Nevena Vukes, poslije zemljotresa koji je razorio njen dom: Suprug i ja smo organizirali život u kontejneru

Piše: Aldina Zaimović

Nakon odluke statičara da se moramo iseliti dobili smo svi ponudu da se privremeno preselimo u Stubičke toplice ili Cvjetno naselje, studenski grad u Zagrebu, ili da nam dostave pokretni kontejner u našem dvorištu. Mi smo se odlučili za kontejner, jer niko od nas nije mogao znati, kao i danas što je tako, koliko dugo će to “privremeno” trajati, s obzirom na stanje u svijetu zbog Corone

 

Razgovarala: Aldina Zaimović

 

Mlada glumica i producentica Nevena Vukes, koju bh. publika naročito pamti po ulogama u serijama „Cvat lipe na Balkanu“ i „Vojna akademija“, zajedno sa svojim putujućim pozorištem naziva “Tetar Vihor”, tokom protekle četiri godine proputovala je više od 40 gradova Regije i Evrope. Imali su velike planove, no, zaustavila ih je pandemija Corona virusa. Nevena je zajedno sa svojim suprugom, poznatim hrvatskim muzičarem, Markom Vukesom mir pronašla u maloj varoši u Zagorju. Ipak, mir nije dugo trajao. Nakon što je Hrvatsku pogodio jak zemljotres magnitude 5,3 prema Rihteru i najjači s kojim se ova zemlja suočila u posljednjih 140 godina, njihov dom u potpunosti je uništen, te su privremeni smještaj pronašli u kontejneru dimenzija 6×2,5 metra.

– Općina je brzo reagirala. Nakon odluke statičara da se moramo iseliti dobili smo svi ponudu da se privremeno preselimo u Stubičke toplice ili Cvjetno naselje, studenski grad u Zagrebu, ili da nam dostave pokretni kontejner u našem dvorištu.  Mi smo se odlučili za kontejner, jer niko od nas nije mogao znati, a i danas je tako, koliko dugo će to “privremeno” trajati, s obzirom na stanje u svijetu zbog Corone, a kontejner nam se učinio kao bolja opcija, jer tu je priroda oko nas i osjećali bismo se prijatnije. Evo već mesec traje “privremeno vrijeme” i sad smo radosni što smo donijeli tu odluku. Malo kampujemo i nije to tako loše (smijeh) – govori Nevena s mnogo duha.

Kako ste uspjeli organizirati život u kontejneru dimenzija 6×2,5 metra?

– Zvuči maleno, ali za privremene potrebe je dovoljno. Ono što nam nedostaje sami pravimo ovih dana, ali sve što ima krov i toplo je u ovom trenutku je dobro.

Pokrenuli ste i emisiju na društvenim mrežama naziva „Naš novi početak“. Koju poruku njome želite poslati?

– Marku i meni su zbog pandemije otkazani poslovi, a zbog zemljotresa srušen dom. Vraćeni smo na početak. Na našem kanalu objavljujemo videosnimke, kratke dokumentarne emisije o našem novom početku. Publika može da pogleda šta smo napravili, osmislili i možda nekome posluži na korist. Ovim možda ohrabrimo i druge oštećene u zemljotresu da ovo teško vrijeme i životnu fazu provedu u radosti u malim stvarima. I idemo dan po dan… Također, ovim videima držimo i temu aktuelnom, jer od mnogih oštećenih u zemljotresu ne čuje se glas, a mi ćemo se potruditi da se o ovome govori dok se uz Božiju pomoć sve ne vrati u normalno stanje.

Kako biste opisali ljepotu mjesta u kojem trenutno živite?

– Muž i ja živimo u Mariji Bistrici, malenoj varošici u Zagorju, nekih 40 kilometara od Zagreba. Tu je moj muž odrastao, tu smo se vjenčali, a, iako smo često na putu s našim poslovima, mir ovog mjesta i priroda nas okrepljuju. Tako da nam vrijeme izolacije nije teško palo.

Oboje ste umjetnici, navikli ste da ste okruženi publikom, no, zbog pandemije morali ste odgoditi vaše koncerte i predstave. Fali li vam druženje s publikom?

– Neobičan je osjećaj. Mislim da nisam unazad 10 godina bila duže od pet dana u jednom gradu i ovo je sve novo i za mene. U ovoj prisilnoj “pauzi” upoznajem sebe bolje i shvatila sam ovo i kao milost, jer kroz ovih mjesec i po muž i ja mnogo razgovaramo, družimo se i osjećam u ovoj “pauzi” kako nam je darovano od Boga vrijeme jedno za drugo.

Cijeli intervju čitajte u aktuelnom izdanju magazina Azra. 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti