Dvije Dženane sevdalinku predstavljaju u novom ruhu

Piše: Mirela Kukan

Za njih je književnik Uzeir Bukvić rekao: „U okolnostima u kojima na nesreću živimo, hrabro izlaze iz prostora straha i opće oduzetosti u doba pandemije. Stoga njihov ambiciozni pohod višestruko zaslužuje respekt i potvrđuje moju tezu da su u delikatnim i ključnim vremenima žene snažnije“

 

Dvije Dženane, bh. umjetnice koje punom parom rade u doba pandemije, zanimljiv su spoj i pravo osvježenje na bosanskohercegovačkoj kulturno-umjetničkoj sceni. One su dvije mlade akademske umjetnice, Dženana Šehanović-Sarajlić, magistrica klavira i sopranistica, te Dženana Huseinagić, doktorica nauka. Talentirane i uspješne profesorice nastupaju zajedno i izvode klasičnu muziku, kao i sevdah u nesvakidašnjem ruhu. U vrijeme kada je umjetnost marginalizirana, one neumorno rade i trude se da publika što češće ima priliku uživati u muzičkoj umjetnosti koja je kvalitetna, ali i topla, poznata uhu i opuštajuća.

Ponosna Bosanka

Iako je u ovo teško vrijeme uzrokovano pandemijom Corona virusa rijetko kome do muzike i druženja, njih dvije, prije svega prijateljice, a onda i kolegice, tvrde da je muzika ljekovita za dušu i um, te da ima terapeutsko djejstvo na slušatelja. Izvođenje klasične muzike, poručuju, moguće je uz poštivanje svih epidemioloških mjera, jer ne poziva slušatelja na direktan i blizak kontakt nego ga podstiče da zaroni u najdublje i najljepše prostore svog uma.

Nakon zapaženih videosnimaka klasičnih djela, Arije Liu iz opere „Turandot“ i svima poznate napolitanske pjesme „Con te partiro“, u bliskoj budućnosti, osim niza ugovorenih koncerata i nastupa, dvije Dženane planiraju snimanje i sevdalinki u klasičnoj verziji. Ovaj duo će sevdalinku predstaviti u novom ruhu, uz klavir i belkanto stil pjevanja.

Dženane su ponosne Bosanke i ono što bi najviše voljele jeste da klasična muzika dopre do srca svih građana, te na svojim nastupima biraju šarolik repertoar, njegujući tradiciju, ali i izvodeći klasičnu muziku za koju su se školovale. Za njih je književnik Uzeir Bukvić rekao: „U okolnostima u kojima na nesreću živimo, hrabro izlaze iz prostora straha i opće oduzetosti u doba pandemije. Stoga njihov ambiciozni pohod višestruko zaslužuje respekt i potvrđuje moju tezu da su u delikatnim i ključnim vremenima žene snažnije“.

Tokom augusta imale su nastupe na otvorenom, na Trgu Alije Izetbegovića u Ilijašu, uslijedila su videosnimanja dviju sevdalinki, te nastupi širom Bosne i Hercegovine, a potom i u Zagrebu.  I više nego dovoljno razloga da ih pobliže predstavimo javnosti.

Unuka Nedžada Salkovića

U porodici Tuzlanke Dženane Huseinagić (32), iako se školovala prvenstveno za klasičnu muziku, koju najčešće i izvodi, sevdalinka se uvijek nosila u srcu, jer joj je djed princ sevdaha Nedžad Salković.

– Međutim, gotovo svi u porodici, i s mamine i s očeve strane, muzički su obrazovani, pa je muzika bila nezaobilazna u mom životu. Kulturno-umjetničko naslijeđe Bosne i Hercegovine je bogato i šareno, a nove generacije ne smiju zaboraviti svoje korijene. Umjetnost ne poznaje barijere, pa smatram da bi bilo šteta da umjetnost i kultura Bosanaca i Hercegovaca ne živi dok je svijeta i vijeka, i da je uvijek donose mladi ljudi uz poštivanje starih. Sevdah je sinteza predivne pisane riječi i bogate muzičke harmonije, te smatram da sevdah u srcu nosi i osjeća svaki pravi Bosanac i Hercegovac.  Veza klasične muzike i sevdaha nije tako krhka kao što se na prvu možda čini, jer mnogo je kompozitora koji su komponovali klasična djela s prizvukom sevdaha. Zato ne vidim zašto na koncertima klasične muzike ne bi mogle biti izvođene i sevdalinke u prilagođenoj verziji – kaže za „Azru“ Dženana Huseinagić, trenutno zaposlena kao nastavnica solo pjevanja u Osnovnoj muzičkoj školi Tuzla, te kao profesorica vokalne tehnike na Muzičkoj akademiji u Bijeljini.

Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja svoj umjetnički put nastavila je u klasi primadone assolute Radmile Bakočević, koja joj je bila nesebična podrška i nepresušan izvor znanja, te je u njenoj klasi završila i specijalistički studij u Beogradu.

–  S obzirom na to da sam uvijek imala aspiracije da doprinesem na svaki mogući način kulturi i umjetnosti što u Tuzli, što šire, upisujem i završavam magistarski i doktorski studij iz komunikologije i odnosa s javnošću  na Internacionalnom univerzitetu Travnik s akcentom na ustanove kulture i umjetnosti.  Aktivno nastupam od 16. godine na kulturno-umjetničkim manifestacijama i koncertima – dodaje Huseinagić.

Do saradnje s imenjakinjom Šehanović-Sarajlić došlo je još u srednjoj školi, a čak i kada bi ih životni put rastavljao, nakon nekog vremena bi ih opet sastavljao. Tako je bilo i sada.

– Nakon nekoliko zajedničkih nastupa, pa čak i zajedničkog radnog mjesta u školi, Dženana Šehanović-Sarajlić se udala i odselila u Sarajevo. Iako se odselila, redovno smo se čule i razmjenjivale najčešće majčinska iskustva i doživljaje. Početkom godine dobile smo poziv da zajedno nastupimo u Oslu u Norveškoj, povodom obilježavalja 25. godišnjice genocida u Srebrenici. Tako su nastala i ova dva videospota koja smo snimile i nakon toga zajednički nastupi i koncerti su se počeli nizati  – ističe Huseinagić, kojoj su roditelji i sestra uvijek bili podrška pri izboru zanimanja i posla kojim će se baviti.

No, poseban vjetar u leđa joj je petogodišnja kćerka Sofia i gotovo da nema nastupa ili koncerta na kojem ona nije bila s njom.

Najmlađi student ikada

Pijanistica Dženana Šehanović-Sarajlić (29) rođena je u Brčkom, a svoje prvo muzičko obrazovanje počela u Njemačkoj u klasi prof. Tanje Hubber. Po povratku u domovinu, 1997., školovanje je nastavila u Tuzli, a potom u Sarajevu u klasi Nede Stanković, profesorice klavira na Muzičkoj akademiji.

Nastupala je na brojnim skupnim i samostalnim koncertima u Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Lichtensteinu, Norveškoj, Londonu (UK), Turskoj, Mađarskoj, Pakistanu, BiH te za Vijeće Evrope (Sarajevo). Na koncertima je, osim klasičnog repertoara, izvodila i vlastite kompozicije. Nastupala je s renomiranim svjetskim orkestrima kao solistica: Sarajevskom filharmonijom, orkestrom Hrvatskog glazbenog zavoda (Hrvatska), kamernim orkestrom Amoroso (Srbija) i ansamblom Zagrebačkih solista.

U julu 2001. godine, položila je prijemni ispit na prestižnom Univerzitetu Mozarteum u Salzburgu, u Austriji, a 2005. položila i prijemni ispit na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te tako sa 14 godina postala najmlađi ikada primljen student. Diplomirala je na Zagrebačkoj akademiji 2010. godine, u klasi prof. Srđana Čaldarovića, gdje je naredne godine i magistrirala s najvišom ocjenom iz klavira. Trenutno priprema odbranu doktorske disertacije na trećem ciklusu studija (doktorski studij) na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Od 2017. godine živi i radi u Sarajevu kao profesorica klavira u Osnovnoj muzičkoj i baletnoj školi „Novo Sarajevo“. Dobitnica je brojnih državnih i međunarodnih nagrada i priznanja te Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu. Na preporuku iz Ureda bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića 2006. godine dobila je hrvatsko državljanstvo, na osnovu umjetničkog i profesionalnog dostignuća za koji postoji interes Republike Hrvatske.

– Najveća podrška mi je porodica. Moja mama, muž Mersad i trogodišnji sin Danis. Uživam u svom poslu, a posebno volim saradnju s mojom dragom sopranisticom Dženanom Huseinagić, koja mi je uljepšala protekle mjesece kada nam je svima usljed pandemije život usporen i u nekim segmentima i zaustavljen – kaže Šehanović-Sarajlić.

Njih dvije Dženane smatraju se privilegiranim zato što rade plemenit i divan posao. S jedne strane, aktivno nastupaju i šire ljubav prema lijepoj muzici među svim nacijama i generacijama, a s druge, uče nove naraštaje umjetnosti i kulturi, dajući im tako umjetnički pečat do kraja života.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti