Maja Munda Dedović: U drugoj trudnoći više uživam

Piše: Lejla Bejdic

Suprug i ja smo jako željeli još jedno dijete u našoj porodici, tako da sam te radosne vijesti odmah podijelila s njim, nisam od uzbuđenja i sreće ni stigla razmišljati o tome kako ću mu reći da ćemo ponovo biti roditelji. Mislim da se svaka trudnica, pa tako i ja, trudi da joj prehrana bude kvalitetna i redovna. Dugo sam istraživala dodatke prehrani za trudnice koje imamo na našem tržištu i svoje povjerenje sam dala proizvodu „NaturaPregna+“, prije svega jer je prirodan proizvod, jer ima sjajan sastav i sve što je neophodno, a ublažava i mučnine, što je meni, također, bilo bitno

 

TV voditeljica koju svi dobro poznajemo Maja Munda ponovo je u blaženom stanju. Nedavno je to otkrila svojim fanovima, a samo za „Azru“ je podijelila sve detalje otkrivanja trudnoće suprugu, porodici i prijateljima, te nam kazala kako se u vrijeme Corone hrani i na koji način održava svoju trudnoću.

Kada ste saznali da ste u drugom stanju?

– Ovoga ljeta sam saznala da ću drugi put postati mama i da će se našoj tročlanoj porodici pridružiti još jedan član. Ta nas je informacija jako obradovala i suprug i ja smo neizmjerno sretni. Sve je to učinilo ovu 2020. godinu, koja je bila vrlo teška za svakoga od nas, ljepšom i veselijom.

Kako ste saopćili suprugu, porodici?

– Suprug i ja smo jako željeli još jedno dijete u našoj porodici, tako da sam te radosne vijesti odmah podijelila s njim, nisam od uzbuđenja i sreće ni stigla razmišljati o tome kako ću mu reći da ćemo ponovo biti roditelji. Naravno, ni on nije mogao sakriti uzbuđenje i taj neki poseban sjaj u očimu koji ima svaki roditelj kada vidi onaj mali plusić na testu. Vrlo brzo smo tu informaciju podijelili i s porodicom, koja s nestrpljenjem očekuje još jednu bebu, da imaju koga da maze i gnjave. Nešto kasnije smo proslavili to i s našim prijateljima, virtualno ovoga puta zbog cijele situacije, ali se nadamo uskoro da ćemo se moći i izljubiti i izgrliti.

Je li Mak svjestan da će postati stariji brat?

– Mak je još mali i mislim da ne može razumjeti da se kod mame u stomaku nalazi beba. Ali mu na neki suptilan način to najavljujemo, pa vrlo često sam trči ka stomaku da ga ljubi i mazi. Mak je zaista društven i uživa u igri s drugom djecom, tako da mislim da će biti sretan što će imati i u kući uvijek nekoga s kim će se igrati.

Koliko se ova trudnoća razlikuje od prve?

– Ne mogu reći da nema razlike između prve i druge trudnoće. Kada prvi put očekujete dijete, onda se suočavate s brojnim pitanjima, pa i strahovima. Mislim da u drugoj trudnoći imam priliku više uživati u samom blaženom stanju, jer su mi neke stvari već poznate i prošla sam ih. Ono što je drugačije jeste da sam na samom početku druge trudnoće imala mnogo izraženije mučnine, u odnosu na trudnoću s Makom. S obzirom na to da je Mak još mali i traži svoju pažnju, a i ja sam se vratila na posao, potrebno mi je više energije i stalno sam u pokretu. Ali, meni je najvažnije da sam sretna i zadovoljna, a toga mi stvarno ne nedostaje.

Kada je riječ o prehrani i zdravom načinu života, koji se preporučuje svakoj trudnici, jeste li opušteniji sada u odnosu na trudnoću s Makom?

– Sigurno da je prehrana ključni faktor za dobro zdravlje, i to ne samo tokom trudnoće. U ovom periodu nutritivne potrebe se povećavaju za čak 50%, ali je zaista teško unijeti svaki dan putem hrane sve ono što je našem organizmu potrebno, ali i našoj bebi za dobar rast i razvoj. Mislim da se svaka trudnica, pa tako i ja, trudi da joj prehrana bude kvalitetna i redovna. Ali, i kada se trudimo mislim da to nije dovoljno, jer danas je teško zdravo se hraniti, koristiti namirnice iz domaćeg uzgoja, koje nisu prerađene, a samo takve namirnice sadrže hranjive tvari. Imam sreću da uživam u kuhanju, da sam uvijek kuhala redovno i da se na našem stolu rijetko nalazi neka „brza“ hrana. Sada jedem ono što mi najviše odgovara i što mi organizam traži.

Koristite li dodatno neke suplemente za trudnice?

– Mislim da je u ovo vrijeme pandemije upotreba suplemenata na prirodnoj bazi svima neophodna. Trudnice su posebno osjetljive, ali, na svu sreću, imamo dostupne dodatke prehrani koji sadrže sve što je neophodno za zdravlje, ne samo bebe nego i majke. To napominjem jer mi majke vrlo često svu svoju pažnju posvetimo djeci, a sebe stavimo na drugo mjesto. Dugo sam istraživala dodatke prehrani za trudnice koje imamo na našem tržištu i svoje povjerenje sam dala proizvodu „NaturaPregna+“, prije svega jer je prirodan proizvod, jer ima sjajan sastav i sve što je neophodno, a ublažava i mučnine, što je meni, također, bilo bitno.

Ž5 = Vi ste se nedavno vratili na male ekrane u sklopu online emisije „Stol za 4“. Koliko ste se uželjeli posla? Je li bilo teško rastati se s Makom?

– Da, vratila sam se s ciljem da uradimo nešto što može razveseliti gledatelje, ali i one koji su čekali na moj poziv za učešće u emisiji. Koncipirali smo je tako da svakog kandidata tokom pripreme večere snima neko od ukućana, večeru pakuje i šalje ostalima na kućnu adresu.

Kako većina nas zbog epidemiološke situacije radi od kuće, tako i ja uglavnom pokušavam što više mogu pozdravljati svoje gledaoce i učesnike, u stalnom sam kontaktu s njima i sve to uz Maka.

Ponekad, kada moram na posao, s Makom vrijeme provode naši najdraži, tako da za sada dobro funkcioniramo.

 

Ž5 = Jeste li saznali spol bebe?

– Iako to nije nešto što nam je bilo važno, spol bebe smo saznali odmah na početku, zahvaljujući prenatalnom testu koji smo radili. Nama je zaista najvažnije da trudnoća prođe uredno i da nam se uskoro pridruži i novi čan porodice Dedović. A spol ćemo ostaviti kao iznenađenje.

Trudnice obično imaju želju za nekom određenom namirnicom. Koja je to u Vašem slučaju?

– Nisam primijetila da je to nešto baš specifično, možda mi samo više odgovaraju citrusi, narandže i mandarine mogu jesti cijelog dana, i zbog toga mi je drago, jer su nam vitamini potrebniji nego ikada.

Kada su u drugom stanju, žene se suočavaju s teškim emocijama. Jeste li i Vi?

– Naravno, pa zato se trudnoća naziva drugo stanje. Sigurno da s vremena na vrijeme ima promjena raspoloženja, da smo osjetljivije i emotivnije. Ali, ne mislim da su to promjene koje mi vidimo, to je nešto što primijete ljudi oko nas.

Zbog pandemije Corona virusa trudnice su posebno danas u strahu, jer ne znaju šta se sve može desiti. Ima li kod Vas straha zbog toga?

– Predugo traje pandemija i nekada se čini kao da nema kraja ni izlaza, ali proći će, mora. Nije ugodno u ovom stanju pomisliti da se borimo s nečim što još nije dovoljno poznato ni doktorima, samim tim strah je veći, ali jedino što možemo učiniti jeste da radimo svakodnevno na podizanju imuniteta, pridržavamo se svih propisanih mjera i, naravno, koristimo što više vitamina i dodataka prehrani.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti