunjen i dobro isplaniran dan.

 

Kompletan intervju čitajte u aktuelnom broju magazina Azra. 

Pročitajte još