Amra Džeko: Bebu smo planirali

Piše: Redakcija

Stvarno imam sreću da mi i četvrta trudnoća prolazi bez problema i komplikacija, mučnina prva tri mjeseca… Znam da sam jedna od rijetkih žena koja uživa svih devet mjeseci u trudnoći. I u vrijeme pandemije je najnormalnije održavam. Ne pretjerujem, jer ne želim sebi bespotrebnu paniku da stvaram, ali vodim računa da se zaštitim

Neovisno o tome u kakvom vremenu živimo, život se odvija po svojim zakonitostima. Lijepe vijesti, bez obzira kroz koju krizu da prolazimo, uvijek je lijepo čuti. I ne samo to, ljekovite su, razbijaju tugu, monotoniju, zatvorenost. Iz Italije, koja proteklih sedmica bije ljutu bitku s Corona virusom, stigla je jedna: naš proslavljeni fudbaler i „Romina“ zvijezda Edin Džeko i njegova supruga Amra čekaju bebu. Vijest o proširenju porodice na svojim društvenim mrežama je objavila sretna mama, i nije trebala proći ni minuta da njen Instagram profil bude pretrpan čestitkama i lijepim željama. S Amrom smo telefonski razgovarali pred zaključenje broja. Malo je riječi kojima može opisati sreću. Da drugo stanje uistinu jeste blaženo, osjeti se iz svake njene rečenice, koju je s vremena na vrijeme svojim simpatičnim pitanjima znalo prekinuti dvoje najmlađe djece, Una i Dani. Amra je i prije izolacije s njima provodila sve svoje vrijeme, ali vrijeme karantina je ipak drugačije, svi su na okupu tokom 24 sata. I to su trenuci, priča nam, koje ona ne bi mijenjala ni za šta na svijetu.

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B91vKUJK5mX/

Amra je u četvrtom mjesecu trudnoće, čekaju kćerkicu, koja će se, barem tako sretni roditelji planiraju, kao i Una i Dani roditi u Rimu.

– Stvarno imam sreću da mi i četvrta trudnoća prolazi bez problema i komplikacija, mučnina prva tri mjeseca… Znam da sam jedna od rijetkih žena koja uživa svih devet mjeseci u trudnoći. Hvala Bogu. Ovo je bila planirana trudnoća, čak i prije 20 godina sam ti rekla da bih voljela da imam veliku porodicu i presretna sam što mi se taj san ostvaruje – kaže Amra za „Azru“.

INSTAGRAM
https://www.instagram.com/p/B-upWhmg_JX/?utm_source=ig_embed

Da ste u blaženom stanju, znali ste i prije pandemije, i niko nije mogao ni pretpostaviti da bismo ovo proljeće mogli dočekati u izolaciji. Na koji način u novonastaloj situaciji održavate trudnoću?

– Jedna od najbitnijih stvari koju svi možemo da uradimo kako bismo se na najbolji način zaštitili od pandemije i na taj način isto tako pomogli doktorima i medicinskom osoblju jeste da ostanemo kući. To i ja radim, ništa drugo. Trudnoću najnormalnije vodim, jedino ja iz naše porodice izađem iz kuće, odem do marketa i apoteke, znam šta nam treba. I pazim se. Izađem s maskom, rukavicama, koje uvijek bacim po povratku, dezinficiram ruke, čim uđem u auto i karticu, ključeve, sve što dotaknem. Ne pretjerujem, jer ne želim sebi bespotrebnu paniku da stvaram, ali vodim računa da se zaštitim, ne samo sebe, već i ljude iz naše okoline. To možemo svi učiniti.

Kako obavljate liječničke preglede?

– Idem redovno na preglede kod svog doktora koji mi je vodio i trudnoću s Danijem. Sada prima samo trudnice i eventualno hitne slučajeve, i uvijek je jedan pacijent u ordinaciji. Veoma vodi računa o mjerama zaštite i zdravlju. U Italiji jeste situacija teška, ali ja moram priznati da se mi ne možemo žaliti, imamo baštu, lijepo vrijeme, pogotovo ovih dana, tako da s djecom imamo više aktivnosti da radimo. Oni su toliko sretni i uživaju što imaju i mamu i tatu po cijeli dan uz sebe.

 Kako održavate kontakt s roditeljima u Sarajevu?

– Čujemo se svakodnevno, prvih sedmica smo stalno zvali i Edinove roditelje i moje i konstantno ih podsjećali s obzirom na to koliko je teška bila situacija u Italiji u odnosu na ostatak svijeta, da shvate na pravi način upozorenja, da ne izlaze vani i da se čuvaju. Jako su odgovorni, dobro su, što je najvažnije. Veoma mi je drago da je BiH na vrijeme uvela mjere izolacije i zaštite, samo da se ovo što prije završi.

Kako ste Edinu saopćili da će vaša porodica uskoro biti brojnija za još jednog člana?

– Bili smo presretni kad smo saznali, ovo je bila planirana trudnoća. Zajedno smo je iščekivali i zajedno smo i saznali.

Cijeli intervju čitajte u aktuelnom broju magazina AZRA.

Pročitajte još