Mladi doktor Omar Suljagić u „Capo“ stilu: Prvo se rodila ljubav za muzikom pa onda medicinom

Piše: Mirela Kukan

Čim izađe iz ordinacije mijenja se njegov način razgovora, odjeća koju nosi, kao i izbor muzike u jednom i u drugom izdanju. Otac se bojao da ne napustim fakultet. Brak je svetinja, nadam se da će se pojaviti meni srodna duša. U toku su pregovori o saradnji s duetom repera iz Švicarske i latino pjavačem iz Španije

 

Sudar krajnosti, rijetka pojava koju mogu ostvariti samo rijetki. Jeste li znali da je moguće svijet dermatologije i estetske medicine, u bijelom odijelu, spojiti sa spuštenim hlačama, kačketima, dugim majicama i stvaranjem muzike? Kod mladog doktora Omara Suljagića to, ne samo da je moguće, nego je već i dugogodišnji način života. Od malih nogu kod Omara, u svijetu muzike poznatijim kao Capo Omaro, javlja se strast prema slušanju, proučavanju i stvaranju muzike. Uvijek svojim ponašanjem biva drugačiji od okoline, te je od najranije dobi prošao mnoge osude. Međutim, mišljenje drugih ljudi Omara je podstaklo da bude još bolji, te završava srednju medicinsku školu i odmah poslije nje i Medicinski fakultet u Tuzli. Svi koji ga poznaju kažu da je potpuno druga osoba kada kroči kroz vrata Dermatološko-kozmetičkog centra „Farah“, gdje je zaposlen, i kad poslije posla ode sa društvom na snimanje ili u provod. Iz bijelog mantila u „Capo“ stil ostvaruje svakodnevnu tranformaciju. Mijenja se njegov način razgovora, odjeća koju nosi, kao i izbor muzike u jednom i u drugom izdanju.

Za čim se prvo rodila ljubav – za muzikom ili medicinom?

-Muzika je moja ljubav “od malih nogu”. Početkom 90-ih nije bilo interneta pa sam često sjedio kraj TV ekrana i čekao da se pojavi spot meni tada omiljene domaće grupe “Seven Up”, a od stranih “Backstreet Boys”, dvije grupe koje su osnovane u isto vrijeme. Sjećam se da sam u obdanište nosio kasete i molio vaspitačice da ih puštaju na kasetofon. Mogu slobodno reći da je mojim rođenjem rođena i ljubav prema muzici, tako da je moj odgovor – za muzikom!

Koliko Vam je medicina ostavljala prostora za muziku, pisanje i stvaranje? Medicinski fakultet slovi za jedan od najzahtjevnijih?

-Da, studij medicine je izuzetno zahtjevan i zato prve tri godine prostora za muziku nije bilo nikako, sve svoje snage sam usmjerio na polaganje ispita za koje kažu ako položiš da si obavio najvažniji dio zadatka do sticanja diplome doktora. Naime, nije bilo prostora za pisanje i stvaranje, ali sam u ono malo slobodnog vremena što sam imao pratio stranu muzičku scenu, slušao omiljene izvođače i njegovao svoju ljubav prema muzici koja je bez obzira na trenutni angažman uvijek dio mene.

Vi niste prvi iz porodice Suljagić koji se okušao paralelno na dva fronta – u medicini i muzici. Vaš otac Edin je poznati liječnik, ali i izvrstan violinist. Koliko su njegovi savjeti pomogli da uspješno istrajete na oba životna kolosijeka?

-Moj otac je izvrstan na svakom polju, kako profesionalnom tako i privatnom. Međutim, kao otac više me je, ma gotovo apsolutno, usmjeravao na put medicine, jer, kako on kaže, vremena nisu sjajna, svašta se dešava. Postojao je i strah da ne napustim medicinu s obzirom na to da je osjetio kolika je moja strast prema muzici. Često je znao reći: „Prvo završi fakultet pa se onda pomalo bavi muzikom“, pogotovo poslije treće godine fakulteta kad sam se počeo baviti pisanjem i stvaranjem. Međutim, kako kažete, upravo gledajući njega znao sam da mogu djelovati paralelno na dva fronta (što mu ne smijem ni reći). Dakle, djelovanje na dva fronta ipak je moje djelo u kojem sam istrajao.

Tu je i moj brat Faris, izvrstan student pete godine Medicinskog fakulteta u Tuzli sa željom da specijalizira plastičnu hirurgiju, završio je i srednju muzičku školu, odsjek violina, tako da vidite kako smo usmjereni.

I otac Edin je poznati liječnik, ali i izvrstan violinist, a i brat Faris ide istim stopama

Koliko Vam je porodica važna. Kakvu podršku dobivate od njih?

Moja porodica meni znači sve na svijetu i bez podrške porodice i njene ljubavi, koja je bezuvjetna, sigurno ne bih postigao sve što jesam.

Razmišljate li o svojoj porodici? Koliko vremena ostaje za ljubav?

-Trenutno ne razmišljam o svojoj porodici, što ne znači da je ne želim. Pošto je za mene brak svetinja, nadam se da će se pojaviti meni srodna duša s kojom ću osnovati porodicu i stvarati rascvjetalu baštu. Osoba koju želim pored sebe je osoba koja će mi biti “vjetar u leđa”, podrška na svim frontovima života, a isto tako i ja njoj. Do tada, moja ljubav su muzika i medicina.

Pjesme i spotove koje ste nedavno objavili spadaju u novi hibridni muzički žanr koji mnogi nazivaju „trap“. Kako ste se pronašli u tom žanru?

Ne bih baš rekao da je to „trap“ muzički žanr, muzika koju stvaram sa svojim producentom – Anes Imamović Enot (beatmaker i producent – profesor u Muzičkoj školi u Tuzli, evropski prvak u harmonici ) je mješavina portorikanskog ritma, arapske melodije, rapa, američkog hip-hopa… i na kraju dobijamo žanr koji ni sam ne znam kako bih nazvao. Kada mi je Anes poslao instrumental za „Od Alladina lampa“, rekao je: „Ako iko zna od ovoga napraviti nešto onda si to ti“. Tako je počela naša saradnja. Od tada muzika koja budi u meni emocije je moj žanr i time se vodim, sve što ja zamislim tekstom i vokalom, Enot pretvara u muzičko djelo. Kad sam pitao Anesa koji je to žanr, ostao je zamišljen i rekao da ni sam ne zna.

Jeste li  sarađivali s nekim od kolega iz tog muzičkog žanra ili planirate da se okušate u nekim drugim žanrovima?

Prije pet-šest godina bilo je nekih saradnji s raznim producentima i izvođačima koje su ostale neprimijećene, malo sam lutao, tražio svoj identitet u muzici, a kad sam sreo Anesa znao sam da sam se konačno pronašao i našao sjajnog saradnika koji ubuduće odlučuje o saradnji s drugima i bilo čemu oko muzike. Što se tiče drugih žanrova, sve je moguće, kako nam se zvijezde poklope u određenom trenutku.

Vjerujem da neko ko je posvećen muzici stalno piše i stvara. Imate li već spremne neke nove pjesme?

U ovom momentu, osim „Od Alladina lampa“ i „Dancehall&Dope“ (pjesma posvećena mom nikada prežaljenom kućnom ljubimcu, engleskom buldogu koji je dobio ime po reperu Chingyju), imam spremnih još osam pjesama koje su različite i vrlo zanimljive. Uslovi za prvi album su već stvoreni tako da nije nemoguće da se uskoro pojavi na tržištu. Naravno, i dalje stvaram, a u toku su razgovori i pregovori o saradnji s duetom repera iz Švicarske i latino pjavačem iz Španije, o detaljima ćemo ako do tih saradnji dođe. Inače, moji uzori su P.Diddy i Daddy Yankee, a od novijih izvođača „krivac“ stila izvedbe mojih pjesama je Bad Bunny, koji je ostavio najsnažniji utisak na mene i zbog kojeg sam počeo koristiti svoj glas na način kako ga koristim.

U medicini ste odabrali oblast dermatologije, trenutno ste i na specijalizaciji. Kako je došlo do izbora ovog polja u medicini?

To je bio logičan slijed u izboru oblasti iz područja medicine kojom ću se baviti. Pošto mi je otac vrlo uspješan profesor, doktor, dermatovenerolog od kojeg mogu mnogo naučiti, moja bezuvjetna podrška na ovom polju, naravno da sam se opredijelio da koračam njegovim stazama, preuzimam njegovo neiscrpno znanje, savjete, poznanstva s eminentnim svjetskim stručnjacima i spremnost da me podrži u obrazovanju u svjetskim okvirima i dostignućima iz oblasti dermatovenerologije i estetike. Da bih napredovao, potrebno je da završim specijalizaciju, trenutno sam na drugoj godini, a zatim krupnim koracima naprijed kako bih opravdao njegovo povjerenje i vjeru u mene. Istovremeno sa specijalističkim stažom teku i moja brojna međunarodna usavršavanja u oblasti estetike (botox, fileri, najsavremenija laserska dermatovenerologija…)

Šta će na kraju biti Vaše životno opredjeljenje – muzika ili medicina? Ili to, ipak, može skupa?

Da bih bio kompletna osoba, muzika i medicina zajedno moraju biti dio mog života, ja ne mogu ni bez jednog, ni bez drugog, ali ako bih baš morao da biram, to bi bila medicina, jer se uvijek mogu u tajnosti baviti muzikom što obrnuto baš i ne ide.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti