Aldina Pecikoza: Osvojite besplatnu vozačku obuku!

Piše: Nermin Demirović

Da posao instruktorice vožnje nije rezerviran samo za muškarce, svojim primjerom pokazuje mlada Sarajka, majka male djevojčice. S mužem Harisom vodi Autoškolu „Safe Driver“ te uspješno podučava buduće vozače. Kada vide žene u automobilu, mnogima je kultura na posebno niskom nivou

 

Mnoga zanimanja odavno su prestala biti tipično muška. Žene su svojom hrabrošću i upornošću pronašle put u poslovima za koje je to nekada bilo gotovo nemoguće. Tako su poslovi u vezi s automobilima dugo važili za izrazito muške. No, odavno su predrasude razbijene i više nikakvo čudo nije vidjeti vozačice taksija, trolejbusa, tramvaja, autobusa, kamiona, formula, a sve više ih je i tamo gdje se stvaraju vozači.

Da posao instruktorice vožnje nije rezerviran samo za muškarce, svojim primjerom pokazuje Aldina Pecikoza, mlada Sarajka, majka male djevojčice. S mužem Harisom vodi Autoškolu „Safe Driver“ te uspješno podučava buduće vozače. Za „Azru“ govori o tome kako je ušla u svijet automobila, kako se snalazi, s čim se susreće i šta je najbitnije da bi se u ovom poslu bilo uspješno.

Kako ste ušli u svijet instruktora vožnje?

– Za to je zaslužan moj suprug. On je pet godina radio kao instruktor, a od prije četiri godine imamo samostalnu firmu „Safe Driver“. Nakon što je stekao iskustvo i potpuno ovladao poslom, obučio je i mene, uveo me u posao i potom sam počela raditi. Moj posao je krenuo pretežno kroz rad sa ženama, jer nije rijedak slučaj da žene traže isključivo ženskog instruktora vožnje.

Jeste li nekada ranije sebe zamišljali u tom poslu?

– Nisam ni u snovima imala da ću ovo raditi, ali moram priznati da su me uvijek zanimali automobili. Jednostavno, vožnja me je privlačila. Čak sam birala polaganje vozačkog ispita umjesto odlaska na ekskurziju. Nisam mogla dobiti oboje, a prevagnuo je vozački ispit. Uvijek sam govorila da neću voziti ako ne budem vozila „kao muškarac“ i trudila sam se da budem dobar vozač.

Koliko je to težak posao za jednu ženu?

– Rekla bih da je riječ o relativno teškom pozivu, posebno za osobu koja je porodična. Taj posao nema radno vrijeme i mislim da je to najteži dio. Ženi je to sve teže uklopiti. Mi se, inače, prilagođavamo kandidatima. Nekome odgovara ujutro, nekome navečer, nekome popodne. Nekima je jedina mogućnost da imaju časove obuke u šest ujutro, zbog posla ili djece i drugih obaveza. Uglavnom, jedan posao bez radnog vremena i sva odgovornost je na meni. Odgovorna sam za sve, i kad je riječ o vozilima, kandidatima, meni, te svim učesnicima u saobraćaju.

Koliko volite posao koji radite?

– Idealno je raditi posao koji voliš, a ja zaista volim raditi s kandidatima. Mislim da je mnogo bolji rezultat u svakom poslu ako ga radi osoba koja voli taj posao. Čovjeku je lakše prevazići i najteže situacija na poslu ako ima ljubav prema tom pozivu.

Zašto žene češće biraju da ih obučavaju instruktorice vožnje?

– Žene su, vjerovatno, opuštenije sa ženama. Sigurno ih ja više mogu razumjeti nego muškarac, jer slične probleme doživljavam u svom privatnom životu. S druge strane, iz ugla instruktorice, mislim da je žene lakše obučiti za vožnju.

Kakvi su vozači žene?

