Bosanka oblači dame u Njemačkoj

Piše: Redakcija

 

Razgovarao: Adi Hodžić

Travničanka Irma Čamdžić-Patković pažnju javnosti skrenula je na sebe učešćem u prvom popularnom modnom šou “OBN Star model”. Ova zaljubljenica u modu u međuvremenu je završila Pravni fakultet u Zenici te svoj put nastavila u njemačkom gradu Münchenu, a gdje kreće njena ozbiljnija modna priča. Kroz njene ruke danas prolaze brojne ličnosti iz poslovnog svijeta iza čijeg stila stoji upravo ova hrabra fashionistica iz naše zemlje. O ispunjenju životnih snova rado je pristala govoriti za “Azru”.

Nedavno ste pokrenuli projekt “Makeover” kojim ženama pravite transformacije. Kako ste došli na tu ideju?

– Ideja o „makeover“ transformaciji nije nastala preko noći. Dugo sam privatno radila s klijentima, koji su cijenili moj stil i kreativnost. Najveća čar tokom transformacije za mene je bila ukazati svakoj ženi da može dovoljno dobro izgledati, te naučiti više voljeti sebe. Bila sam svjedok da su klijenti imali novac, ali ne stil i odmjeren ukus. Išla bih s njima obavljati shopping u najluksuznije radnje u Evropi.

Već ste uradili nekoliko transformacija u Austriji i Njemačkoj. Koliko su dame kojima ste mijenjali izgled na kraju zadovoljne?

– Prije nego što obavim transformaciju klijenta, pokušavam upoznati stil te osobe. U svakom slučaju, prilikom stiliziranja izlazim iz okvira standarda, odnosno očekivanog. Postoje klijenti koji mi se sami prepuste, bez riječi, ali uvijek ima i onih koji izraze posebnije želje. Poštujem svaku želju, ali stil te osobe isključivo radim ja. Znam noćima nespavati kako bih završila ručno rađene unikatne detalje. Prvenstveno dame kojima sam do sada radila transformaciju, ostajale su bez teksta, a reakcije njihovih najbližih na moj rad su mi davale poseban vjetar u leđa.

Već više godina živite u Münchenu, gdje stilizirate brojne ličnosti iz svijeta biznisa. Koliko su njihove želje zahtjevne?

– Svaki od njih ima velika očekivanja, jer ja zaista umijem postaviti visoke standarde, posebno ženama u modi. Još se nikad nije desilo da nisam prevazišla želje klijenta.

Je li teže obući ženu ili muškarca. S kim je teže sarađivati?

– S jednakom strašću pristupam stiliziranju muškaraca, ali i žena. Primjećujem u posljednje vrijeme da muškarci imaju mnogo ukusnije i odmjerenije modne kombinacije. Žene zaista umiju pretjerati i prevazići dozu ukusa.

Popularni ste na Instagramu, gdje objavljujete bajkovite fotografije s porodicom. Kako pronalazite ideje?

– Najljepše bajke nastaju na našim putovanjima. Tada smo svi na okupu i maksimalno posvećeni jedni drugima. Slike u porodičnoj idili dobiju najljepši sjaj.

Je li moda bila Vaša prva ljubav?

– Moja prva ljubav je pravo. Od malih nogu sam znala da ću biti pravnica, što je danas i moje primarno zanimanje. No, još kao djevojčica zahtijevala sam od majke da mi šije najljepše haljinice, kupuje šeširiće i cipelice. Bila sam rođena “damica”. Nevjerovatno je, ali s tim se rodiš. Taj osjećaj za lijepo i estetiku, ne možeš naučiti. Ili imaš osjećaj ili ga nemaš. Mislim da je i genetika odradila svoje, nana je bila kao “modna dizajnerka” te je mnogo znanja i umijeća prenijela na moju majku. Brat i ja smo godinama u modi. Živjela sam u manjoj sredini gdje je moj modni izričaj bio ponekad neshvaćen, ali sam uvijek nastojala biti svoja. Poručila bih svakoj mladoj djevojci koja radi na sebi i svojim snovima da nije suština uklapati se u masu. Treba biti svoj i drugačiji, jer samo tako možete ostvariti svoje snove.

Prema Vašem mišljenju, u čemu dame najviše griješe kad je riječ o oblačenju?

– Mnoge dame prevazilaze dozu ukusa. Zlatno pravilo jeste “manje je više”. U nekom ludom vremenu živimo, gdje je mnogim damama cilj da u prvi plan postave svoju figuru i “komad mesa”. Žao mi je što se polako gube prave vrijednosti. Malo je dama na našim prostorima. Sve se svelo na mnogo jeftin “prezent”. Najčešće greške su neadekvatan odabir asesoara, kao što su obuća i torba. To su stvari koje su stub stajlinga, ali i mnogo govore o stilu osobe.

Koji modni detalj iz Vašeg iskustva popravlja svaku kombinaciju?

– Svaki basic komad izgleda dosta smart. On podiže stil na viši nivo. Neizostavan komad u ormaru je dobra kožna jakna. Ona je dobra investicija koja će vaš stil učiniti skupljim i kvalitetnijim. Naprimjer, volim kožnu jaknu prigrnuti na dugu haljinu. To mi izgleda odvažno, urbano i svjetski. Bijele basic tene koje će se uklopiti uz svaku vašu odjevnu kombinaciju, posebno na neko odijelo, izaći ćete iz okvira standarda.

Kakva su sjećanja na “Obn Star model”?

– To su nezaboravni dani moga života. Tu je počelo i malo ozbiljnije iskustvo pred kamerama. Stekla sam neka prijateljstva koja se i danas njeguju putem virtuelnog svijeta, jer su mnoge od nas postale uspješne žene, ali i ostvarile se kao majke. Ušla sam u Top 10 najboljih modela u to vrijeme. Sjećam se majke i brata koji su s ogromnom strašću i vjerom u mene pratili svaku emisiju na televiziji. U svakom životnom poduhvatu majka i brat su mi bili najveća podrška. Posebno brat koji i danas na setovima trči za mnom, popravlja haljinu, frizuru te radi na svakoj finesi zajedno sa mnom. Ponosim se što ga imam. Tada kao i sada, bio je moj vjetar u leđa, ali i osoba koja je uvijek vjerovala u mene.

Želju da budete foto model zamijenili ste poslom stilistice iza kamere. Je li takva odluka došla sa zrelošću?

– Još radim povremeno kao model, bloger, influencer, ali i kao stilist. Modelingom se bavim konstantno, kroz razne korporacije s firmama iz Njemačke. Budem s vremena na vrijeme u kadru, ali i iza kadra. U principu, volim i jedno i drugo te vjerujem da se vješto snalazim. Nisam mnogo opterećena, uživam da pred kamerama zablistam, ali nekad više uživam kada radim na tome da neko zablista.

Majka ste troje djece i gradite karijeru. Na koji način uspijete sve organizirati?

– Majka sam troje predivne djeice. Porodica je iznad svega. Moja djeca ne smiju osjetiti nikad moj rad. Veoma sam organizovana i volim kada nešto radim da se tome maksimalno posvetim. Svaka majka koja radi zna da nije lako uskladiti poslovne i porodine obaveze. Nekad trpi moje tijelo, jer nema dovoljno sna. Inače sam osoba koja neće spavati kako bi završila svoje ciljeve i obaveze. To se posebno odnosi na to da klijent bude ispoštovan, jer posao ne smije da trpi, ali ni porodica. Svakodnevno se trudim biti posvećana supruga i majka. Za sada to uspješno obavljam.

Odrasli ste u Travniku. Koliko ga često posjećujete, jeste li i djeci prenijeli ljubav prema rodnoj zemlji?

– Nažalost, nisam u mogućnosti da tako često boravim u svom rodnom kraju zbog poslovnih obaveza. Kad god se ukaže prilike dolazim, jer tamo me čekaju moji roditelji. Kao i svaki dijasporac nostalgična sam za rodnim krajem. To je grad moje mladosti, za koji me vežu svi moji počeci, ali i moje odrastanje. Živjela sam do svoje 18. u Travniku. Nakon toga odlazim na studij u Zenicu. Travnik je grad u kojem možete pojesti najukusnije ćevape na svijetu. Ima najljepši ulaz u grad, tvrđavu „Stari Grad”. Djeca, iako su rođena ovdje, osjećaju i žive kulturu moje domovine, kako kroz jezik, tako i kroz običaje koje sam utkala u naš dom.

Koje su prednosti i mane života u Njemačkoj i BiH?

– Život u metropoli pruža veće mogućnosti koje podrazumijevaju obrazovanje, zdravstvo, kompletnu uređenost države. Poseban osvrt bih dala na isključenost diskriminacije na vjerskoj ili rasnoj osnovi. To ne smije da postoji. Potpuna je liberalnost u smislu da pojedinac bude „svoj“. Najbolja stvar je da je porodica maksimalno zaštićena i zbrinuta od države. S obzirom na to da sam majka troje djece mislim da je u većoj sredini mnogo teže izvesti djecu na dobar put. Svakodnevno kroz odgoj djece pokušavam ukazati na istinske vrijednosti života. Radim na očuvanju naše kulture svakodnevno i ne dozvoljavam djeci da pričaju njemački jezik u kući. Djeca su rođena ovdje, ali savršeno pričaju bosanski. Najveća mana života u Njemačkoj jeste odsustvo najmilijih. Sve u životu ima svoju cijenu, ali ova je najskuplja.

Haljina satkana od emocija

– Posebno sam sretna, jer sam uspjela ostvariti snažno prijateljstvo i saradnju s poznatom dizajnerkom Aidom Mušinović. Ona mi je radila ekskluzivno haljinu za vaš magazin koja se zove “Paunica” koja će zasigurno dobiti posebno mjesto u očima šire mase, jer je nešto posebno i totalno neobično i drugačije. Haljina koja priča 1.000 riječi. Nacrt za ovu haljinu je nastao prije osam godina u kojoj je svoje prste imala i njena majka. Motivirana paunovim peruškama, Aida je odlučila da baš ja budem osoba koja će iznijeti tu haljinu. Vrijednost haljine je ogromna, a osim novčane vrijednosti, ima priču i pozadinu zbog koje sam pustila suze kada sam je obukla.

 

Svaka žena bar na dan treba da se osjeća kao kraljica

Sve moje transformacije odnose se na stiliziranje osoba od glave do pete. Zaduzena sam za svaki estetski dio gdje odlučujem koja je odgovarajuća frizura, šminka i slično. Često pravim i lično fotografije, pored unajmljenog fotografa, jer imam osjećaj da najbolje umijem uhvatiti momenat. U ovom poslu uz mene je uvijek brat s kojim dosta razrađujem ideje, zatim tu su šminkerica, frizerka i fotograf. Ženama koje sebi to ne mogu finansijski priuštiti dat ću priliku da osvoje tretmane njege i stiliziranja, jer svaka žena bar na dan treba da se osjeća kao kraljica.

Zaruke u Parizu

-Udala sam se 2013. godine, a u Njemačku doselila 2014. Ovih šest godina je proletjelo za čas. Borili smo se od samog početka, sve skupa stvarali. Suprug je također iz BiH, radi u osiguranju i pored toga imamo privatni biznis. On je totalno drugačiji tip, ne voli se eksponirati, ali mene podržava u svakom poslovnom poduhvatu. Bili smo jedno drugom podrška od prvog dana. Nije bio moj tip na prvu, ali me osvojio pažnjom, ljubavlju i poštivanjem. Dolazio bi svaki vikend u Bosnu, prelazio kilometre samo da me vidi, nekad i na dva dana. Nakon šest mjeseci zabavljanja me je zaručio u Parizu. Odlučno je rekao da sam žena njegovog zivota. Znala sam i ja da je on pravi čovjek za mene. Jako je bitno da žena pronađe muškarca koji će voljeti kako njihov lik, tako i „djelo“. Mnogi su me kroz život pokušavali promijeniti, ali on je jedini volio istinski ovu ženu. Kada je uvidio koliko me žene sa Instagrama podržavaju, traže modne savjete, rekao je da definitivno svoj hobi trebam pretvoriti u posao.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti