Ljubica Katava Crnogorčević: Treći rođendan kćerkice Iris

Piše: Aldina Zaimović

Tata je taj koji svakog jutra pravi doručak za sebe i Iris, a mamu puste da odspava još malo. Potom je tata vodi u park i šetnju dok mama pravi ručak i, kada god je s nama, on je taj koji je mora uspavati, jer ona tako zahtijeva. Kada smo same, onda su sve obaveze na meni, ali dobro se poznajemo i mnogo dobro funkcionišemo

 

Poznata TV voditeljica Ljubica Katava Crnogorčević i njen suprug Dejan u posljednje vrijeme imaju mnogo razloga za slavlje. Početkom februara Dejan je objavio novi spot za pjesmu „Dogorelo“ u kojem je glavnu ulogu ponijela Ljubica, a krajem jula mladi bračni par proslavio je treći rođendan kćerkice Iris. Preslatka Iris izrasla je u prekrasnu djevojčicu, a rođendansko slavlje održano je u krugu najbližih članova porodice i prijatelja.

– S obzirom na to da slavimo rođendan u dva dana i u dvije države, onda je i broj gostiju manji. Budući da smo prebolovali Corona virus, nismo strahovali da li ćemo nekoga zaraziti ili će neko zaraziti nas.

Koje osobe su Vam na rođendanskom slavlju najviše nedostajale?

– Rođendan je proslavljen s nama dragim ljudima, ali i uz mnogo sjete i tuge, jer ove godine, na njenom trećem rođendanu, nije bio moj otac, a njen deda.

Kojem poklonu se Iris najviše obradovala?

– Ove godine je u potpunosti bila svjesna proslave rođendana i svakoj sitnici se toliko radovala da njenoj sreći nije bilo kraja. Svaki poklon je morala odmah otvoriti i s oduševljenjem nam ga pokazati.

Koliko se Vaš život promijenio s dolaskom djeteta?

– Dolazak djeteta je sigurno jedna od najvećih prekretnica u našem životu. Iskustvo na koje nikada ne možeš biti dovoljno spreman, ali zasigurno nešto najljepšte što vam se može dogoditi. Budite sigurni da se sve mijenja, ali ja bih rekla nabolje.

Kakav je osjećaj bio kada ste prvi put kćerkicu uzeli u naručje?

– Taj trenutak je za mene bio mnogo čudan, a ujedno i dirljiv. Pitala sam se da li je ona sada moja i odmah sam počela da joj tepam.

Kako uskladiti posao i voditi brigu o tako malom djetetu?

– Iris je sada napunila tri godine i mogu slobodno reći da s njom mogu sve i svugdje, tako da ni moji poslovni angažmani ne prave nikakav problem, niti zahtijevaju neku specijalnu organizaciju. Sve već odavno funkcioniše bez problema.

Kada dođe bebica na svijet, koliko se promijeni Vaš dnevni raspored?

– Prva i velika promjena kod nas je bila spavanje. Nema više dugog izležavanja, jer to maleno stvorenje tačno zna kada i šta želi. Sve naše aktivnosti su  pale u drugi plan, ali s vremenom, kada smo se uhodali i kako je Iris rasla, sve se vratilo na normalu i sada funkcioniše savršeno. Rekla bih, još bolje nego prije.

Kada se osvrnete na period iza sebe i majčinsku ulogu, koji su najljepši momenti s Iris, a koji „najteži“ s obzirom na to da majčinstvo nije lak zadatak?

– Apsolutno sam saglasna da nije lako i mislim da bi se nekada trebalo više pričati o tome, jer mnoge mlade djevojke, koje gledaju nečiji život na Instagramu i ostalim društvenim mrežama, očekuju i misle da tu nema nekih većih promjena i da će sve moći raditi kao do tada. Mi, nasreću, imamo mnogo lijepih trenutaka. Svaki put me iznova iznenadi njena zrelost i razumijevanje kada se nešto od nje očekuje. S obzirom na to da nas dvije mnogo vremena provodimo same i da do sada nije išla u vrtić, mogu slobodno reći da se međusobno savršeno poznajemo i da uživamo jedna s drugom u svim trenucima. Naravno, ima tu i manje lijepih trenutaka, jer kao i svako dijete ima neke svoje momente i negodovanja, ali, nasreću, sve brzo i uz dogovor riješimo. Svakako da su nam najteže padale neprespavane noći.

Ko Vam najviše pomaže u brizi o Iris?

– Iako većinu vremena provodimo nas troje zajedno, ne smijemo da ne pohvalimo naše bake, jer Iris istinski uživa s njima. Moramo da spomenemo i njenu drugaricu Tašu, koja ima dvanaest godina i mnogo svog vremena posveti Iris, a brine o njoj bolje nego što bi pojedine starije osobe.

Koje obaveze u odgoju Iris je preuzeo tata, a koje mama?

– Tata je taj koji svakog jutra pravi doručak za sebe i Iris, a mamu puste da odspava još malo. Potom je tata vodi u park i šetnju dok mama pravi ručak i kada god je s nama, on je taj koji je mora uspavati, jer ona tako zahtijeva. Kada smo same, onda su sve obaveze na meni, ali dobro se poznajemo i mnogo dobro funkcionišemo. Moram napomenuti da mama mora da je sredi za početak svakog dana i samo ulogu stiliste ne možemo da damo tati.

Kakva je bila Vaša ishrana u toku trudnoće? Imate li neki savjet budućim mamama?

– Često mi postavljaju to pitanje, jer oni koji su me viđali u trudnoći znaju da sam se veoma malo ugojila i da sam, kad je riječ o liniji, prošla savršeno. Mislim da je genetika odigrala veliku ulogu, jer mama je rodila nas četvero i nikada nije imala niti višak kilograma, niti strije, koje ženama baš naprave veliki problem. Moja ishrana se bazira najviše na povrću i voću, tako da sam i u trudnoći to najviše jela. Od mesa konzumiram uglavnom ribu i piletinu. Pijem gotovo tri litra vode dnevno i mislim da bez vode ne bih mogla da funkcionišem. Slatkiše ne volim pa ih rijetko i konzumiram. A svim budućim mamama bih poručila: nemojte da jedete za dvoje, jer to nije neophodno, samo nastavite da jedete kao do tada i, naravno, što zdravije.

Znamo da djeca obično vole spavati u krevetu svojih roditelja. Vaša kćerkica Iris sada ima tri godine. Kada je pravo vrijeme da dijete ima vlastiti krevet?

– Mislim da je to individualno i da odgovor na to pitanje zavisi od djeteta, a mnogo je i do roditelja. Sigurno da bi Iris bila spremna da već sada spava sama u sobi. Mi smo je, kad je navršila godinu, prebacili u naš krevet i sklopili njen krevetac, od tada su nam buđenja ljepša, tako da bismo voljeli da još malo ostane tako.

Obično žene koje prvi put postaju majke osjećaju veliki strah prije poroda. Imate li neki savjet kako da ga se riješe?

– Spadam u grupu žena koje su na porođaj išle maksimalno informisane i spremne, tako da me ništa nije iznenadilo. To je ujedno i savjet za sve buduće mame. Mislim da je ključ svega misliti pozitivno i nadati se najboljem ishodu. A moram priznati da je i tu veliku ulogu imalo iskustvo moje mame i stalno sam ponavljala: „Ako si ti rodila nas četvero, onda mogu i ja jedno“.

Kako se nositi s nakupljenim kilogramima u trudnoći? Kako održavate vitku figuru?

– U trudnoći sam dobila 12 kilograma, a odmah poslije porođaja sam izgubila 10, tako da su ta preostala dva kilograma vrlo brzo nestala. Mislim da nije problem održavati vitku liniju ukoliko se zdravo hranite i ne konzumirate slatko. Moji obroci su u 14:00 i 19:00 sati, ostatak dana voda i jedna kafa. Kada je sezona citrusa, onda mi je to neizostavna poslastica svakog dana.

U čemu Vas je majčinstvo najviše promijenilo?

– Danas, kada sam mama, zahvalna sam na tome, ali imam potrebu naglasiti da nije dream yob o kojem svaka žena sanja. Morala sam iznova naučiti da funkcionišem i sve kreće iz početka. Trudim se da budem najbolja verzija sebe, jer ova malena stvorenja mnogo posmatraju i veoma dobro imitiraju, a mi smo im najbolji primjer i sigurno da mnogo utječemo na njih.

Kako izgleda Vaš jedan dan s kćerkom?

– Ona je ta koja me svakog jutra budi i kaže: „Mama, buđenje, vidi, nije više mrak“… slijedi priprema doručka za nju uz koji se dogovaramo gdje idemo i šta želi da radimo. Imam tu sreću da većinu vremena provodimo zajedno i možemo da organizujemo dan kako nama odgovara. Tu je svakako obavezan odlazak u park i šetnja u prirodi u kojoj obje uživamo.

Kako provodite zajedničko vrijeme?

– Trudimo se da smo što više na čistom vazduhu, uz mnogo fizičke aktivnosti. Kada nismo u prilici da budemo vani, onda su tu razne slagalice i memori igrice, koje su pogodne za njen uzrast. U posljednje vrijeme mnogo voli da boji, jer je sada naučila da ne prelazi linije i veoma pedantno to radi.  Svakako da se pogleda i koji crtani film.

Koliko je rođenje kćerke promijenilo Vaše svakodnevne životne navike?

– Sve se promijenilo, tako i vrijeme ustajanja, vrijeme odlaska na spavanje, što nam je najteže palo. Tu su i odlasci kod nekoga ili negdje, što sada mora biti unaprijed i na vrijeme planirano. Nema više brzinskog odlaska na kafu ili ručka s drugaricama.

Pronalazite li vrijeme da se posvetite samo sebi i nekim „ženskim“ ritualima?

– Uz dobru organizaciju i, naravno, partnera, koji je tu da uvijek pomogne sve se može stići. Odlazak na frizuru, pedikir, manikir nikada ne izostane. Te male stvari svakoj ženi mnogo olakšaju i znače.

Vaš suprug Dejan je pjevač. Koliko on ima vremena da se posveti Iris i njenim željama i zahtjevima?

– Upravo se zbog toga vrlo često i raspravljamo, jer on je taj koji joj u svemu udovoljava i svaku njenu želju ispuni bez pogovora. Trudimo se da i tu napravimo neki balans, pa uvijek neko popusti a neko ne. S obzirom na to da je vrlo često radnim danima s nama, provodi sigurno više vremena s njom od nekoga ko ima klasično radno vrijeme. Tako da joj vremena i pažnje zasigurno ne manjka.

Kada i gdje ste se Vi i Dejan upoznali?

– To se dogodilo prije devet godina ispred zgrade u kojoj sam tada stanovala s roditeljima. Iako smo studirali na istoj akademiji, nevjerovatno je da se nismo tu upoznali, mada on voli reći da me je vidio na fakultetu kada sam došla na prijemni ispit i već tada sam mu se svidjela na prvi pogled.

Kako je izgledalo Vaše vjenčanje?

– Za nas papir nije predstavljao ništa veliko, osim manje komplikacija i manje papirologije. Opštinsko vjenčanje smo proslavili sa samo deset zvanica, dok je crkveno vjenčanje bilo na dan kada smo krstili Iris. Tog dana je bilo mnogo zvanica i bilo je čarobno.

Pročitajte još