“Balkan boysi” na svojim svirkama u Njemačkoj dijele šljivovicu

Piše: Mirela Kukan

Vernesa Berbo radi kao glumica u dva vodeća njemačka teatra, Maxim Gorki Teatar Berlin i Tahlia Teatar Hamburg, a profesionalno se bavi muzikom. Upravo završava prvi album u produkciji „Sound Basement Studija“ u Berlinu. Udata je za njemačkog producenta i dramaturga Volkera Kellnera s kojim je u braku već 26 godina i imaju dvije kćerke

 

Vernesa Berbo, glumica, književnica i muzičarka, rođena u Priboju, studirala, živjela i radila u Sarajevu iz kojeg se stjecajem ratnih okolnosti 1993. godine zaputila u Njemačku, gdje danas živi i radi. Na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu diplomirala je u septembru ratne 1992. godine u klasi izvrsnog profesora Nenada Dizdarevića i pod mentorstvom prof. Dževada Karahasana. Bila je, kako kaže, prva glumica koja je diplomirala u ratu. U razgovoru za “Azru” napominje da je upravo ta godina života u opsjednutom gradu obilježila kompletan ostatak njenog umjetničkog stvaranja.

RATNA IZBJEGLICA

Od 1994. u Berlinu radi kao glumica u dva vodeća njemačka teatra Maxim Gorki Teatar Berlin i Tahlia Teatar Hamburg. Već desetak godina profesionalno se bavi i muzikom te upravo završava prvi album u produkciji Sound Basement Studija u Berlinu. Udata je za njemačkog producenta i dramaturga Volkera Kellnera s kojim je u braku već 26 godina i imaju dvije kćerke.

– U Berlin sam došla 1993. kao ratna izbjeglica, ilegalno preko češke granice, praktično pješke, bez ičega, osim jedne plastične kese s presvlakom. Prije toga sam bila skoro godinu u ratnom Sarajevu. Kada sam stigla u Berlin, doživjela sam da Njemačka malo zna o nama, o tome šta se zaista dešavalo tih ratnih godina na Balkanu, da malo zna o našoj kulturi i vrijednostima. Moja potreba da nas približavam svijetu je ogromna do danas. U svom radu se ne bavim samo prošlošću, ali je ona uvijek negdje prisutna u mom biću, i tu dobijam inspiraciju i snagu za sve što radim. Radim kao autorka, glumica i muzičarka i trudim se da makar jednom u godini realiziram koprodukcije između Njemačke i Bosne. Radi se uglavnom o teatru. Redovno sarađujem s MESS Festivalom i izvrsnim Nihadom Kreševljakovićem, zatim s Tuzlom, Mostarom i Zenicom. Organizacija “Heinrich Böll Stiftung” me redovno podržava u tom radu i s predivnom Marion Kraske imam mnogo planova za buduću saradnju na području feminizma i kulture sjećanja – kaže nam Berbo, koju je publika, među ostalim, imala priliku gledati u Maxim Gorkom Teatru u predstavi “Common Ground”, koja je imala ogroman uspjeh u Evropi i svijetu, a među ostalim igrala je u Tei Peiu, Pekingu, Tel Avivu, Francuskoj, Poljskoj pa i u Sarajevu na Mess Festivalu.

I BARVAL PUDELA

Posebno je u javnosti zapažena njena obrada i interpretacija popularne pjesme Šabana Bajramovića “I barval pudela”, koju zajedno sa kćerkom Amirom Berbo izvodi uz orkestar “Balkan boys” (Lars Mäurer-klavir, Boris Nielsen-kontrabas, Friedemann Zieper-bubnjevi). Koncerti naslovljeni “Balkan Soul”, zapravo su kombinacija jazza, soula, rome, sevdalinke, a pjevaju o ljubavi, hrabrosti, ljepoti i čežnji. Na njihovim koncertima publici se kao dio performansa dijeli šljivovica.

Vernesina starija kćerka Amira Lea (21), studira mašinstvo, ali se paralelno bavi i muzikom. Osim klavira svira još nekoliko instrumenata te pjeva backing vokal u maminom bendu.

Vernesina starija kćerka Amira studira mašinstvo, ali se zajedno s majkom bavi i muzikom

– Aranžira većinu pjesama koje sviramo. “I barval pudela” je njen aranžman. Inače, radim s fantastičnim muzičarima koje zovem “Balkan boys”, jer su sva trojica Nijemci i imam i izvrsnu violinistkinju svjetske klase, Suzanu Bradarić. Producent s kojim trenutno radimo album Volker Don Schneider je legenda u Njemačkoj i producirao je “Fantastische 4”, “Tiger Lily” itd. Odlučili smo da zbog Corone izbacujemo pjesmu po pjesmu, pošto trenutno nije moguće uživo raditi promo turneju. Kompletan album naslova “Lost Yugo” trebao bi izaći za dva-tri mjeseca. Većina pjesama su gotove, radimo na finesama i isprobavamo novo – kaže nam Vernesa Berbo.

Trenutno završava i svoj prvi roman “ABC Rata” te počinje s probama u Hamburgu u Talija Teatru.

– Radi se “Porijeklo” od Saše Stanišića, koja je proglašena za knjigu godine u Frankfurtu. Tu igram glavnu ulogu i radim muziku – pojašnjava Berbo.

Prije pandemije Corona virusa Vernesa Berbo dolazila je više puta godišnje u posjete majci sestri i bratu u rodni Priboj i Sarajevo kojeg zove gradom svoje duše.

– U oba grada, kao i u drugim gradovima bivše Juge, imam mnogo bliskih prijatelja i rodbine. Rado odem i u Tuzlu, obožavam tamošnje ljude, energiju i umjetnike koji stvaraju fantastičnu umjetnost takoreći iz ničega – kaže na kraju Vernesa Berbo, koju smo zatekli u pauzi između snimanja, ali i “Corona stresovima”, s obzirom na to da zbog snimanja svakog drugog dana mora raditi testiranja na virus koji i dalje hara svijetom.

Foto: Mario Ilić i Volker Kellner

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti