Gazda Paja: Zdravko Čolić je živa legenda

Piše: Lejla Bejdic

Foto: Marija Zindović

Kad je riječ o mojim pjesmama, trudim se da budu angažovane, realne, iskrene i da opisuju prave događaje i situacije. Prave emocije se ne kupuju, one se, naprosto, dese. To je nešto kao ljubav, a svi znamo da nju ne možete kupiti

Pavle Bošković, mlađim generacijama poznatiji pod umjetničkim imenom Gazda Paja, rođen je u Beogradu 1987. godine. Muzikom se bavi od tinejdžerskih dana. Prvi nastup imao je prije 15 godina u Domu omladine. Prvi studijski album objavio je 2010. godine, a široj javnosti je postao poznat dvije godine kasnije s pjesmom „Čke beogradske“, koja je postala veliki hit. Bio je jedan od rijetkih muzičara koji se probio s pjesmom za koju je kazao da je nastala iz zezancije, a i danas je hit broj jedan u klubovima.

– Da, „Čke“ su bile ogroman hit, a i dan-danas su odlične reakcije na tu pjesmu. Prije toga sam bio sâm i mnogo sam se kretao u underdog krugovima. Da se ne bavim muzikom, vjerovatno bih se bavio nečim što je u vezi s videoprodukcijom – kazao nam je na početku razgovora.

Karijera mu ide uzlaznom putanjom pa mijenja žanr i na vrata mu kucaju ozbiljnije ponude. Jedni od njih su i dueti s najvećim balkanskim zvijezdama Eminom Jahović i Jelenom Karleušom.

– Kad god sam nešto radio, uvijek sam se trudio da to bude nešto svježe, nešto što nije viđeno, a zanimljivo je. Samim tim sam prizvao neke od najvećih zvijezda na Balkanu, odnosno njihove producente, koji su veliki profesionalci, ništa manje nije izgledala ni saradnja s njima.

Snimate pjesmu za jednu od najpopularnijih serija na Balkanu ”Južni vetar”, “Dizel, dizel”, i ona postaje ponovo novi hit koji poklanjate publici. Jeste li joj predviđali ovoliki uspjeh?

– Mnogo sam zavolio pjesmu još kada je bila samo demo snimak. Nisam vjerovao da će ući u trending (najslušanije pjesme na YouTubeu) bez spota. Baš nešto nevjerovatno se desilo, dogodila se greška s distributerima pa je pjesma, ipak, uspjela da uđe u trending. Mnogo sam sretan zbog cijelog projekta i pozdravljam svu ekipu „Južnog vetra“.

Šta je potrebno da bi se napravila kvalitetna pjesma?

– Zavisi o kojem žanru pričamo. Kad je riječ o mojim pjesmama, trudim se da budu angažovane, realne, iskrene i da opisuju prave događaje i situacije. Prave emocije se ne kupuju, one se, naprosto, dese. To je nešto kao ljubav, a svi znamo da nju ne možete kupiti.

Gdje pronalazite inspiraciju za svoje pjesme?

– Kao u prošlom odgovoru, inspiracije je svuda, zavisi kako i kroz koju prizmu shvataš stvari.

Po čemu biste najviše voljeli da Vas publika pamti?

– Mene već pamti publika po energičnim nastupima, pa neka tako zasad i ostane.

Vjerujete li zaista da su lajkovi relevantan pokazatelj nečijeg uspjeha?

– Danas se provali to brzo, mislim ne možeš da imaš jedan milion pratitelja, a pet hiljada lajkova na postu. Neće kupljeni pratitelji, lajkovi i pregledi napraviti pjesmu hitom.

Cijeni li današnja publika zaista pjevače, umjetnike na pravi način, ili ih vole jer su, naprosto, “cool” u ovom vremenu?

– Došlo je vrijeme kada imidž ima veliku ulogu u karijeri. Mada smatram da nije presudno.

 Koga Vi od pjevača najviše cijenite i poštujete, i zbog čega?

– Kad govorimo o dugoj karijeri hitova i svega što prati jednu zvijezdu, mislim da bi to bio Zdravko Čolić. Doduše, nema veze sa mnom, ali je to naša jedina prava pop zvijezda. Živa legenda.

 Odakle nadimak Gazda Paja?

– Kao dječaku su mi bili interesantni nazivi američkih crnih repera, svi su imali neki svoj alter ego i jako ime uz to, pa je meni bilo zanimljivo da sebi dam neki domaćinski pseudonim.

Ko je Paja kada se ne bavi muzikom, kada ne svira, gostuje i ne nastupa?

– Dečko iz kraja što kida Fifu na soniju.

Jesu li se Vaš roditelji protivili kada ste ušli u muzičke vode ili su Vas podržavali?

– Oni su moji anđeli, okej porodica skroz. Uvijek su me podržavali ma koliko lud bio u pjesmama. Hvala im za to.

Dođu li na neki Vaš nastup?

– Ćale uvijek želi da dođe, a ja čekam neki mega nastup pa da ih pozovem sve.

Koji Vam je najznačajniji trenutak u karijeri?

– Ima ih mnogo, ali evo ovo skoro što mi se desilo, da izbacim pjesmu bez spota i postignem toliki uspjeh. To mi je top.

Planirate li svoju karijeru graditi samo u našoj regiji ili mislite izaći i na inozemno tržište?

– Velika su ulaganja u inostranstvu. Ne vjerujem ni da bih pokušavao, ali opet nikad se ne zna.

Koja je cijena posla kojim se bavite?

– Zavisi šta želite od toga. Ako vam je to samo posao, onda je mala, ali, ako je to vaš posao i poziv, cijena je velika.

 Koliko Vam je novac bitan u životu?

– Ne može se bez njega.

Kakav odnos imate sa Sarajevom, dolazite li, hoće li uskoro biti neki nastup?

– Imao sam nastup prije godinu ili dvije u Sarajevu s vašom poznatom youtuberkom i DJ-icom Dunjom (@slatko od dunje) i bilo je fenomenalno. Jedva čekam da se ponovi.

Vi ste skroman momak, gdje god se pojavite zračite pozitivnom energijom. Kako Vam to uspijeva?

– Sve stvari koje me voze i inspirišu su gotovo besplatne; knjige, filmovi i dobri razgovori. Naravno, postoje i teški periodi, ali brzo ih zaboravim i nastavim dalje.

Pročitajte još