– Žene su sigurni i pažljivi vozači. U svakom slučaju, žene su opreznije u saobraćaju, a naravno da je oprez uvijek dobar kada se govori o saobraćaju ili o sigurnosti svih učesnika u saobraćaju.

Kakva je saobraćajna kultura u BiH?

– U BiH je užasna saobraćajna kultura. Mi je gotovo nemamo. Porodično smo obišli svijet, ali stanje koje je kod nas teško da postoji bilo gdje. Iako na vozilima Autoškole imamo „L“ na krovu, s obje strane reklame, „polako učim voziti“ nazad, dakle, brendirana su kompletna vozila, čovjek koji vozi iza nas uglavnom nema razumijevanja. Ne razmišlja o tome da je i on učio, da je i on bio na tom mjestu i da treba malo razumjeti ljude koji tek uče vožnju.

Imali ste negativna iskustva?

– To je najbolji dokaz da kod nas nema saobraćajne kulture ili da je ona na veoma niskom nivou. Doživljavala sam i prilaske vozilu, neke napade. Otvore mi vrata, psuju, ali, naravno, to se dešava meni kao ženi. Mom suprugu ne, jer unutra je muškarac, ko zna šta ih čeka. Kada vide žene u automobilu, mnogima je kultura na posebno niskom nivou. Ne postoji nikakva tolerancija.

Kako uspijevate uskladiti porodične i poslovne obaveze?

– Dobra organizacija je svakako ključ u svemu pa tako i između posla i porodice. Nađem prostora za porodicu, jer, ako radim sve radne dane, ostavim slobodan vikend, kako bismo imali vremena za nas porodično. Olakšava stvar što radimo zajedno suprug i ja, pa tako zajednički možemo planirati naredne korake.

Majka ste male djevojčice. Kako ona gleda na automobile?

– Iako je mala, moram reći da voli automobile. Zna komande, otac ju je obučio i zna mnogo o automobilu. Nekada je nemam gdje ostaviti, ide sa mnom tamo gdje obavljam neke administrativne prijave i slično. Naravno, ne može i nije nikada tu kada se radi obuka, ali kada obavljam papirologiju, onda je ponekad vodim sa sobom.

Šta je ono što „Safe Driver“ pruža kandidatima?

– Svi moramo polaziti od toga da se kandidat obuči i postane kvalitetan vozač. Moglo bi se reći da je sve ostalo sporedno, a mi se maksimalno trudimo da kandidati imaju kvalitetne uslove, kako bi što bolje savladali vožnju. Kvalitetna vozila idu uz kvalitetnu obuku, a naša škola im to svakako nudi.

 

OSVOJITE BESPLATNU OBUKU U AUTOŠKOLI „SAFE DRIVER“

U narednih mjesec dana naše cijenjene čitateljice mogu učestvovati u igri u kojoj Autoškola „Safe Driver“ najsretnijoj poklanja besplatnu vozačku obuku.

Od ovoga pa u naredna četiri broja „Azre“ objavljujemo dijelove kupona s kojima trebate sastaviti fotografiju na kojoj ćete dobiti znak autoškole koja poklanja obuku za jednu kandidatkinju.

Dijelove kupona koje prikupite u ovom izdanju našeg magazina od 12. 08. te narednim brojevima: od 19. 08., 26. 08. i 02. 09., sastavite i najkasnije do 09.09. pošaljite na našu adresu: Tešanjska 24a, Sarajevo, sa svim vašim podacima (ime i prezime, datum i godina rođenja, adresa stanovanja) naslovljeno na Redakciju magazina „Azra“.

S obzirom na to da je riječ o sarajevskoj autoškoli, koja poklanja ovu vrijednu nagradu, obuku je moguće vršiti samo na području Kantona Sarajevo. Izvlačenje imena sretne dobitnice bit će upriličeno 11. septembra, a ime će biti objavljeno u izdanju magazina „Azra“ koji izlazi 16. 09., kao i na našem portalu www.azra.ba.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti