Aida Zubčević: Nikada ne znate odakle „neprijatelj“ vreba

Piše: Lejla Bejdic

Aida Zubčević iz Sarajeva, dobro je poznato ime u poslovnom svijetu. Magistrica farmacije i predsjednica Udruženja poslovnih žena Bosne i Hercegovine, u životu se i nalazila u mnogim nezavidim situacijama, za koje, kada ih se danas prisjeti, kaže kako se dobro snašla. Žena kojoj je porodica na prvom mjestu, postigla je ogroman uspjeh kako u BiH, tako i u našoj regiji. Odlučno je napustila državni posao, koji joj je garantirao životnu sigurnost, te davne 1993. godine ušla u nezavisne poduzetničke vode. Na početku razgovora smo je pitali da li se pokajala.

– Poduzetnički put je prepun prepreka. Neke su lakše, neke teže. Ponekad  pomislim: ”Zašto mi je ovo trebalo”, ali da budem iskrena, ne bih bila sretna i ne bih mogla ništa drugo raditi. Ovo je velika ljubav, koja me potpuno ispunjava. Definitivno ne žalim – kazala nam je Zubčević.

 

Šta Vam je najviše pomoglo na poslovnom putu?

 

– Upornost, ljubav, znanje i velika nesebična pomoć roditelja, supruga, sinova, bratični, snahe, kume… Dugačak je spisak  prijatelja koji su mi na neki način dali podršku. Tu je i USAID/Sweden, njihov projekt LAMP, čija finansijska i mentorska podrška  mi je dala vjetar u leđa. Naravno, nastavak tog projekta FARMA I i FARMA II su uvijek na usluzi, ali taj prvi input je bio najvažniji.

 

Vas mnogi poznaju kao ženu koja pomjera granice i pomaže drugim ženama kroz aktivnosti Udruženja poslovnih žena u BiH, na čijem ste čelu. Čime se posebno ponosite?

 

– Udruženje poslovnih žena u BiH ima nekoliko razvijenih projekata. To su u svakom slučaju Dani poduzetništva žena, koji se održavaju kontinuirano šestu godinu. Ove godine su pomjereni za kraj godine, ali bit će održani u svakom slučaju.  BHTREASURES – BH korpa, koja okuplja žene iz različitih dijelova BiH koje svojim rukama baštine i pripremaju divne delicije i predmete u koju su utkale našu kulturu i tradiciju.

Tu je i Poduzetna.ba, službeni portal Udruženja za pružanje informacija i za promociju poduzetnica. Poduzetna.ba je prepoznata i od Vlade Federacije BiH kao portal koji daje podršku i ima značajnu ulogu u provođenju Akcionog plana razvoja poduzetništva žena u FBiH. Ono čime se posebno ponosim je upravo rad na izradi Akcionog plana razvoja poduzetništva žena 2018 – 2020.

 

Pandemija ostavlja teške posljedice na mnoge, sigurno je da su i poduzetnice u nezavidnoj situaciji. Kao neko ko ima mnogo iskustva, šta savjetujete ženama?

 

– Ovakvu situaciju sigurno nije predvidjela niti jedna SWOT analiza. Ja sam počela biznis u ratnoj 1993. godini, ovo je vrlo slična situacija, pa čak i teža. Ne znate odakle te “neprijatelj” vreba. Mnoge poduzetnice su se našle u nezavidnoj situaciji, jer im je rad bio zabranjen. Ni poslije ublažavanja mjera situacija nije sjajna i žene trebaju pomoć.

Članice udruženja

 

Koje akcije poduzima Udruženje poslovnih žena kako bi pomoglo poduzetnicama, i ženama uopće?

– Mi u udruženju imamo geslo: “Nikada ne odustaj!”. Tako su naše tri kolegice (Dragana Grbić-Hasibović, Melisa Tolja Mešić  i Dženisa Delalić) osmislile novi način umrežavanja poduzetnica – mrežu Budi poduzetna. Ideja mreže „Budi poduzetna“ je uvezivanje poduzetnica kako bi se međusobno pomagale i učile jedne od drugih. Osim umrežavanja, članicama će biti omogućena besplatna promocija njihovih proizvoda i usluga (kroz online shop „BH Treasures“, zvanični portal Udruženja poslovnih žena u BiH poduzetna.ba, te putem društvenih mreža). Uslov za uključivanje u mrežu je da žena ima registrovanu privrednu djelatnost (bez obzira na oblik) i da je spremna drugim članicama mreže obezbijediti određeni popust za svoje proizvode/usluge.

Kako se u današnjem svijetu gleda na jednu poslovnu ženu. Jesmo li došli do nivoa da su potpuno izjednačene s muškarcima ili još kaskamo za tom jednakošću?

– Ma naravno da kaskamo. Iako ja nemam problema s tim. Držeći se krilatice: „Nikada ne odustaj i budi uporna“ jednostavno ignorišem te razlike i idem ka svom cilju. Dok god žena  bude u prvoj rečenici govorila da je udata i koliko ima djece nećemo biti izjednačene. Niti jedan muškarac to ne kaže u prvoj rečenici, pa čak vrlo često i ne spomene.

Članice udruženja

I dalje muškarci zarađuju više od žena, ako pričamo o većim i jačim pozicijama. Zbog čega je to tako?

– Moramo raditi na jačanju svijesti o jednakim prilikama i pravima. I ovo vrijeme je ponovo izbacilo taj disbalans unutar porodice. Na pleća žene su pala djeca još više jer imali smo online nastavu, gdje su roditelji (čitaj majka) imali vrlo značajnu ulogu. Zatim briga o djeci, jer produženi  boravci nisu radili, vrtići također, tu su stari i iznemogli roditelji, koji su opet briga žene. Te situacije u našoj porodici su, naravno, svjesni privrednici i u startu računaju da će žena imati manju produktivnost. Pošto imam godina i mnogo pamtim, čini mi se da se kod nas taj problem tek sad javlja. Moramo intenzivno raditi na edukaciji mladih o jednakim pravima i mogućnostima oba partnera u zajednici. Udruženje poslovnih žena u BiH u sklopu FIGAP projekta GCF provodi projekt „Osnažene žene za snažne zajednice“ u sklopu kojeg radimo upravo s djevojčicama i dječacima na jačanju svijesti da je porodica zajednica muškarca i žene gdje sve obaveze dijele, te da zajedno stvaraju jednake uslove i prilike i za muškarca i za ženu

Cijelu priču čitajte u aktuelnom broju magazina AZRA.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti