Lamija Badžak: Samokritičnost je moja najveća prepreka u radu

Piše: Lejla Bejdic

 

Nina Badrić je pjevačica koju uvijek izdvajam kao posebnu, čije pjesme zaista volim, ali i njen način iznošenja svake pjesme, emocije koju prenosi svojim pjevanjem, stilom i bojom glasa. Životni motiv kojim se vodim, kojem su me moji roditelji naučili jeste da prema drugima budem kakva želim biti prema sebi i kako želim da se drugi ophode prema meni, dati priliku i šansu i truditi se u svemu što želimo postići

Foto: Mario Klein
Makeup: Sanjin Egon
Styling i produkcija: Zlatan Džumhur
Hair: Emsel Pinjagić, Hairstudio Pyramid

 

Estradno nebo bogatije je za još jednu mladu i nadarenu osobu, a to je Konjičanka Lamija Badžak. Atraktivna i s glasom od milion dolara, Lamija je objavila svoj prvjenac „Tango“ i ne krije zadovoljstvo. Uskoro sprema nova iznenađenja, a samo za „Azru“ otkriva da pjesmu nije pronašla ona, nego obratno.

– Mnogi su se iznenadili kada je sva ova priča ugledala svjetlost dana, nije bilo planiranja već se sve desilo tako neplanski, bez pažljivog biranja, možda je najbolje da kažem desio se moj prvi pravi muzički korak kada sam se najmanje nadala. Upravo zbog toga sam i posebno ponosna i dala sam sebi priliku da iznesem ovu pjesmu na svoj način, sa svojom emocijom bez “pakovanja“ i da to u potpunosti budem ja. Da prenesem na publiku i slušatelje iskrenost i prirodnost koju nosim u sebi i u svakodnevnom životu – kazala je na početku razgovora.

Proglasili su Vas novom zvijezdom estradnog neba. Kako planirate da se razvijate kao pjevačica?

– Svakako da mi imponuje svaki kompliment, svaka pozitivna kritika i iskrena reakcija pa tako i ova Vaša konstatacija, međutim, ne želim dozvoliti da me ponese takva emocija. Radije biram postepene korake i sigurno kretanje stazom estrade dok se i sama ne osjetim zvijezdom. Ovo je tek početak, preda mnom je dug put izgrađivanja, usavršavanja, pronalazaka i koračanja ako želim sijati na tom nebu u pravom smislu i sjajem kojim ću biti ponosna, i ja i meni važne osobe.

Čiji stil mnogo cijenite, i ko Vam je uzor u pjevanju, a ko u nastupanju?

– Nina Badrić je pjevačica koju uvijek izdvajam kao posebnu, čije pjesme zaista volim, ali i njen način iznošenja svake pjesme, emocije koju prenosi svojim pjevanjem, stilom i bojom glasa… Mislim da je ona pravi umjetnik u svakom smislu. Ako govorimo o nastupima, tu bih se ipak okrenula stranoj sceni koja dozvoljava mnogo više od naše.

Rodom ste iz Konjica. Koliko se Vaši sugrađani ponose Vama? Zaustavljaju li Vas na ulici, pjevaju li Vašu pjesmu?

– Konjic je grad koji voli i koji se voli, kao i njegovi građani. Bez podrške i pozitivnih reakcija mojih sugrađana ne bih smatrala da je moj uspjeh kompletan. A smatram da jeste. Komentari koje dobijam, podrška i reakcije nakon pjesme „Tango“ su mi dali još više snage i volje i želje da nastavim na ovom polju i zauzvrat svim svojim prijateljima, sugrađanima, porodici i bliskim osobama, razlog da se ponose mnome i mojim radom. Pjesmu čujem u kafićima, dobijam razne videosnimke putem društvenih mreža kako se moja pjesma sluša i radujem se svakoj povratnoj informaciji, i sada kao i na samom početku.

Studentica ste ekonomije u Sarajevu. Odakle ta kombinacija, muzika i ekonomija?

– Da, studentica sam Ekonomskog fakulteta i treća sam godina na Odsjeku marketing i menadžment na engleskom jeziku. Mišljenja sam da jedno napredovanje, usavršavanje i edukovanje ne smije isključivati druga napredovanja i ispunjenja snova. Ekonomija je bila moj izbor zbog širokog spektra primjene u svakom segmentu života i rada.Trudim se dati svoj maksimum na tom polju, jer studiranje i obrazovanje su moj prioritet. Ali mislim da ću za pjevanje uvijek naći vremena i ispuniti svoje snove i u tom segmentu. A malo da se i našalim, i Zdravko Čolić, čiji rad izuzetno cijenim i volim je ekonomist i pjevač.

Je li neko u porodici pjevač?

– Profesionalno da se neko bavi muzikom ne, ali slobodni pjevači smo svi. Zaista svi volimo da uživamo u dobroj muzici, druženju i zabavi i koristimo svaku priliku da zapjevamo i prenesemo pozitivnu energiju.

Koji su Vam najveći motivi u životu, i radu?

– Životni motiv kojim se vodim, kojem su me moji roditelji naučili, jeste da prema drugima budem kakva želim biti prema sebi i kako želim da se drugi ophode prema meni, dati priliku i šansu i truditi se u svemu što želimo postići. Dati svoj maksimum u svemu ako želimo rezultate! A ako govorim o mojim pokretačima, motivatorima, kako u životu, tako i u radu, to su svakako moja porodica i moji prijatelji. Ujedno i motivatori i kritičari, i to je kombinacija koja sigurno vodi do uspjeha u svakom segmentu života.

Jeste li se uspjeli vratiti u svakodnevicu tokom pandemije. Mnogi i dalje izbjegavaju druženje s većim brojem ljudi, kako se ne bi izložili nepotrebnom riziku?

– Pandemija je itekako utjecala na sve nas u svakom smislu. Mislim da će trebati malo više vremena za povratak u staru svakodnevicu od onog što smo svi predviđali, možda bolje rečeno čemu smo se nadali. Međutim, ja mogu reći da sam i ovo vrijeme kvalitetno iskoristila posvetivši se nekim projektima, idejama i sebi više nego sam to mogla prije. Apsolutno se slažem da se trebamo čuvati, voditi računa i biti odgovorni kako prema sebi, tako i prema drugima. Mislim da ovu kompletnu situaciju možemo da prevaziđemo samo ako djelujemo zajedno i s mnogo podrške jedni prema drugima.

Koje su najčešće prepreke s kojima se suočavate u svom radu?

– Samokritičnost je moja najveća prepreka u radu. Onog momenta kada ja kažem samoj sebi to je to, onda sam sigurna da će se i drugima svidjeti i da će rezultat biti dobar.

Ljubiteljica ste mode, ljepote i svih lifestyle dijelova života. Kako izgleda Vaša svakodnevica, kako se njegujete?

– Pa mislim da je svaka djevojka, žena ljubiteljica mode i ljepote, samo je ljepota u oku posmatrača i svako ima svoj stil, smisao i „oko“ za lijepo pa se tu malo razlikujemo. Mislim da mi moje godine još dozvoljavaju da njega i svakodnevna rutina ne zahtijevaju ništa pretjerano niti posebno, ali njegovanost, prirodnost i profinjenost su za mene pokazatelji ljepote na svakoj ženi.

Biste li ikada bila učesnica nekog reality programa?

– Smatram da takav vid programa i takmičenja nije za mene.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti