One su uragan: Za “Hurricane”nema prepreka!

Piše: Lejla Bejdic

Djevojke koje su definitivno za kratko vrijeme napravile pravi boom na estradi, donijele osvježenje i potpuno novi stil članice su ženske pop grupe “Hurricane” iz Srbije, koju čine Sanja Vučić, Ivana Nikolić i Ksenija Knežević. Sve tri su otprije u muzičkim vodama, a 2017. godine njihov producent Zoran Milinković organizirao je kasting da bi napravio žensku muzičku grupu. Izbor je pao upravo na njih tri i očigledno je to bio pun pogodak! Grupa je nastala, stjecajem okolnosti na Karipskim otocima, gdje njihov producent najčešće obitava. Energije su im se poklopile i definitivno su bile stvorene da pjevaju i nastupaju zajedno. Od tog momenta krenuo je uragan (hurricane, eng.)

Superpopularnom pjesmom i spotom “Favorito”, koja sad već ima 63 miliona pregleda na YouTubeu, krenule su ka samom muzičkom vrhu. Višemilionske preglede osvojili su i njihovi naredni hitovi “Avantura”, “Brzi prsti”, a „Hasta la vista“ je ove godine izabrana za pjesmu predstavnicu Srbije na Eurosongu u Rotterdamu, s tim što takmičenje zbog pandemije Corona virusa  nije održano. Posljednji duet „Tuturutu“ MC Stojana i „Hurricane“ obara sve rekorde, a samo za mjesec otkako je objavljen bilježi više od 40 miliona pregleda.

Za intervju s mladim pjevačicama prva stanica bio nam je Nenad Knežević Knez, i sam regionalno popularni pjevač, inače Ksenijin tata. Nakon što smo od njega dobili sve potrebne informacije nije bilo teško doći do energičnih djevojaka. Vrlo pristupačne i pozitivne odmah su pristale govoriti ekskluzivno za čitatelje “Azre”.

U zajedničkom intervjuu sve tri su odgovarale s mnogo duha, a odmah na početku potvrdile i kako im mnogo znače poređenja sa svjetskim bendovima, jer tako znaju da „sigurno rade pravu stvar“.

Je li teško biti korak ispred, uspijevati biti originalan, dati publici ono što još nije viđeno. Odakle inspiracija i ideje?

 – Jeste teško zato što se u današnje vrijeme mnogo brzo živi i novih stvari stalno ima, a onda se u to sve treba uklopiti, kako biste bili primijećeni. Inspiracija i ideje dolaze sa svih strana, ali možemo reći da je za cijeli naš rad zadužen naš producent bez koga ništa ne bi bilo ovako.

 

Ko su vam uzori?

 

– Svi oni koji su uspješni, vrijedni, radni, ambiciozni i oni koji do uspjeha dolaze svojom zaslugom i talentom.

Koji su vam najveći motivi u životu i radu?

 

– Motivi u životu su da budemo sretne i zadovoljne svim onim stvarima koje radimo, a u radu neprestana ambicija, trud, rad i učenje.

 

Jeste li se uspjeli vratiti u svakodnevicu tokom pandemije. Mnogi i dalje izbjegavaju druženje s većim brojem ljudi, kako se ne bi izložili nepotrebnom riziku?

 

– Jesmo, ali maksimalno se čuvamo, poštujemo i primjenjujemo sve savjete u vezi s preventivnom zaštitom.

 

Ko je, zapravo, osnovao bend? Kada ste shvatile da su vam se energije poklopile?

– Grupu je osnovao naš producent Zoran Milinković, a energije su nam se poklopile od prvog dana otkako smo počele da radimo zajedno.

Jeste li se znale i družile prije osnivanja? 

Sanja: Ksenija i ja smo se znale prije osnivanja grupe, a s Ivanom smo se prvi put upoznale kad je grupa osnovana.

Jeste li sada prijateljice ili samo kolegice?

– I kolegice, i prijateljice, i sestre i baš sve.

Šta biste vi istakle kao razlog zbog kojeg se razlikujete od ostalih grupa i ženskih bendova na regionalnog muzičkoj sceni?    

– Mislimo da je to prvenstveno zato što nema mnogo ženskih muzičkih grupa, a zatim to što su nam se poklopile energije koje prenosimo na publiku. Mnogo se dajemo u sve ovo i publika je to osjetila.

Lider „Yu grupe“ Dragi Jelić kaže kako su njihove pjesme na pozitivan način slavile ljubav i oblikovale mnoge odnose. Koji trag biste voljele da ostave vaše pjesme?

– Pa najviše da ih ljudi pamte i slušaju zbog dobrog ritma, dobrih melodija i zato što će vezati za njih neku ličnu emociju.

Vaše nove pjesme broje milionske preglede, koliko se ponosite činjenicom da publika cijeni vaš rad kao kvalitetan?    

– Baš zbog tih milionskih pregleda smo preponosne na sebe i cijeli naš tim, jer ulažemo svi mnogo truda i energije u sve to. Stoga nam je još draže kada vidimo da se to što radimo i isplati. Prezahvalne smo našoj publici i fanovima za toliku ljubav i podršku koju nam svakodnevno pružaju.

Koliko danas izvođači uopće snimaju i pjevaju ono što vole, odnosno ono što je umjetnost i što im nekada neće baš ni donijeti profit, a koliko, zapravo, podilaze trendovima i igraju na sigurnu kartu tržišnih zahtjeva?              

– Pa sigurno da ima takvih izvođača, ali mi se i dalje pronalazimo u žanrovima i snimamo ono što mislimo da će se publici svidjeti.

Koje su najčešće prepreke s kojima se suočavate u svom radu? 

– Nemamo određene prepreke. Uvijek zajednički odlučujemo o svemu, konsultujemo se međusobno i trudimo se da damo sve od sebe da to bude najbolje što može.

Kakvo je današnje stanje na muzičkoj sceni?

– Veoma raznovrsno. Svih žanrova ima i za svakoga ponešto. Svako može da pronađe onaj žanr i stil koji voli da sluša.

Šta je sve potrebno da bi se snimila kvalitetna pjesma?

– Pa da ona sama po sebi ima kvalitet. Da ima energiju, emociju, dobar zvuk i tekst.

A spot?

– Vrlo slično kao i za pjesmu. Da se ima dobra ideja, scenarij i da to sve izgleda lijepo kad se dobije finalni proizvod.

Vi ste zvanično prva grupa s Balkana koja je potpisala ugovor sa slavnim „Universal music“ iz Los Angelesa. Radit ćete s producentom koji je radio za Miley Cyrus i Justinom Bieberom. Dokle je taj projekt, da li je sad na čekanju? 

– Prošle godine u decembru smo bile u Los Angelesu, gdje smo snimile dvije pjesme u „Universalovom“ studiju. Prvu ste već imali prilike da čujete, to je pesma “Roll the dice”, a druga izlazi najesen.

Šta očekujete od “Universal musica”? 

– Sve što smo očekivale to smo i dobile. Velika je čast i zadovoljstvo sarađivati s „Universalom“.

Kakva je atmosfera u vašem bendu? Šta je najbitnije da bi jedan bend funkcionirao? 

– Atmosfera u našoj grupi je veoma pozitivna, energična, puna ideja, ambicija i mislimo da to i jesu najbitnije stvari za funkcionisanje jedne grupe.

Na kojim projektima trenutno radite?

– S obzirom na to da su nam otkazani nastupi, posvećeni smo pjesmama i spotovima. Pjesmu ,,Foliro“, koju najvjerovatnije izbacujemo u septembru, završili smo prije neki dan, a sad nam je u planu pjesma na engleskom koju smo snimili u „Universalovom“ studiju prošlog decembra.

Postoji li nešto što bi moglo poljuljati odnos vas triju?

– Međusobno kašnjenje kad se dogovorimo da idemo negdje.

Koje su najveće predrasude o vama?

– Dosad nismo imale prilike da čujemo da neko ima neke određene predrasude o nama niti mi mislimo da postoje. Mi smo iskrene u svemu što radimo pa nema ni potrebe za tim.

Kako sebe vidite u starosti?

– Sretne, uspješne i ostvarene.

Možete li ostati u prijateljskim odnosima s bivšim partnerima? 

– Sve zavisi od razloga zašto nisu više sadašnji partneri.

Ljubiteljice ste mode, ljepote i svih dijelova iz lifestyle života. Kako izgleda vaša svakodnevica, kako se njegujete? 

– Smatramo da je svakoj ženi potrebna njega i to uopšte ne moraju da budu neki prezahtjevni rituali. Idemo često na kozmetičke tretmane i uz to kroz neke osnovne stvari njegujemo lice i tijelo.

Biste li ikada bile učesnice nekog reality programa? 

– Nemamo ništa protiv reality programa, ali mi ne bismo.



Sanja govori španski, italijanski, engleski i arapski jezik

 

Sanja Vučić (27), prije osnivanja grupe „Hurricane“ bila je vokal krosover-rege benda ZAA s kojim je nastupala na najznačajnijim regionalnim festivalima, poput Nashvilla i Exita. Muzički se obrazovala odmalena na odsjecima solo pjevanja, a i njeni roditelji su bili pjevači te je od  njih učila stare narodne pjesme i sevdalinke. Zanimljivo je da studira arapski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Govori španski, italijanski, engleski i arapski jezik. Srbiju je 2016. godine predstavljala na Eurosongu u Stockholmu s pjesmom „Goodbye“ (Shelter) čiji je autor Ivana Peters.



Ivana je višestruka prvakinja u plesu

 

Ivana Nikolić (25), studentica je Univerziteta Union, Odjela poslovne ekonomije u Beogradu i Ekonomskog fakulteta u Nišu. S 14 godina upisala se u plesnu školu, gdje je bila članica šest godina. Tokom školovanja u plesu učestvovala je na državnim i evropskim takmičenjima, gdje je osvojila brojne nagrade i tako postala višestruka prvakinja.



Ksenija bila vokal i svom ocu, popularnom Knezu

Ksenija Knežević (26) je završila muzičku školu, Smjer klavir. Diplomirana je studentica na Fakultetu za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum, Odjel za digitalni marketing u Beogradu. Učestvovala je na brojnim festivalima kao što su Nis Meetings in Nis, Pop Rock Kids, Charolija, Beovizija. Od 2015. pjeva vokale na festivalima i koncertima pjevača poput Željka Joksimovića, Dade Topića, „Sevdah Babyja“, kao i svog oca Nenada Kneževića Kneza, kojem je pjevala prateće vokale na Eurosongu u Beču.

Foto: Đorđe Bukvić

Pročitajte još