Đogani: Čudan je osjećaj imati unuku i kćerku istih godina

Piše: Aldina Zaimović

 

Izabrali smo Bosnu u znak zahvalnosti. Bosanskohercegovačka publika sve ove godine najbrojnija je na našim nastupima kako u BiH, tako i u dijaspori. Sarajevo,  Mostar, Konjic, i još neka divna mjesta vidjet ćete u spotu. Emotivna je to priča siromašnog zlatara i bogate djevojke iz visokog društva, koja pokazuje da ljubav nema granice i ne zna za staleže. Muzika nema granica, živim tamo gdje sam se i rodio, a to je Jugoslavija, kaže Đole

 

Grupa “Đogani”, koju godinama čine bračni par Vesna i Đole, iskoristila je dužu pauzu od nastupa i posvetila se radu na novom albumu. Jedna od pjesama koja je prva ugledala svjetlost dana jeste balada „Zabranjena ljubav“, koju su početkom mjeseca premijerno predstavili svojoj publici. Spot je režirao bh. reditelj muzičkih spotova Haris Dubica, a sniman je u Sarajevu i Mostaru.

Divna ljubavna priča koja se dešava u Beogradu

– Snimili smo spot za našu novu baladu, a kao što to mnogi već znaju, mi smo poznati po najljepšim baladama na ovim našim prostorima. Posljednja balada „Ženske suze“ ima više od 40 milona pregleda na YouTubeu, što je impozantna cifra, a da nismo reklamirali i platili klikove. Spot za tu pjesmu radio je poznati pozorišni i fimski reditelj Gorčin Stojanović, koji je radio i kultni film „Stršljen“. To je jedna divna ljubavna priča koja se dešava u Beogradu i koja dira sve zaljubljene, koji nisu ostvarili svoje želje. Radnja u novoj baladi se dešava se u Sarajevu. Emotivna je to priča siromašnog zlatara i bogate djevojke iz visokog društva, koja pokazuje da ljubav nema granice i ne zna za staleže. Naravno, kako to obično biva, roditelji „zabranjuju“ takvu ljubav jer misle da je sreća u bogatstvu i materijalnim vrijednostima i takva zabranjena ljubav ostaje vječna jer nije ostvarena – kazao je Đole Đogani za magazin „Azra“ i dodao kako će mnogi koji pogledaju ovaj spot pustiti i po neku suzu.

– Mislim da će mnogi poslije ovog spota biti emotivno slomljeni zato preporučujem obavezno maramice prije puštanja spota, a i slušalice su obavezne radi boljeg doživljaja efekata koje smo koristili u ovom spotu.

Vesna i Đole spot su snimali u Bosni i Hercegovini kao zahvalnost bh. publici koja je najbrojnija na njihovim nastupima.

– Izabrao sam Bosnu za ovaj spot u znak zahvalnosti bosanskohercegovačkoj publici koja je najbrojnija na našim nastupima kako u BiH, tako i u dijaspori. Oni su nam definitivno najvjernija publika sve ove godine. „Ženske suze“ smo snimali u Beogradu, sad smo snimali u BiH. Sarajevo,  Mostar, Konjic, i još neka divna mjesta vidjet ćete u spotu, a ko zna, sljedeći put možda bude Zagreb. Kod mene muzika nema granica, za mene granice ne postoje, jer ja još živim tamo gdje sam se i rodio, a rodio sam se u Jugoslaviji i u mojoj glavi je još tako, ne pravim nikakve razlike. Beograd, Sarajevo, Zagreb to su moji gradovi i to mi niko ne može oduzeti. Za ovaj spot sam ponovo angažovao trenutno najbolje u svom poslu. Reditelj ovog spota Haris Dubica, već duže je jedan od najbolji na ovim prostorima, koji kao štapićem pravi magiju. Oko snimanja sve pretvori u moguće i ono što mislimo da je nemoguće, čovjek koji umije da namjesti scenu i iz nje izvuče emociju koju svaki gledalac prepozna kao svoj život. Direktor fotografije i snimatelj Keki u Beogradu, a Vedad u Bosni isto jako priznati i poznati snimatelji pa i reditelji mnogih spotova – pojasnio je Đole.

– Kako uvijek radimo ozbiljne spotove, ozbiljne produkcije, to zahtijeva veliku pripremu, stajlinga, koreografije, šminke i mnogo toga pa je Đole zadužen za organizovanje svega toga. On uvijek bira najbolje, samim tim što od početka osmišljava sve i sve konroliše i na kraju daje zeleno svetlo. Ja samo uživam u svemu tome. Moje je samo da otpjevam, šmika, stajling i da budem lijepa – uz osmijeh nam govori Vesna.

Kako snimanje albuma, ali i spotova, zahtijevaju izbivanje iz kuće, upitali smo ih ko u to vrijeme brine o njihovoj djeci, sinu Adrianu i kćerki Lauri.

– Kada mi radimo, o djeci brine Đoletova sestra Nađa, a u odgoju nam pomaže svako ko ih okružuje. Zato moramo da pazimo kako i s kim komuniciraju. Naravno, najviše su roditelji ti koji moraju da ih pravilno usmjeravaju i pronađu talent u njima, sve je jednostavno ako roditelji ne zakopliciraju s pretjeranim željama koje nisu oni realizovali u životu, pa djeca ispaštaju neostvarene roditeljske snove. Volite djecu i samo pratite znakove da i oni pronađu svoj put – kaže Vesna.

Nismo strogi roditelji, posao ne nosimo kući

– S djecom ni jedno od nas nije strogo, jer s djecom se treba igrati i dati maksimum ljubavi. Smatram da nije istina ona izreka da su sinovi više vezani za majke, a kćerke za očeve, jer je kod mene obrnuto, mene sin više voli – dodaje Đole.

Adriano i Laura su, također, imali uloge u spotu za pjesmu „Zabranjena ljubav“, a Vesna nam otkriva da li bi željela da neko od djece krene njihovim stopama.

– Neka se bave onim šta im bude želja, samo neka im želja bude u skladu s mogućnostima. Usmjeravat ćemo ih i učiti da treba mnogo da razmišljaju, a onda da na tome rade.

I Vesna i Đole dugo godina se bave muzikom, te su jedan od najskladnijih bračnih parova na estradi. Upravo iz tog razloga ponekad je teško posao ne donijeti kući. No, oni kažu da uspijevaju u tome.

– Posao ne donosimo kući. Tamo smo skladan bračni par koji uživa u divnim trenucima s djecom, pomažemo jedno drugom, poštujemo se i brinemo svako za svakog, posmatramo kako nam djeca rastu i to nas čini zadovoljnim, pričamo o muzici, spotovima, nastupima i publici. Svjesni smo da smo i svojim ponašanjem i načinom života bliži publici, jer živimo normalnim životom bez eksponiranja, čuvamo se i to nam je bitno.

Đole je i deda, a obično se kaže kako se unuci više vole od djece. Njegove kćerka i unuka su vršnjakinje.

– Unuci se ne vole više od svoje djece. Čudan je osjećaj kad imaš unuku i kćerku istih godina. Tu privilegiju ima malo ljudi, ja sada imam kćerku i unuku, obje imaju po šest godina, razlika je u dva mjeseca. Obje volim na svoj način. Kada u ovim godinama imate malu djecu, ista je ljubav, nema tu više-manje, nego nije isto kada postajete roditelj sa 24, 34, 44, 54, razlika je samo u tome kad postajete roditelj, e to nije isto. S ostatkom porodice i familijom se stalno viđamo kao i svi ostali za rođendane i posebne prilike – govori nam Đole.

Život je trenutak, ovdje i sada, tako ga i živim

Napominje kako ne razmišlja pretjerano o budućnosti.

– Ne razmišljam pretjerano šta ću raditi u budućnosti, ona je fikcija, nikad ne znaš šta će da se desi, kao i prošlost, ne možeš je dotaći. Živim ovdje i sada, ovo što mogu pipnuti, pomaziti i pomirisati sada, zato sada čim popijem kafu idem do moje male djevojčice, moje Lale, da je mazim i igram se s njom i njenim lutkama i crtežima. Mnogo voli da budem blizu nje dok ona crta i igra se. Ona to sada voli, poslije neće, poslije će biti kasno. Idem da uzmem taj trenutak i stavim u glavu da me tješi i hrani kada budem star, idem prije nego poraste kao moja starija kćerka Silvia, koja sada ima 30 godina, sada ona neće da se igra sa mnom i neće da mi pokazuje svoje lutke, a s njom sam to propustio, jer sam imao 34 godine. Život je trenutak, ovdje i sada, tako ga i živim i volim sve one koji žele da se vole sa mnom – potcrtava Đole.

Osim što piše, snima ali i kontrolira sve u vezi s novim albumom, Đole radi i na dokumentarnom filmu o nastanku svoje grupe.

– Završio sam dokumentarni film, uskoro će biti premijera, to je jedna predivna priča o jednom vremenu, ljudima i zemlji i historiji muzike, kako sam počeo, s kim sam sarađivao i, zapravo, jedna divna poučna bajka koju treba svako da pogleda kao smjernica životnog puta – zaključuje Đogani.

Premijera u sjeni hapšenja brata Gagija

Samo nekoliko dana od premijere spota „Zabranjena ljubav“, Đoletov brat Gagi završio je u zatvoru, nakon što je policija kod njega pronašla dvije vrećice kokaina. Đole se oglasio saopćenjem za javnost.

– Svoju porodicu čuvam, a sve članove familije, koja je zaista velika, volim, poštujem, ukoliko sam u mogućnosti – pomognem ili dam savjet i želim im svako dobro. Nikoga se ne odričem, ali želim da se ogradim od svih postupaka i djela koja su učinili drugi. Tu sam i spreman sam da odgovaram samo za svoja djela. Razmislite malo, da li vi možete da kontrolišete i budete odgovorni za nešto što je uradio vaš brat, snaha, bratanica, sestra, otac ili već… Umoran sam više da odgovaram na pitanja koja se lično mene ne tiču. Ja se bavim sportom, ne pušim, ne pijem, ne kockam se, vodim zdrav život, radim, stvaram, svakog dana naučim po nešto novo i hvala Bogu na ovoj tehnologiji i internetu da je sve veoma lako dostupno – navodi Đole i nastavlja:

– Prije dva dana izašla je pjesma “Zabranjena ljubav” i nalazi se u trendingu u cijelom našem regionu, međutim, sve to je zatrovano ružnim i neodgovornim ponašanjem ljudi iz moje familije. Dokle više? Tri godine rijalitija, iznošenje laži, neosnovani napadi, razne smicalice i budalaštine radi privlačenja pažnje, ne želim da spominjem imena – oni su za mene beznačajni. Želim da zaštitim djecu koja ne treba da se stide zato što u porodici postoje neodgovorni ljudi. Oni imaju svoju budućnost i treba da je kreiraju po svojim zaslugama, a ne da ih neko etiketira samo zato što nose isto prezime. Ne odričem se nikoga, više nikoga i ne osuđujem, samo želim da se ogradim od svega što nisam uradio ja lično – rekao je Đogani.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti