Rebeka Dremelj: Kada sam izliječila rak, odstranila sam iz života sve ljude koji su me uništavali

Piše: Aldina Zaimović

Da sam bolesna krila sam mjesec i onda progovorila, jer nisam mogla više izdržati pritisak u stilu: gdje si, zašto se ne javiš, zašto ništa ne pjevaš, što izbjegavaš sve emisije i sva druženja. Onog trenutka kada sam javno progovorila, zapravo sam počela svoje liječenje. Moram priznati da mi je tada pao veliki teret s leđa, dobila sam milion poruka podrške, koje su me hranile pozitivnom energijom, a i ja sam svojom pričom pomogla mnogim ljudima, koji su se našli u istoj takvoj situaciji i nisu znali šta i kako

 

Razgovarala: Aldina Zaimović

 

Rebeka Dremelj (40), pjevačica i Miss Slovenije za 2001. godinu, na muzičkoj sceni je već 20 godina, a sredinom februara izdala je novu pjesmu naziva „Zdravo sreča“. Kako je njena zemlja početkom prošlog mjeseca uvela nove mjere prevencije protiv pandemije Corona virusa, te zatvorila granicu s Italijom, Rebeka, kao i njene kolege muzičari, morala je otkazati poslovne angažmane, te projekte koje je pripremala ostaviti za neka bolja vremena. No, zbog toga ne žali, jer se posvetila porodici i, kako kaže, najljepšoj ulozi, ulozi mame.

– Kao i svi ostali. Prvu sedmicu, dok se nismo nekako „ufurali“ u situaciju, bilo je jako teško. Starija kćerka ide u školu, pa joj moram malo pomagati. A mlađa kćerka uvijek želi nešto baš kada starijoj pomažem. Radim 100 različitih stvari istovremeno, potom slijedi kuhanje, spremanje po kući, pa onda još posao…, a baš je ponekad ludo. Ali, sada smo već upali u rutinu, tako da, moram priznati, baš nam je lijepo – kaže Rebeka na početku intervjua za naš magazin.

Budući da su zatvorene škole, vrtići, pozorišta…, porodici su se okrenuli i oni koji ranije nisu imali mnogo vremena za kuću i obaveze. Je li spoznavanje pravih vrijednosti najpozitivnije što nam je Corona donijela?

– Corona nam je donijela mnogo loših stvari, ali, s druge strane, i dobrih situacija. Oni ljudi, koji su stvarno u problemima, finansijskim, pa i privatnim, za njih nisam sigurna da će naći neke dobre strane. Ali, koji tih problema za sada hvala Bogu nemamo, više smo se zbližili sa svojim porodicama i prijateljima.

Smatrate li da ćemo možda, kada sve ovo prođe, biti svjesni onoga što smo davno izgubili, empatiju prema drugima, shvatiti vrijednost prijatelja, slobode, odlaska u prirodu, dugih šetnji,…?

– Svi mi koji smo empatični, koji znamo cijeniti prijatelje i kojima nije svejedno šta se dešava oko nas, sigurno ćemo znati još više cijeniti neke stvari. Ali, onima koji nemaju empatiju u svojoj prirodi, njima su ovi dani najveća muka u životu i kad ovo završi, ništa im se neće promijeniti u životu, u to sam uvjerena. Znate da postoje ljudi, kojima su uvijek svi drugi krivi. Za takve ljude ne vjerujem da će se nakon ovoga uopće mijenjati. Kada se osvrnem na svoj život, vidim da sam se mnogo promijenila otkad sam bila bolesna.Tako da u vremenu Corone nije bilo dodatne potrebe da se mijenjam na bilo koji način.

Kako ste kćerkicama objasnili šta je karantin i u kakvim trenutno okolnostima živimo?

– Objasnila sam im uz pomoć igrice sa šljokicama, snimila video koji sam putem svog Facebooka podijelila sa drugim mamama. Jako lijepo su sve shvatile i prihvatile. Normalno da im nedostaju društvo i prijatelji, kao i meni, ali se skoro svaki dan putem videocalla čujemo s prijateljima, starija Šajana sa svojima, a Sija isto tu i tamo. Iako ima samo tri godine, nazove svoje prijateljice iz vrtića, lupetaju normalno bez veze, ali nakon toga, jako je sretna i to mi je bitno.

 

Kompletan intervju čitajte u aktuelnom broju magazina AZRA.

Pročitajte još