Selma Mekić, kaligrafkinja iz Novog Pazara: I danas se najviše obradujem babinoj čokoladi za Bajram

Piše: Aldina Zaimović

U Novom Pazaru za vrijeme ramazana već nekoliko godina unazad, u toku posta, većina kafića i restorana u centru grada ne radi, što šalje lijepu sliku i poruku svijetu. Tako su u vrijeme iftara ovdje ulice puste, čuje se oglašavanje topa s gradskog bedema, a kućama se šire mirisi vrućih pitica; slijede teravije, noćni namazi u džamijama i na gradskom trgu, a za vrijeme sufura čuje se telal. Moja veza sa Sarajevom je neraskidiva

 

Razgovarala: Aldina Zaimović

 

Ramazan je za islamske vjernike širom svijeta odabrani mjesec, kada se muslimani posvećuju pojačanom ibadetu, postu, dobrim djelima. Tradicija dočeka, provođenja i ispraćaja ramazana, te dolaska Bajrama razlikuje se od grada do grada, od države do države. No, čari ovog svetog mjeseca svugdje su posebne, a sehuri i iftari predstavljaju mnogo više od uobičajenog obroka.

Svjedoči o tome za naš magazin kaligrafkinja iz Novog Pazara Selma Mekić, koja je, inače, oduvijek bila i čest gost Sarajeva.  No, i u Novom Pazaru ovogodišnji ramazanski dani, zbog pandemije Corona virusa, uveliko su se razlikovali od prethodnih, kada su iftari provođeni u širim krugovima porodice i prijatelja, a sehuri dočekivani uz ibadete, druženja i dobro raspoloženje.

– Ovogodišnji ramazan se mnogo razlikuje od prošlogodišnjeg, s obzirom na to da je nastupio u toku vanrednog stanja i policijskog časa zbog pandemije. Ali, kad je riječ o iftarskom vaktu u Novom Pazaru, ulice ovog grada su uvijek bivale prazne i kad nije bilo policijskog sata. Pripremanje iftara u mojoj porodici za najdraže musafire tokom ramazana se podrazumijeva, jer on ne bi imao smisla ako bismo svih trideset dana provodili samo u krugu svoje porodice – kaže nam mlada kaligrafkinja.

Selma Mekić rođena je 23. augusta 1990. godine u Novom Pazaru, gdje je završila medresu Gazi Isa-beg, a diplomirala na Fakultetu islamskih nauka (FIN) u Beogradu, na Odsjeku za pedagogiju. Radila je kao vaspitačica te voditeljica ramazanskog programa i evropskog TV magazina na Regionalnoj televiziji Novi Pazar. Imala je samostalne izložbe kaligrafije u Novom Pazaru, Tutinu, Novom Sadu, Bijelom Polju, Mostaru, Teheranu te kolektivnu izložbu u Berlinu. Svoj brend ženskih mahrama s originalnim kaligrafskim vezom počela je krajem 2017., a muških ešarpi polovinom 2018. godine. S obzirom na to da je imala priliku mnogo putovati, osjetila je ljepote ramazana i u drugim gradovima. Za „Azru“ govori i koji joj je ostao najupečatljiviji.

– Ramazan koji mi je ostao upečatljiv je bio 2016. godine, kad sam boravila u Teheranu i predstavljala Srbiju na Internacionalnoj izložbi kaligrafije.

Sjećate li se Vašeg prvog ramazana koji ste ispostili i koliko ste se kao djevojčica radovali kada za Bajram dobijete „bajram-banku“ ili neki slatkiš?

– Ne sjećam se kada sam ispostila prvi ramazan, bilo je to nekada davno u osnovnoj školi. Sjećam se da je tad ramazan bio tokom zime pa su bili kratki dani za post. Kao djevojčica, ali i danas, najviše se obradujem čokoladi koju mi babo donese nakon bajram-namaza.

Kako inače izgledaju Vaši Bajrami?

– Svakog prvog dana Bajrama podrazumijeva se da s majkom dočekujem goste, a navečer svi izlazimo do čaršije, gdje se obično organizuju bajramski vatromet i koncert ilahija. Drugi dan Bajrama bude rezervisan da porodično obiđemo rodbinu koja nam je daleko. Kad je riječ o bajramskoj odjeći, nemam posebnu odjevnu kombinaciju i nije obaveza da za Bajram kupim novu odjeću. Imam mnogo lijepih stvari i nekad je zaista bespotrebno trošiti novac. Meni je najveća radost provesti Bajram sa svojom porodicom, te da smo svi zdravi i spokojni.

Jeste li imali priliku za Bajram biti u Sarajevu?

– Nisam nikada boravila u Sarajevu za vrijeme Bajrama, tako da ne znam reći koje su razlike između Bajrama u Sarajevu i Novom Pazaru, ali pretpostavljam da smo jako slični. Ono što je specifično u Novom Pazaru za vrijeme ramazana jeste da već nekoliko godina unazad, u toku posta, većina kafića i restorana u centru grada ne radi, što šalje lijepu sliku i poruku svijetu. Tako su u vrijeme iftara ovdje ulice puste, čuje se oglašavanje topa s gradskog bedema, a kućama se šire mirisi vrućih pitica; slijede teravije, noćni namazi u džamijama i na gradskom trgu, za vrijeme sufura čuje se telal, organizuju se humanitarne akcije, ramazanski programi uživo s ulica Novog Pazara… Sve su to blagodati koje morate doživjeti da biste osjetili njihovu čar.

 

Kompletan intervju čitajte u aktuelnom izdanju magazina “Azra”

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti