Orhan Cakmak, turski pjevač: Ne znam bosanski, ali nije teško pjevati na bosanskom

Piše: Aldina Zaimović

Iako je rođen i odrastao u Turskoj, za BiH je mnogo vezan i često kaže da mu je to druga domovina, u kojoj svake godine provede najmanje dva-tri mjeseca. Nisam odrastao uz roditelje, ali Uzvišeni Allah podario mi je ljepote koje nisam mogao zamisliti, vidio sam 52 zemlje, imao turske i bosanske koncerte u 32 zemlje

 

Početkom decembra ekipa magazina „Azra“ imala je priliku posjetiti Istanbul, a jedan od naših domaćina bio je turski pjevač Orhan Cakmak, predsjednik Platforme bosansko-turskog prijateljstva, koji već godinama realizira brojne aktivnosti na području Bosne i Hercegovine. Iako je rođen i odrastao u Turskoj, za Bosnu je mnogo vezan i često kaže da mu je to druga domovina.

– Prije svega, sretan sam što sam dao intervju za jedan magazin poput „Azre“, koji Bosanci s velikim zanimanjem prate. BiH je uvijek zauzimala posebno mjesto u mom srcu, to je zemlja u kojoj osjećam veliku ljubav. Naši preci su vijekovima njegovali bratstvo s ljubavlju. Poštujem historiju Turske i Bosne i Hercegovine, kao umjetnik s velikim poštovanjem i ljubavlju prema Bosancima. Imam toliko razloga da volim vašu zemlju. Svugdje postoje dragocjeni tragovi naše zajedničke historije. Naše kulture su vrlo bliske jedna drugoj. Turčin koji dođe u Bosnu i Hercegovinu navikne se nakon deset minuta i nikad se ne osjeća strancem. Moje porijeklo s majčine strane je bosansko, naši preci su migrirali u BiH, a zatim u Konju – priča nam Orhan.

Navijam za BiH na utakmicama

Često, ukoliko bi igrale reprezentacije Bosne i Hercegovine i Turske, iako zvuči čudno, Orhan navija za BiH, a nama je otkrio zbog čega.

– Da, navijam za Bosnu i Hercegovinu na utakmicama. Turska je uvijek u mom srcu, naravno da ima posebno mjesto. To je jedna moćna zemlja. Ipak, smatram da je Bosna i Hercegovina mnogo napredovala u sportu i umjetnosti, pa zbog toga želim da bude jaka i mirna zemlja, nakon velikog bola i loših događaja. Želim da svijet upozna BiH, da uloži više investicija, da ima više turista i da zemlja bude bogata i moćna.

Orhan je do sada snimio nekoliko pjesama i na bosanskom jeziku, no, ono što je čudno jeste da on ne poznaje naš jezik.

– Da, ne znam bosanski, ali nije teško pjevati pjesme na bosanskom, ako ih naučim napamet. Cilj mi je ponovo privući pažnju medija na Bosnu i Hercegovinu – ističe Cakmak.

Kao i mnogi koji su imali priliku posjetiti našu zamlju i Orhan je oduševljen bh. specijalitetima, a nama govori šta obavezno jede prilikom svake posjete.

– Volim bosansku kuhinju pa često jedem begovu čorbu, burek ispod sača, ćevape… Također, volim i slušam bosanske sevdalinke. Svake godine provedem najmanje dva-tri mjeseca u Bosni i Hercegovini – navodi Cakmak.

Iako je danas veoma uspješan pjevač, djetinjstvo mu nije bilo lako.

Odrastao sam u sirotištu

– Djetinjstvo mi je bilo veoma teško. Odrastao sam u sirotištu i na ulici, a ne uz roditelje. Tada je Uzvišeni Allah podario ljepote koje nisam mogao zamisliti, vidio sam 52 zemlje, imao turske i bosanske koncerte u 32 zemlje. Kao što znate, tradicionalne vrijednosti i muzika i umjetnici nisu široko zastupljeni u časopisima, pa stoga nisam često davao intervjue, ali ljudi su me uvijek prihvatali s ljubavlju, poštovanjem i vrijednošću. Radio sam na radio i TV programima i imam 18 albuma. Dobio sam medalje za Kazahstan i Bosnu i Hercegovinu. Osim muzike, putem svog udruženja pomažem siročadima, siromašnima i ljudima s posebnim potrebama. Uradili smo mnogo projekata, više od 100 kulturnih i umjetničkih organizacija, nabavljali invalidska kolica za invalide, odjeću za djecu. Izgradili smo parkove, teretane i škole u BiH. Osigurali smo turskim privrednicima da ulažu u Bosnu i Hercegovinu. Nakon što sam izdao album na bosanskom jeziku, donirao sam prihod porodicama šehida – pobraja Cakmak projekte Platforme bosansko-turskog prijateljstva.

Njega, kako kaže, ni pandemija Corona virusa nije omela da vrijedno radi.

– Pandemija je nanijela mnogo štete Bosni i Hercegovini, ali i Turskoj. Epidemija je vrlo težak period, iako nisam održao niti jedan koncert, pružili smo pomoć u hrani za 250 porodica u BiH. Mladi Bosne i Hercegovine su putovali u Tursku. Naša ulaganja u kulturu i umjetnost kao i sve druge vrste pomoći se nastavljaju – govori Cakmak, i dodaje kako je Turska dala primjer kako se razvija zdrav turizam.

– Turizam je veoma važan. Međutim, Turska je 2020. godine dala primjer ostalim zemljama kako se razvija zdrav turizam i ugostila više od 10 miliona turista. Najdragocjeniji gosti za nas su Bosanci, naša braća. Isto tako, radimo na tome da Turci i građani različitih zemalja dolaze u Bosnu i Hercegovinu kao turisti. Istanbul je središte svijeta i grad ljepote, kojeg okružuju mora s najljepšim plažama u Turskoj. Postoje gradovi u kojima možete vidjeti historijske spomenike stare više od 1.000 godina. Godine 2021., bit će završeno istraživanje pandemijske vakcine u Turskoj. Turska vakcina bit će spremna u aprilu. Kao i uvijek, siguran sam da će je dobiti i Bosna i Hercegovina – kaže Orhan.

Želja u 2021.: Pjevajmo zajedno

– U 2021. godini, kao i uvijek, želim Bosni i Hercegovini mnogo sreće. I dalje ću raditi za BiH, Bosance i Hercegovce i uvijek ću biti s vama koliko god traje moj život. Neka su sva naša braća Bosanci složni, mirni i sretni, neka ne bude svađe i razdvajanja. Pjevajmo zajedno pjesme i želim da imamo lijepe zajedničke koncerte – novogodišnja je želja našeg sagovornika.

Pročitajte još