Boris Bakalov i Bojan Gluvajić, frontmeni neobičnog benda: U muziku ušli ničim izazvani i tako dobili ime

Piše: Lejla Bejdic

Osmočlani beogradski bend „Ničim izazvan“, koncentriran na autorsku muziku s tekstovima inspiriranim ljubavlju, životom, raznim unutrašnjim dilemama, sukobima i svakodnevicom koja se krije iza banalnosti koja nas okružuje, nastao je prije osam godina, kada se grupa prijatelja odlučila baviti muzikom. Pod neobičnim nazivom kvalitetnom muzikom i zvukom uspijevaju opstati na estradnom nebu, a kao i svi muzičari najsretniji bi bili kada bi ih njihove pjesme nadživjele. Frontmeni Boris Bakalov i Bojan Gluvajić, specifični je dvojac koji je rado pristao za „Azru“ otkriti neke nepoznate detalje o svom sastavu. Za vrijeme pandemije lansirali su već popularnu pjesmu „Heroj“ koju su i ekranizirali.

– Živimo u veoma čudnim i teškim vremenima i potrebno je pronaći snagu u sebi kako bi se prebrodio dan. Svako od nas bi trebalo da se isprsi, podigne bradu visoko i bude ponosan na sebe, jer su heroji svi koji preživljavaju ono čime smo zatrpani svakodnevno – kažu na početku razgovora na pitanje koju poruku nosi „Heroj“ i šta njome poručuju svojim slušateljima.

Koliko ste zadovoljni generalno kako se promovirate i na koji način dopirete do publike?

– Vrlo smo zadovoljni. Naša muzika nekako uvijek pronađe put do onih koji žele da nas čuju. Za ovih osam godina smo uspjeli da dođemo do velikog broja ljudi i nevjerovatno nam je da nam se i dalje javljaju neki koji nas prvi put čuju. Krug ljubitelja naše muzike se svakodnevno širi i veoma smo sretni zbog toga.

Grupu su formirala dva prijatelja, Boris Bakalov i Bojan Gluvajić. Kada ste počinjali, koje ambicije su Vas vodile, i da li ste ikada predviđali ovoliku dugovječnost?

– Bavljenje muzikom je od samog početka bilo bez ikakvog pritiska. Jedini cilj koji smo imali kada smo razmišljali o formiranju benda jeste da opstanemo onoliko dugo koliko god imamo inspiracije i volje da stvaramo muziku. Srećom, inspiracija i volja su u punoj snazi kao prvog dana, a dokle ćemo dogurati,  vidjet ćemo! Bend u ovom trenutku ima osam članova. Boris Bakalov (vokal), Bojan Gluvajić (vokal i električna gitara), Nemanja Vujović (akustična gitara), Mane Gluvajić (bas gitara) Borislav Kuga (klavijature), Katarina Stanimirović (violina), Luka Kalezić (truba), Vladimir Ćopić (bubnjevi).

Odakle bendu tako neobično ime „Ničim izazvan“?

– Nismo sigurni. Bilo je u opticaju nekoliko imena. Dugo smo ga smišljali i onda je neko od nas upotrijebio tu riječ u nekoj rečenici i svi smo se „upecali” za tu frazu i ostade „Ničim izazvan“. To ime sjajno opisuje samo naše bavljenje muzikom, jer niko nije imao u planu da se ovako ozbiljno bavi muzikom, već je muzika došla potpuno ničim izazvana.

Jeste li se znali i družili prije osnivanja?

– Bend se sastoji od braće, kumova i veoma bliskih prijatelja. Neki članovi su se mijenjali kroz godine, ali je prijateljstvo unutar benda uvijek bilo najvažnije, čak to stavljamo i prije samog stvaranja muzike. Bez iskrenog prijateljstva nema ni iskrene muzike.

Jeste li sada prijatelji ili samo kolege?

– Niti prijatelji niti kolege, sad već više naginjemo ka „familiji“.

Od ostalih bendova se razlikujete po prepoznatljivom zvuku, a možemo reći i lijepim pjesmama u kojima nema vulgarnosti. „Trideset“, „O tebi“, već su kultne za jedan bend koji ne postoji ni desetak godina. Šta je vaš as u rukavu?

– Samo smo bili dovoljno ludi da pokušamo nešto što rijetko kome uspijeva, a to je da osnujemo bend i uložimo sve što imamo u njega, pritom nikakvog iskustva muzičkog nismo imali. Pokrenuli smo cijelu tu našu priču bez zadrške i bez nekih namjera da jurimo slavu, novac, ili nešto tome slično. Želja je da stvaramo muziku i da pritom ostanemo vjerni sebi, a kasnije i ljudima koji našu muziku vole.

Nastavak čitajte u aktuelnom broju magazina Azra.

Pročitajte još