Sanja Kužet za “Azru”: Ne osvrćem se unazad, uživam u sadašnjosti

Piše: Aldina Zaimović

Jasno sam stavila granicu između privatnog i poslovnog svijeta. Nikada nisam davala izjave kojima bih nešto demantovala, jer to je borba s vjetrenjačama, gdje se uvlačite sve dublje, a ovo je moj poziv i posao kojim se bavim 15 godina i ko zna još koliko. Vjerovatno bih se odavno „potrošila“ da sam se bavila tim stvarima

 

Razgovarala: Aldina Zaimović/ Foto: Petar Đorđević

 

Srbijanska voditeljica regionalno popularnog showa „Zvezde Granda“ Sanja Kužet zasigurno je jedno od najljepših TV lica, koje svojim osmijehom svake subote, već šestu sezonu, uz učesnike emisije popravlja raspoloženje milionima gledalaca širom naše regije.Popularnost je stekla prvobitno vodeći vremensku prognozu u Jutarnjem programu, potom je dijelila sreću u nagradnoj igri „Bingo“, ali „Zvezde Granda“ su je lansirale u vrh televizijskog novinarstva.

Popularni show prekinula je pandemija Corona virusa, ali na sreću onih koji ga redovno prate „Zvezde Granda“ vraćaju se na male ekrane u programu Nove BH. Kao i većina njenih kolegica, tako je i Sanja vrijeme u izolaciji provodila s porodicom, suprugom Nemanjom Živojinovićem i sinovima 11-godišnjim Andrijom i trogodišnjim Strahinjom. U razgovoru za „Azru“ Sanja otkriva kako je provela vrijeme u izolaciji, kojim životnim vrijednostima uči sinove, ali i šta sve gledaoci mogu očekivati u nastavku snimanja popularnog showa.

– S obzirom na okolnosti, morali smo da se prilagodimo situaciji i pronađemo rješenje kako bismo priveli sezonu kraju.  Ideja je da se snimi jos četvrti krug od pet emisija u kojima će se u duelima takmičiti kandidati samo sa prostora Srbije. Kandidati, koji su ostali u takmičenju, sa prostora bivših republika nastavit će učešće u septembru. Tada će se pridružiti i novi kandidati koji će biti izabrani putem on-line audicije. Ono što je najvažnije jeste da niko od kandidata neće biti oštećen, naprotiv, imat će šansu više. Tako ćemo zajedničkim snagama izabrati pobjednika u junu 2021. godine.

Kako će snimanja izgledati nakon pandemije?

– Morat ćemo svakako da se pridržavamo mjera zaštite, dakle, prvi put će se emisija raditi bez publike i to je ono što će najviše nedostajati, atmosfera. Vidjet ćemo na predstojećim snimanjima kako će se to nadomjestiti, jer ni u bekstejdžu ne smije biti više od jednog pratioca kandidata. Žiri će, naravno, biti u punom sastavu s pregradama od pleksiglasa između njihovih pozicija. Također, Voja i ja spremni i horni da podržimo kandidate i doprinesemo čitavom showu.

Jesu li Vam nedostajala snimanja?

– U početku, kao i mnogi, razmišljala sam i strepila šta nas čeka i na koji način ćemo se izvući iz čitave situacije. Posao je bio u drugom planu, iskreno. Kako je vrijeme prolazilo, postala sam nestrpljiva da se vratim svojim redovnim aktivnostima. Čim su se stvorili uslovi za to – eto nas! Uživala sam s porodicom u svakom danu. Bilo je tu emotivno različitih faza, ali najvažnije je da smo dobro i zdravo.

Iz svakog serijala nosite određeno iskustvo.Kakvo će biti sjećanje na ovaj?

– Kao i na sve ljude, ovo proljeće 2020. je zaista jedan globalni presjek, jedna ručna kočnica koja je, izgleda, morala da se dogodi. Dugo sam razmišljala, bila sam preplavljena različitim emocijama. Kockice sam sklapala i na kraju prihvatila situaciju. Morat ćemo da naučimo da živimo s virusima i idemo dalje u nove pobjede.

Jesu li zahtjevne pripreme za emisiju i koliko traje snimanje?

– Ovo je moja šesta sezona rada u „Zvezdama Granda“ i odavno je sve uigrano. Imam oko sebe tim ljudi koji mi pomaže da fizičke pripreme budu što kraće, a efikasne. Marija Šabić za mene kreira namjenske haljine za emisiju. Taj tempo zaista umije da bude naporan i zato joj hvala za nepresušnu inspiraciju svih ovih godina.Sve neophodne informacije o takmičarima dobijemo dan ranije i to je to. Pravila znamo i sve ostalo je rad s uživanjem i improvizacija u trajanju od šest sati.

Mnogi su bili zatvoreni u svojim domovima zbog mjera zaštite od Corona virusa. Kako ste Vi vrijeme provodili u izolaciji?

– Pridržavali smo se svih mjera zaštite i uglavnom, pogotovo prvi mjesec, bili isključivo u kući. Suprug i ja smo se potrudili da djeci pružimo što kvalitetnije vrijeme. U kući su se igrali gotovo svi sportovi, od dječije sobe je pravljen poligon prema potrebi. Slušali smo i gledali muzičke spotove, gledali pozorišne predstavei crtane filmove. Stariji sin je imao mnogo obaveza oko škole, pa dok se navikao na on-line školu, trebalo je vremena, a i moje pomoći. Video-igrice su bile aktuelne također, kao i društvene igre. U nekom trenutku počeli smo i s izlascima u dvorište, gdje su isključivo vozili bicikle, kako bi bili što aktivniji i smanjili rizik od kontakata. Bilo je svega zaista, trebalo je popuniti dan. Ipak, na kraju dana imala sam vremena za knjigu, film, serije koje su me opuštale. Također sam određeni dio dana provodila u kuhinji i od nekog “straha” da svega ima u kući spremala i spremala hranu u većim količinama nego što nam je bilo potrebno. Ispunjavala sam želje, ali i to je jenjavalo. Vraćali smo se u normalu s jelovnikom.

Cijeli intervju čitajte u aktuelnom broju magazina AZRA.

Pročitajte još