Samira Demirović, nova direktorica Vladinog ureda za informiranje: S medijima živim od studentskih dana

Piše: Mirela Kukan

 

 Nastaviti raditi posao nakon kolegice Raske, koja je i uspostavila ovaj ured te dala značajan doprinos razvoju informiranja i odnosa s javnošću Vlade Federacije BiH, predstavlja mi dodatni izazov

 

Nakon 20 godina rukovođenja Uredom Vlade Federacije BiH za informiranje poznata novinarka i novinarima vrlo draga, uvijek požrtvovana i stručna Raska Bračković–Denjalić otišla je u penziju 1. jula ove godine. Na mjestu vršioca dužnosti direktorice Vladinog ureda za odnose s javnošću naslijedila ju je rođena Mostarka Samira Demirović, s također višegodišnjim iskustvom u novinarstvu i komunikacijama. Obavljala je poslove reportera, novinara, voditelja, urednika u informativnom programu radija i televizije. Od 2008. do ove godine bila je na poziciji šefice kabineta ministra u federalnim ministarstvima obrazovanja i nauke, te kasnije raseljenih osoba i izbjeglica.

Raska Bračković – Denjalić: Zaslužena penzija

 

-Nastaviti raditi posao nakon kolegice Raske koja je i uspostavila ovaj ured te dala značajan doprinos razvoju informiranja i odnosa s javnošću Vlade Federacije BiH, predstavlja mi dodatni izazov. Ovaj posao zahtijeva posebna znanja u oblasti odnosa s javnošću, a naročito poznavanje propisa i rada Vlade Federacije BiH. Ured Vlade za odnose s javnošću je važan stub institucionalne komunikacije, ali i osnovni kanal Vlade putem kojeg se komunicira s javnošću, te kao takav, zahtijeva izuzetnu odgovornost u poslu.  S obzirom na to da sam dvanaest godina bila rukovodilac u federalnim ministarstvima veoma dobro poznajem propise i rad Vlade.  Direktno sam komunicirala s Uredom i drugim Vladinim stručnim službama, a odnosi s javnošću su bili u nadležnosti sektora kojim sam rukovodila – predstavila se u razgovoru za „Azru“ Demirović.

Diplomirala je žurnalistiku i magistrirala komunikologiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, a na Univerzitetu u Tuzli stekla naučno zvanje doktora društvenih nauka iz područja žurnalistike. Ova docentica na katedri komunikologije Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, za područje Društvenih nauka, polje informacijske i komunikacijske nauke, od studentskih dana je u direktnoj vezi s medijima.

-Komunikacija je nešto što je bilo i ostalo moje stručno opredjeljenje, tako da sam u oblasti odnosa s javnošću, medija, a i komunikologije općenito, stalno prisutna. Prvo studirate novinarstvo jer to volite, potom radite u redakcijama, od reporterskog, novinarskog, voditeljskog i uređivačkog posla u informativnom programu, a onda odlučite raditi u javnoj upravi, gdje je pitanje odnosa s javnošću u nadležnosti sektora kojim rukovodite. Mediji su nešto što svakodnevno živim, s njima sarađujem, kroz akademsku zajednicu i posao ih istražujem, analiziram, proučavam, i onda je sve to bio jedan logičan slijed koji me je doveo do trenutnog posla – kaže nam Samira.

Njena prva praktična iskustva u novinarstvu počela su još 1998. i ’99. godine kada je studirala. Nakon prakse u Novinskoj agenciji „Onasa“, Televizije Hayat i Radija Federacije BiH, diplomirala je i vratila se u Mostar. Tamo je radila na Radioteleviziji Mostar kao novinar, a potom je bila i uredica u informativnom programu radija i televizije skoro šest godina.

-Onda donosim odluku da napustim novinarstvo i pređem u državnu službu. Deset godina sam radila posao šefa Kabineta federalnog ministra obrazovanja i nauke, a protekle dvije godine bila sam šef Kabineta federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica. U akademskoj zajednici sam već deset godina. Rad sa studentima na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru posebno me ispunjava. Kada imate priliku prenijeti mladima dio svog iskustva iz novinarstva, ali i državne uprave, podučavati ih primjenjivom znanju i vještinama koje će ih osposobiti za rad, učiniti spremnijim za posao za koji se školuju, onda je osjećaj da činite dobro neizmjerno veliki i poseban. Izuzetno sam ponosna na svoje studente koje danas viđam na ekranima TV kuća u našoj zemlji, kao mlade i perspektivne novinare. Isto tako, raduje me vidjeti ih kao PR stručnjake u kompanijama, pa čak neke i kao mlade političare – ističe naša sagovornica.

Profesionalizam je osnovni pristup kojim se, kaže nam, rukovodi u poslu.

-Kada imate jasnu viziju, uspostavljene ciljeve, kvalitetan tim za rad, onda je sve mnogo lakše. Međutim, ukoliko samo jedna karika nedostaje, sve ide znatno sporije i teže. Timski rad veoma je važan, naravno uz kvalitetno upravljanje organizacijom. U svim kolektivima, iskustvo mi govori, da je najveći problem zaposlenicima spremnost prilagođavanja promjenama, prihvatanje novih metoda u radu, mijenjanje ustaljenih radnih navika i proaktivnost. Danas je vrlo teško motivirati ljude u radnom okruženju i od njih očekivati progresivan pristup. No, tvrdim da su kvalitetni ljudi najveći resurs u svakoj organizaciji i treba ih čuvati – smatra Demirović.

Njena životna doktrina je da nikada ne prihvata raditi posao na čije zadatke i obaveze ne može odgovoriti svojim znanjem.

– Kada poznajete posao, osjećate to što radite i znate šta želite, jednostavno unesete sebe u posao, onda to možete kvalitetno raditi i napraviti rezultat. Poseban motiv u radu mi je uvijek bio da taj posao može donijeti dobro našoj zajednici, društvu i dobrobiti naše domovine Bosne i Hercegovine. Onda tu nema kalkulacije – odlučno govori nova šefica Ureda za informiranje.

Kako je pandemija Corona virusa otežala rad na svim poljima u drušvu, a posebno direktnu komunikaciju među ljudima, to je ujedno otežavajuća okolnost i u prezentaciji onoga što čini Federalna vlada.  Pitali smo Samiru Demirović koliko je to dodatni izazov da se ispune očekivanja javnosti.

-S obzirom na važnost odluka i mjera koje donosi Vlada FBiH, nastojimo maksimalno ispoštovati principe tačnosti, objektivnosti, blagovremenosti i jednakog pristupa u dostupnosti informacija svim medijima. U ovom periodu iz epidemioloških razloga, iako je reduciran broj pres- konferencija, mediji i javnost nisu uskraćeni za informacije, kao ni najvažnije odluke i podatke, bez obzira o kojem resoru se radi, a u nadležnosti je Vlade FBiH. Redovna komunikacija se odvija uglavnom elektronskim putem, plasiranjem i osiguravanjem tačnih informacija, ali i osiguravanjem živih izjava te gostovanja uživo u programima – opisuje Demirović kako trenutno izgleda ono što radi njen tim.

Ured je, kako ističe, u posljednja tri mjeseca ušao u kreiranje strateških dokumenata u oblasti komunikacija.

-Napravili smo novi pristup, kako u izradi ključnih planova, tako i propisa koji uređuju oblast odnosa s javnošću, ali i samom Uredu. Planiramo unaprijediti i inovirati komunikacijske procese te poboljšati odnose s javnošću općenito. Vjerujem da ćemo vrlo brzo imati priliku da predstavimo ove novitete. Svaki posao imao svoju težinu i odgovornosti, pa tako i ovaj koji radim. Na momente, čini mi se još težim zbog količine i dinamike dnevnih aktivnosti, teško imate radno i vrijeme koje možete planirati za sebe. Zahtijeva da budete organizovani, ekspeditivni i tačni, a ako nemate osjećaj za to, onda tapkate u mjestu – kaže Samira Demirović, inače, supruga i majka dvoje djece.

Slobodno vrijeme nastoji što više provesti s porodicom.

-Sin i kćerka su mi najveća motivacija i inspiracija, a suprug podrška. Posebni momenti rezerevisani su za moju kćerku s kojom vrlo često vodim konstruktivne razgovore, rasprave i dogovore. Atija je moja znatiželjna pametnica, ali i najbolji prijatelj. Veoma zrelo i racionalno prosuđuje za jednu 17-godišnjakinju, voli umjetnost, prave vrijednosti i vrijedne stvari. Nađemo vrijeme za naše „ženske“ priče i radosti, pa i da zajedno odemo u shopping.

Preležala Coronu: Virus nije nimalo bezazlen

U otežanim uvjetima rada na osiguranju pravovremenih informacija u vrijeme pandemije,  uprkos poštivanju distance i drugih epidemioloških mjera, Corona virus nije zaobišao ni Samiru.

-O tome nisam izlazila u javni prostor iz privatnih razloga, ali želim poručiti da Corona predstavlja veliku opasnost. Onesposobljava oboljelog zaista u veoma kratkom periodu do mjere da tešk upravlja osnovnim životnim funkcijama. Iako nisam imala težu kliničku sliku i bila sam pod terapijom, problemi s kratkim dahom i disanjem učinili su moj život izrazito teškom borbom tih desetak dana. Boriti se protiv nečega nepoznatog što napada organizam i ugrožava život, nije nimalo laka stvar. Zato bih zaista savjetovača svima da poštuju preporuke struke i čuvaju i sebe i druge! Ovaj virus nije bezazlena bolest – otkriva Demirović.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti