Slađana Mandić ekskluzivno za “Azru”: Drugi sin stiže krajem ljeta

Piše: Aldina Zaimović

Kan je izabrao ime za brata.Nakon prve vrlo teške trudnoće, imala sam traumu.Imala sam grozne faze. I sad ih imam. To je nešto neobjašnjivo.Razmišljam o tome koga naći da čuva bebicu, jer planiram brzo da sevratim na scenu, pripremam tri nove pjesme, od kojih je jedna duetska. Pandemija je sve poremetila

 

Razgovarala: Aldina Zaimović / Foto: Jelena Nišić / Make-up: Adi Hasić / Frizura: Ogledalce

 

Bez obzira u kakvom vremenu živimo, život oko nas se odvija prema svojim zakonitostima. Uprkos socijalnoj, emotivnoj, zdravstvenoj i ekonomskoj krizi, te teškim vijestima kojima smo skoro svakodnevno bombardirani, uvijek je lijepo čuti i one pozitivne, koje razbijaju tugu i sivilo, a posebno one koje predstavljajunajljepši period u životu svake žene –  period trudnoće. Takvu vijest ekskluzivno s čitateljima „Azre“odlučila je podijeliti naša poznata pjevačica Slađana Mandić, koja prvi put govori za jedan medij nakon famoznog „Corona derneka“ u Sarajevu, zbog kojeg je već duže od mjesec najtraženija medijska ličnost.

Nije se oglašavala sve do sada, otkrivši samo za „Azru“ da se nalazi u sedmom mjesecu trudnoće i da s nestrpljenjem čeka drugo dijete. Slađani i njenom suprugu Ajlinu Ahmiću, te šestogodišnjem sinu Kanu krajem augusta će se pridružiti još jedan dječak. U bašti jednog od sarajevskih restorana dočekala nas je prekrasna trudnica i ispričala sve o pripremama za dolazak novog člana porodice. Otkrila nam je i kako ona i suprug raspoređuju obaveze, te ko je birao ime za bebu.

– Kao i svakoj majci, uzbuđenje je veliko. S obzirom na to da je riječ o drugom djetetu, mogu da kažem i nije tajna da opet čekamo dječaka. Mislim da čovjek nikada nije svjestan i spreman na neke nove stvari. Tako je bio slučaj i kada sam se prvi put ostvarila kao majka. Ali, nema tu neke posebne pripreme. Sve se dešava spontano, pa je tako i sada. Pomislim da imam dijete koje uskoro kreće u školu, pa mi je normalno da dođe nova beba, a onda vidim da će to biti, ipak, velika promjena, da će ovo dijete, ako Bog da, napraviti neku novu promjenu u našim životima i definitivno ga upotpuniti. Uzbuđena sam i presretna, najvažnije je da sve prođe kako treba. Radujemo se svakom novom momentu koji nas čeka u životu. Dječak dolazi krajem augusta ili početkom septembra. Moj prvi dječak je malo požurio, tako da je to nepredvidivo, otprilike kraj ljeta.

Kada ste saznali da ste u drugom stanju?

– Prošli put sam sama osjetila da sam u drugom stanju, a ovoga puta nisam, samo se nisam dobro osjećala. U tom periodu mnogo sam radila, bilo je mnogo nastupa i snimanja. S prvim djetetom sam uradila test i tako potvrdila da sam trudna, a sada sam otišla na obični ginekološki pregled i rekla doktoru da se loše osjećam. On se samo nasmijao i rekao da sam u drugom stanju. To je bio šok za mene. Nazvala sam supruga i znam da sam mu rekla:„Trudni smo“. Bio je iznenađen, jer niko nije očekivao. Ne mogu reći da nije planirano, ali u suštini, neke stvari se same od sebe dese u pravo vrijeme.

Šta je suprug rekao kada ste ga nazvali?

– Nije mogao da vjeruje, jer smo period prije toga pričali da je možda došlo vrijeme,  s obzirom na to da sam ja nakon prve vrlo teške trudnoće, imala veliki strah, mogu slobodno da kažem, traumu i trebalo mi je mnogo vremena da se psihički pripremim, jer sam znala koji me put čeka. Ono što čini najljepše iskustvo u životu jedne žene, za mene je bilo traumatično iskustvo, osim momenta kada sam na svijet donijela svoje dijete i sve što je poslije uslijedilo. Imala sam jedan od težih slučajeva mučnina i teške trudnoće koja se svela na, mogu tako reći, bolovanje. Zaista sam odbolovala. Upoznala sam nekoliko žena koje su imale sličnu situaciju i jedino su me one uspjele da razumjeti. Tako da trebalo je sakupiti hrabrosti i napraviti poveću pauzu, mada nije ni toliko velika.

Kako ste sinu Kanu saopćili da će postati stariji brat?

– Nismo planirali odmah mu reći, nego da to bude u momentu kada se moj stomak bude počeo nazirati. Međutim, pošto je meni bilo veoma loše, dijete je bilo zabrinuto, a mnogo je vezan za mene i vrlo emotivan, te je osjećao da mene nešto muči. Onda sam mu pokušala objasniti da je mama malo bolesna. Vidio je da to ne prestaje i pitao za razlog pa sam mu rekla da mama čeka bebu i da je zbog toga loše, a onda mi je simpatično rekao: „Jao šta ta beba radi mami“. Bio je malo zbunjen, međutim, prihvatio je bolje nego što sam očekivala. On se raduje svim srcem i uz mene je, mazi stomak i ljubi. Nije što je moje dijete, ali imam dječaka koji je za poželjeti u svakom smislu. Osobine koje posjeduje kao malo stvorenje, nekad kažemo da je kao neki mali čovjek, tako je predivan, razuman. Mnogo se raduje i o svemu pričamo s njim, dijelimo i mislim da je važno da je upućen u svaki segment. Sada mu već teško pada i pita me koliko ću biti u bolnici, koliko mene neće biti. To ga malo brine, ali generalno je zaista zrelo sve ovo dočekao.

Učestvuje li u kupovini za bebu?

– Da. Kan je dječak koji je imao i danas ima izobilje svega. Ali, nisam od onih majki koje robuju da imaju izvanredne stvari za dijete. Shvatila sam koliko je to nebitno kada imate malo dijete, tako da mi ne trebaju kolica od milion i neke bespotrebne stvari. Kanov brat će imati mnogo toga od njega, to mi je drago i sviđa mi se da naslijedi mnogo stvari. Jedino što smo novo kupili jeste krevetac, u čijoj kupovini je i Kan učestvovao s nama. Bio je to poklon od moje mame. Kan će mnogo stvari moći pokloniti bratu, a već priča kako će ga učiti svemu i da će on biti veliki stariji i odgovorniji brat. Mislim da je to dobar pristup da se dijete ne osjeća ugroženo i zapostavljeno, ili da ne pomisli da će mu biti nešto drugačije u životu kada dođe beba. Tako da ga u sve uključujemo.

Jeste li razmišljali o imenu za drugog dječaka?

 

Kompletan intervju čitajte u aktuelnom broju magazina Azra.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti