Brčanska ekonomistica i blogerka Almira Mujačić: Kako sam svoju djecu natjerala da jedu zdravo

Piše: Aldina Zaimović

U početku je bilo neobično pripremati drugačije od onoga što smo navikli. S vremenom mi je postala rutina pa sada za svako jelo ne trošim više od 15 minuta vremena. Prisila i zabrana neće riješiti problem. U početku sam pravila ukusne i zdrave sendviče, kiflice i sokove za djecu u školi. Bilo je divno gledati ih kako s uživanjem jedu, kako njihove mame zovu i traže recepte i savjete. Prvo mi je bio cilj izbaciti šećere i industrijske slatkiše, a onda sam se agresivno počela boriti protiv pekarskih proizvoda. Za  sve postoji zdrava alternativa daleko ukusnija i jeftinija

 

Magistrica ekonomije Almira Mujačić, rođena u Brčkom 1979. godine, vlasnica je Facebook stranice „Zdravi tinejdžer“ koja ima više od sedam hiljada članova. Udata je i majka dva tinejdžera, što je bio razlog zbog kojeg je pokrenula svoj blog. Godinama je posmatrala kako se na razne načine promoviraju zdravi koncepti i dijete za odrasle, dok o pravilnoj ishrani djece i omladine niko nije govorio.

– Mislimo da volimo svoju djecu tako što im dajemo novac za užinu i pošaljemo ih u obližnju pekaru ili piceriju. Kući opet mislimo da ih najviše volimo pa im kupujemo slatkiše i industrijske grickalice. Tako djeca kažu da ne vole: brokulu, paradajz, suhe šljive, integralni hljeb… Naravno da ne vole, kada imaju izgrađen okus na bazi rafiniranih proizvoda punih šećera i raznih pojačivača i aditiva – kaže Mujačić za „Azru“.

Kako je imala želju da ojača svijest o važnosti zdrave ishrane na jedan privlačan način, kako za djecu, tako i za roditelje, usmjerila se na osmišljavanje jednostavnih, ukusnih, jeftinih, a zdravih recepata za slana i slatka jela. Zdrave slastice, zdrave pizze, zdrave sendviče i zdrave napitke objavljuje na svom blogu, a rezultat je da su se brojni pratioci Almirinog „Zdravog tinejdžera“ oslobodili predrasuda da zdravo mogu jesti samo bogati ili da je zdravu hranu komplicirano spremati, jer to iziskuje dosta vremena.

Kako to da ste Vi kao magistrica ekonomije došli na ideju da napravite takav jedan blog?

– Zdrava hrana je moj stil života, moje opredjeljenje od ranog djetinjstva. U ranoj mladosti oboljela sam od osteoporoze, a odbila sam koristiti farmaceutsku terapiju, nego sam istraživala namirnice i obroke koji pomažu jačanju kostiju, koje poboljšavaju D vitamin i ostale minerale u organizmu i tako izliječila ovo teško oboljenje od kojeg danas sve veći broj ljudi umire. Samo hrana i tjelovježba bili su moji lijekovi. „Hrana je lijek, lijek je hrana.“ Moji rezultati dali su mi posebnu volju i energiju da svoja iskustva prenosim ljudima, da jačam svijest o važnosti zdrave ishrane, da dijete za mršanje nisu dugoročna i najbolja rješenja te da zdravim hranjenjem postajemo zdrava i sretna nacija. Kada su djeca i tinejdžeri počeli da se oduševljavaju mojim kolačima bez šećera i brašna, kad im je domaća nutela postala ukusnija od industrijske, kada im je integralna pizza postala privlačnija od one u fast food restoranima, tada je moja misija bila ispunjena. Danas „zdrave tinejdžere“prate sportisti, učenici, mlada i stara populacija.

Koliko uopće djeca, tinejdžeri, ali i odrasli vode računa o zdravom načinu ishrane?

– Uglavnom se nezdravo hrane. Osnovni razlog takvom opredjeljenju jeste nagli porast industrijskih proizvoda, dobro izreklamiranih, privlačnih pakovanja. Takvi proizvodi su puni šećera, aditiva i brojnih pojačivača okusa. Oni se nude u prodavnicama pored škola, pored ustanova u kojim radimo, na svakom koraku. Osim toga, industrija zdravih namirnica i proizvoda je također u ekspanziji, njihove cijene su daleko više od realnih i nama prihvatljivih, što je dovoljan razlog da se stanovništvo okrene jeftinim i nekvalitetnim prozivodima. Na kraju, današnji ubrzani način života nas tjera da ishrani posvećujemo minimalno pažnje, jer je lakše kupiti pecivo u pekari i neki gazirani sok nego pripremiti zdravi obrok. Sve su to loše navike, pogrešna shvatanja koja pokušavam promijeniti.

Mnogi roditelji imaju problem jer su njihova djeca „luda“ za slatkišima, masnom i prženom hranom. Na koji način ste Vašoj djeci uveli zdravu prehranu?

– Šećeri su nama najveći neprijatelj. Mnogi ljudi nisu svjesni da gotovo svaki proizvod koji kupimo u prodavnici, bilo da je slatki ili slani, u sebi sadrži šećer i druge brojne aditive koji u organizmu stvaraju ovisnost. Svjedoci smo da se konzumiranje keksa ili čokolade nikada ne završava na jednom komadu. Pojedeni jedan komad budi u nama želju za drugim, trećim… tako iz dana u dan iz godine u godinu. Kao rezultat dobijemo gojaznu djecu, djecu s dijabetesom, djecu s celijaklijom ili intolerancijom na gluten i/ili laktozu. Onda bismo svi željeli zdravom hranom, kao čarobnim štapićem, riješiti sve do tada nagomilane probleme. Toliko je zdravih zaslađivača koje možemo koristiti a da niko ne osjeti da u takvom slatkišu nema bijelog šećera: med, jabukov pekmez, agava sirup, kokosov šećer, javorov sirup.

Osim toga, umjesto brašna zasigurno su ukusniji, a zdraviji: orašasti plodovi, zobene pahuljice i brojne sjemenke (lan, susam, bundeva). Umjesto margarina sigurno su zdraviji i ukusniji: puter, kokosovo ulje, kakao puter. Sve su ovo zamjene nezdravim namirnicama kao odlični sastojci za pripremu neodoljivo ukusnih i zdravih slatkiša. Prženu hranu sam lako zamijenila hrskavim pečenim komadima mesa, ribe i krompira pečenih u rerni s maslinovim uljem. Kupovna peciva sam zamijenila ukusnim integralnim hljebovima obogaćenim sjemenkama, maslinovim uljem i orašastim plodovima. U početku je bilo, ne teško, nego neobično pripremati drugačije od onoga što smo navikli. S vremenom mi je postala rutina pa sada za svako jelo ne trošim više od 15 minuta vremena.

Na koje probleme ste nailazili?

– Najveći problem je okruženje. Tinejdžerska uzrast je najosjetljivija pa je ovoj problematici bilo potrebno prići na jedan novi način. Prisila i zabrana neće riješiti problem. U početku sam pravila ukusne i zdrave sendviče, kiflice i sokove za djecu u školi. Bilo je divno gledati ih kako s uživanjem jedu, kako njihove mame zovu i traže recepte i savjete. Laganim korakom napredujemo. Prvo mi je bio cilj izbaciti šećere i industrijske slatkiše, a onda sam se agresivno počela boriti protiv pekarskih proizvoda. Za  sve postoji zdrava alternativa daleko ukusnija i jeftinija.

Koliko se pridržavaju zdravih obroka i šta najviše prihvataju od namirnica, a šta izbjegavaju?

– U mojoj porodici kućni obroci su uvijek zdrava hrana, a na društvenim događajima se opustimo i uživamo u manje zdravoj hrani, jer smo svjesni da ćemo sutra ponovo jesti zdravo. Najvažnije je u svemu naći balans i poštovati osnovne principe zdrave ishrane: ravnomjernost, raznovrsnost i umjerenost. Za praznike ne preporučujem brojanje kalorija, odricanje i ustezanje. Praznici su odmor za dušu i tijelo i zato praznična trpeza neka odiše tradicionalnim i nama omiljenim jelima.

Koje savjete mame najčešće traže od Vas?

– Mame žele za svoju porodicu najbolje. Svijest o važnosti zdrave ishrane raste. Svaka mama je sretna kada joj dijete pojede zdravi obrok, kada ga još pohvali i pita kad će ga ponovo spremati. Onaj ko prati moj blog zna da favorizujem domaće proizvode. Većina namirnica koje kupujem su s lokalnih pijaca ili lokalnih samostalnih proizvođača iz okolice grada. Često me pitaju gdje nabavljam integralno brašno, jabukov pekmez, tikve… Svi moji recepti na blogu su veoma čitani pa sam najsretnija kada dobijem sliku od čitalaca kako je neki slatkiš ili neko drugo jelo njima uspjelo. Osjećaj sreće je nevjerovatan.

Nerijetko organizujem radionice s degustacijom zdravih zalogaja na kojima razmjenjujemo ideje i mišljenja te uživamo u mini hamburgerima od zobenih pahuljica, energetskim bombicama te voćnim i povrtnim napicima.

Koliko je važno mladim osobama jačati svijest o važnosti zdrave prehrane?

– Onoliko koliko mladi budu imali svijest o važnosti zdrave ishrane i ujedno zdravog života, toliko ćemo imati sretnu i zadovoljnu naciju. Mediji imaju sluha za ovu temu pa se mnogo govori o brojnim korisnostima zdrave hrane. Raduje me što su moje recepte preuzeli brojni vrtići, sportski klubovi i udruge. To je znak da se stvari kreću pozitivnom putanjom te da ima smisla sve ovo što radim i čemu težim.

Provodeći postavljene ciljeve, vodim računa da novi koncept prehrane ne bude opterećenje korisnicima, te da u zdravoj hrani istinski uživaju. To nije nimalo lako u današnje vrijeme kada je ponuda nezdrave, jeftine i brze hrane svuda oko nas, kada je tempo života brz, a mediji potiču njihovu upotrebu. Takvom ambijentu mladi ljudi se teško opiru i to je ono što moramo promijeniti, ali zato im moramo ponuditi nešto drugačije. Želim da unaprijedim kulturu zdrave ishrane, da učinimo korak naprijed kako bi našim mladima to postao stil života, a sve s ciljem prevencije od raznih oboljenja, koja sve češće stižu mlade ljude, te prevencije od pretilosti, koja je danas postala ogroman problem, a o kojem se još nedovoljno govori.

Koje su Vaše omiljene namirnice?

– Najvažnija namirnica u mojoj kuhinji je tikva. Danas se proizvode različite sorte tikvi. One jako dobro uspijevaju u našim krajevima bez upotrebe pesticida i drugih hemijskih sredstava. Tikvu koristim kako u pripremi slanih, tako i slatkih jela. Jeftina-ukusna-zdrava-naša namirnica. Druga najzastupljenija namirnica u mojim jelima su zobene pahuljice koje predstavljaju izvrsnu zamjenu za bijelo brašno, a pravo je nutritivno blago. Svaku nezdravu namirnicu ili nezdravi proizvod možemo zamijeniti zdravim.

SMUTI S VIŠNJAMA I SJEMENKAMA

Teško je definisati najzdraviji smuti. Bilo koji da napravite, ako u njega stavite voće, zdrave masnoće (kokosovo ili maslinovo ulje) i jednu ili dvije vrste sjemenki (lan, susam, sjeme konoplje, chia, bundevine sjemenke, suncokretove sjemenke,….) osigurat ćete sebi i svojoj porodici sigurnu čašu zdravlja. Najbrojnija tinejdžerska skupina na blogu su sportisti, najviše vole crveni smuti: višnje, banane, voda, bundevine sjemenke, badem, sjeme konoplje. Ukoliko vi ili vaši ukućani ne volite višnje, možete ih zamijeniti nekom drugom vrstom crvenih bobica: maline, ribizle, jagode ili kupine.

ENERGETSKE PLOČICE

Energetske pločice su odličan slatkiš za vašeg tinejdžera. Bogate su mineralima, vitaminima, zdravim mastima i zdravim sećerom. Neodoljivog su okusa, a pripremaju se lako, sadrže svega četiri sastojka: hurme, kakao prah, kikiriki puter i orašasti plodovi po želji.

PRIPREMA:

100 g hurmi

3 kašike kakao praha

2 kašike kikiriki putera

3 kašike oraha ili drugih orašastih plodova.

Sve sastojke izblendati pa smjesu koja će biti ljepljiva utisnuti u tepsiju i staviti u zamrzivač pola sata.  Ukoliko smjesa bude previše mekana, dodajte još jednu kašiku orašastih plodova ili zobenih pahuljica. Okus sami prilagodite dodavanjem vašeg omiljenog začina: vanilin prah, cimet, muškatni orah. Ohlađene pločice izrezati i servirati uz limunadu ili čaj.

PROTEINSKI HLJEB SA SJEMENKAMA BEZ BRAŠNA

Proteinski hljeb bez brašna je hit među tinejdžerima. Jako je ukusan, a možete ga jesti bez grižnje savjesti. Priprema se lako, a ako ga držite u frižideru, zadržat će svježinu najmanje 3-4 dana.

PRIPREMA: 500 g mladog sira, 3 jaja, 1 kašičica praška za pecivo, malo soli, 250 g zobenih mekinja (ili zobenih pahuljica prethodno samljevenih), 3 kašike lanenih sjemenki. Sve sastojke izmiješati i oblikovati štrucu vlažnim rukama jer je tijesto ljepljivo. Peći na 200 stepeni 30-ak minuta a zatim smanjiti temperaturu na 150 stepeni i peći još 25 minuta. Prije nego izvadite iz rerne probodite hljeb nožem da vidite da li je pečeno (na nožu ne smiju nikako ostati tragovi tijesta). Kad bude pečeno, izvaditi i pustiti da se skroz ohladi.  Jedna ili dvije šnite ovakvog hljeba s puterom, komadom omiljenog sira i nekoliko listova zelene salate odličan je izbor za početak dana vašeg djeteta. Kada tome dodate šolju biljnog čaja s limunom i medom, budite sigurni da je vaše dijete sito značajan dio dana.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti