Belgin Arnautović, prva žena iz BiH koja je vozila električni porsche: Sretna sam što uvijek mogu voziti nove modele automobila

Piše: Nermin Demirović

Rad s vrhunskim svjetskim brendovima „Seat“, „Audi“ i „Porsche“ iznjedrio je ljubav prema automobilima. Kako volim posao s istaknutom kreativnom i organizacijskom crtom, pronašla sam se u ovoj branši. Tokom dvadeset godina rada i brojnih edukacija kod proizvođača automobila stekla sam bogato profesionalno iskustvo, ali i mnoga poznanstva i lijepa druženja s kolegama iz 26 evropskih zemalja

 

Piše: Nermin Demirović

 

Nije tajna da, nasuprot nekim ranijima razmišljanima kako automobili nisu baš kompatibilni sa ženama, upravo žene u svijetu ove industrije igraju važnu ulogu. Nalaze se na mnogim važnim pozicijama i doprinose razvoju i promociji. I u BiH imamo takve primjere, a jedna do njih je Belgin Arnautović. Ona je marketing i PR menadžer „Porschea“ u BiH, strogo poslovna i u skladu s rejtingom koji nosi kompanija koju zastupa, ali potpuno posvećena onome što radi.

Uvijek ćete imati informaciju o brendu, sve moguće detalje i slušat ćete o automobilima iz usta nekoga ko se u to razumije, što je poseban kvalitet. Belgin Arnautović govorila je za „Azru“ o poslu iz njenog ugla, brendu koji predstavlja i onome što je za nju posao u autoindustriji.

 

 Koliko ste već u svijetu automobila i kako gledate na posao koji radite?

– U svijetu automobila sam od 2000. godine, a za „Porsche BH“, kćerku firme „Porsche Holding“ Salzburg, radim od 2015. godine. U našoj kompaniji sam odgovorna za odnose s javnošću i uz to obnašam funkciju marketing i PR menadžera brenda „Porsche“. Moj posao je veoma dinamičan i raznovrstan. S jedne strane, tu je marketing prestižnog brenda, a s druge brinem o sponzorstvima, humanitarnim i drugim društveno odgovornim projektima koje naša kompanija podržava. Mislim da je veoma dobro što imam taj balans, jer na taj način se ne udaljavam od društvene realnosti. Volim svoj posao i sretna sam ako naši proizvodi usrećuju naše kupce, ali jednako mi je bitno da kao kompanija brinemo o onima koji su manje privilegovani. Sretni smo onoliko koliko usrećujemo druge. To vrijedi kako na privatnom, tako i na poslovnom planu.

Šta je to što Vam je donio posao u autoindustriji?

– Rad s vrhunskim svjetskim brendovima „Seat“, „Audi“ i „Porsche“ iznjedrio je ljubav prema automobilima. Kako volim posao s istaknutom kreativnom i organizacijskom crtom, pronašla sam se u ovoj branši. Tokom dvadeset godina rada i brojnih edukacija kod proizvođača automobila stekla sam bogato profesionalno iskustvo, ali i mnoga poznanstva i lijepa druženja s kolegama iz 26 evropskih zemalja. U okviru svog posla imam priliku da probam nove modele automobila, što čini posebnu draž ovog posla.

Koliko je teško predstavljati brendove poput „Porschea“, posebno u BiH?

– Raditi za marku „Porsche“ je privilegija, ali i velika odgovornost. Predstavljati „Porsche“ je poseban izazov, jer je proizvođač veoma zahtjevan i veoma fokusiran na to da brand bude predstavljen na način kako mu dolikuje. S druge strane, imamo i naše veoma zahtjevne klijente čija očekivanja i povjerenje treba opravdati. U današnjem vremenu i socio-ekonomskoj situaciji u našoj zemlji nije lako pridobiti kupce za naše proizvode. Potreban je određeni senzibilitet i alati suptilnog marketinga, kako bismo ostvarili planove prodaje. Naša marketinška strategija se uglavnom bazira na iskustvu vožnje i tu imamo razne alate za kreiranje oduševljenja te održavanje lojalnosti naših kupaca. Kako u našoj zemlji nemamo uslove za testiranje sportskih vozila, jedan od naših marketinških alata je organizacija testnih vožnji izvan BiH, prvenstveno na stazi za trke „Istanbul Park“ u Istanbulu, gdje „Porsche“ ima vlastiti trening centar. Onaj ko jednom proba porsche na stazi, taj odmah shvati zašto je porsche jedan od najpoželjnijih automobila svijeta i uglavnom ostaje vjeran brendu.

Prva ste žena iz BiH koja je vozila električni porsche. Kakvo je to iskustvo?

– Krajem prošle godine posjetila sam tvornicu „Porsche“ automobila u Stuttgart-Zuffenhausenu, gdje se proizvodi prvi električni porsche po imenu Taycan. Kako sam po prirodi esteta, ono što sam prvo primijetila je izvanredna ljepota dizajna Taycana. Proizvođač je zaista uložio ogroman trud da prvo električno porsche vozilo bude privlačno kupcima. Testna vožnja u okolici Stuttgarta na dionici od 160 kilometara uz muziku „Antene Sarajevo“ je zatim upotpunila oduševljenje, jer vam je doslovno svaka radijska stanica svijeta dostupna u vozilu. Iako električni porsche, to je i dalje pravi porsche, samo što imate automobil snage 625 KS koji ispušta 0 mg CO2 emisija,  što vam daje dobar osjećaj u vrijeme kada je zaštita okoliša od iznimnog značaja.

Je li tržište Bosne i Hercegovine spremno za električne automobile?

– Mi smo kao uvoznik morali stvoriti određene preduslove, kako bismo uopšte mogli prodavati električni porsche. Kao prvo smo osposobili naše uposlenike u postprodaji za servisiranje električnih porsche vozila. Zatim smo instalirali električne porsche punjače na 12 lokacija širom BiH, uglavnom u ekskluzivnim hotelima, u kojima vozači besplatno mogu napajati svoje porsche vozilo. Ubrzo ćemo instalirati punjače i u hotelima na Trebeviću i Jahorini. Punjače su dobili i Mostar, Banja Luka, Bijeljina, Doboj i Neum. Brze punjače uz autoceste, gdje će biti moguće 80 posto baterije napuniti za 18 minuta, još nemamo, ali je to, ipak, budućnost.

Kompletan intervju čitajte u aktuelnom broju magazina Azra.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti