Zdravko Čolić: Pozitivna energija je moje glavno oružje na putu kvalitete

Piše: Redakcija

Trajanje je jedan od jasnih znakova dobrog kvaliteta. Marcaffe ima dugogodišnju tradiciju koju njeguje i iznova se trudi da ne iznevjeri svoje potrošače. To je dovoljan razlog da ih podržim. Vodimo se istim načelima, a samim tim smo i na istom putu, putu kvalitete

 

Zdravko Čolić, najveća regionalna muzička zvijezda, godinama plijeni pažnju fantastičnim hitovima i jedinstvenom harizmom, kroz godine nadasve uspješne karijere publici je nudio samo najbolje, kvalitetne i svevremenske hitove. Šta ga pokreće, kako ispunjava dane pozitivom u ova teška vremena, šta je ključ njegovog uspjeha te o svom sadašnjem i budućem „putu kvalitete“ govori specijalno za „Azru“ .

Šta je to što Vas motivira da uvijek budete na putu kvalitete?

– Motivišu me publika i ljubav prema muzici. Kada na samom početku karijere publika dâ sud i navija za tebe, onda si svakom novom pjesmom odgovorniji prema ljudima koji te vole i podržavaju. A to podrazumijeva da si konstantno pred izazovom da ostaneš na istom ili boljem nivou, dosljedan sebi i svojoj muzičkoj priči.

Postali ste zaštitno lice bosanskohercegovačkog branda Marcaffe. Šta je to što ste prepoznali u ovom brandu i zašto ste se odlučili pridružiti Marcaffe putovanju?

– Trajanje je jedan od jasnih znakova dobrog kvaliteta. Marcaffe ima dugogodišnju tradiciju koju njeguje i iznova se trudi da ne iznevjeri svoje potrošače. To je dovoljan razlog da ih podržim. Vodimo se istim načelima, a samim tim smo i na istom putu, putu kvalitete.

Imamo Vas priliku gledati u spotu Marcaffea u ulozi kapetana koji istražuje daleka, šarmantna i tropska područja u potrazi za najboljim zrnima kafe. Koji su Vaši utisci sa snimanja spota i da li ste i sami motivirani Marceffe pričom?

– Divno je bilo na snimanju. Dobre priče i ideje uvijek motivišu i inspirišu vas da stvarate. Svi smo bili raspoloženi i nasmijani, ništa nije bilo naporno. Još uz dobru kafu, sve je bilo potaman.

U Marcaffeu su izuzetno ponosni na saradnju s Vama kao legendom regionalne muzičke scene. Šta Vi kažete na taj spoj?

– Zadovoljstvo je obostrano. Kada voliš ono što radiš, to se odmah vidi. U vlasnicima Marcaffea sam prepoznao strast i ljubav prema poslu, kao i vjernost prema svojim potrošačima. Tako se i ja kroz svoju karijeru trudim da ne iznevjerim svoju publiku i da uvijek budem bolji nego što sam bio.

Kada je riječ o Marcaffeu, posebnost daje složnost porodice Baban, koja stoji iza stvaranja i razvijanja ovog branda. Koliko je Vama porodica pomogla podrškom u gradnji karijere kojom se rijetki mogu pohvaliti?

– Vrlo rano sam pokazao interesovanje za muziku. Po cijelu noć sam ostajao uz Radio Luksemburg, slušao hitove s top-lista. Moj otac, kada je to vidio, našao mi je profesora gitare. Nisu imali ništa protiv mog bavljenja muzikom, važno im je bilo samo da završim školu i da imam hljeb u rukama. Govorili su mi da je fakultet viza za budućnost. Istovremeno sam nastupao na festivalima i polagao ispite. Tako da je definitivno bitna podrška porodice, tada majke i oca, a sada supruge i djece.

U vremenu užurbanosti, u kojem je veoma teško naći vrijeme za sebe, koji je Vaš recept za dan ispunjen pozitivnom energijom?

– Čovjek dok je zdrav može sve. Uvijek me je vodila pozitivna energija kroz život i to nema veze s godinama ili vremenom u kojem živimo. Uvijek se trudim da nađem vremena za sebe, da razmišljam u tišini. Volim da sam u prirodi, da trčim ili šetam. Zapravo, svakodnevno se trudim da što više vremena provodim na svježem vazduhu.

Svoju karijeru gradili ste isključivo kvalitetnim i požrtvovanim radom, ostali ste svoji, bez izlaganja Vašeg privatnog života javnosti. Smatrate li da je upravo to ključ Vašeg dugogodišnjeg uspjeha?

– Vaspitanje koje nosim iz kuće me je oblikovalo, nisam pravio skandale, polako i sigurno sam gradio karijeru. A vjerujem da je glavno moje oružje pozitivna energija koju pokušavam da prenesem glasom i svojim izrazom. Svakako da bez rada i posvećenosti nema ni uspjeha, a publika to vrlo dobro zna da procijeni i osjeti, pa i nagradi.

U današnjem vremenu, jedan od najvećih izazova predstavlja roditeljstvo. Kao roditelj, šta biste istakli najvažnijom vrijednosti kojom trebamo učiti našu djecu?

– Supruga Aleksandra je ta koja je više posvećena vaspitanju naše djece, ja sam mnogo popustljiviji. Ali, bez obzira na tu činjenicu, trudim se da vaspitanje ne trpi kao ni tradicionalne vrijednosti na kojima počiva moja porodica. Porodica je osnovna ćelija društva, zato je moramo njegovati. Iako živimo u trubulentnom i brzom vremenu, djeci je potrebna pažnja da izrastu u dobre i kvalitetne ljude.

Sa sigurnošću možemo reći da Vam godine prijaju, mladolikost i energija koju vidimo su zaista nešto što očarava. Koja je Vaša tajna za zdrav i aktivan život?

– Najviše volim da budem u prirodi, da se osamim. Opuštaju me duge šetnje. Dobar i ispunjen život čine i porodična i prijateljska druženja, putovanja, nastupi, kojima se uvijek neizmjerno radujem, pročitane knjige, odgledane predstave, filmovi… To je sve znak da si ostavio sebe u nečemu. Naravno, neizostavno je i stvaranje novih pjesama. Koliko je želja, toliko je i obaveza.

Mnogo je mladih umjetnika koji tek počinju svoju karijeru. Koji savjet biste im dali za kvalitetan rad i kako opstati na današnjem estradnom nebu?

– Bojim se da je u današnje vrijeme, kada je sve instant, mnogo teže opstati. Možda je lakše postati zvijezda zahvaljujući internetu i dostupnosti, ali teško je održati se u moru sličnih. Božiji dar imaš ili nemaš. Nema tu nekog plana. Možeš se baviti muzikom cijelog života, ali, kakav ćeš imati uspjeh, to je u Božijim rukama.

Naše čitatelje sigurno zanima kako Zdravko Čolić provodi svoje slobodno vrijeme? Šta za Vas predstavlja kvalitetno ispunjen dan?

– Kada nisam na nastupima, vodim veoma miran život i tada i mogu da uživam u svom slobodnom vremenu, u jutranjoj kafi, druženju sa prijateljima, boravku u studiju. A volim često i da uzmem gitaru i zasviram, i to me opušta.

Spremate li nove pjesme, kako izgledaju te pripreme? Kada ih možemo očekivati i kakvi su planovi za novi album?

– Sada, kad nema nastupa, posvetio sam se radu na novim pjesmama. Obično počnem od nekih svojih novih ideja, a zatim uključujem saradnike. Vidjet ćemo kako će sve ispasti. Na posljednjih nekoliko albuma sam se manje-više uključivao kao autor, pa tako i na ovom novom, ali mnogo je lijepih pjesama i od mojih saradnika. Tek je sve u povoju, imamo nekoliko odabranih pjesama, ali ne znam još da vam kažem kada će sve biti gotovo.

Za kraj, s obzirom na to da se bliži Nova godina, šta biste poželjeli našim čitaocima? Na koji način uspješno početi Novu 2021. godinu i nastaviti “na putu kvalitete”?

– Želim svima zdravlja, prije svega, i da pobijedimo ovu pošast koja nas je zadesila. Da smo u 2021. svi dobro, da živimo u miru i blagostanju i da se volimo. I naravno, da se veselimo, uživamo u dobrim pjesmama i da smo: Uvijek na putu kvalitete.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti