Kiki Lesendrić: Najbolji antibiotik je osmijeh i dobra volja

Piše: Lejla Bejdic

Navikli smo da komuniciramo s ljudima, tako da veoma teško ide prilagođavanje novom načinu funkcionisanja. I moji “Piloti” i ja smo spremni da stanemo na binu, jer to je ono što najviše volimo. Nadamo se da se kraj pandemije nazire, pa da ispunimo sve ono što nismo uspjeli u prethodnoj godini. Moja supruga je ljekar, do sada nismo imali problema s Coronom, a pazimo se kao i drugi, poštujući sve što je propisano i vodeći računa o zdravlju

Uprkos činjenici da zbog pandemije Corona virusa ne mogu nastupati, “Piloti” su pokazali da vrijedno rade u izolaciji i svoju publiku iznenadili novim materijalom. Krajem prošle godine izdali su pjesmu “Uvek na kraju”. To nam je i bila prilika za razgovor s osnivačem i frontmenom “Pilota”, Kikijem Lesendrićem. Pozitivan duh ga nije iznevjerio, što kroz njegove odgovore dobijamo. Za sebe kaže da je “lijena buba”, što je daleko od toga, i to demantira svakog dana vrijednim radom u studiju i satima koje provodi na teniskom terenu. U intervjuu za “Azru” govori i o prijateljstvu s Novakom Đokovićem, kako se čuva u vrijeme pandemije, te otkriva je li nostalgičar. No, prije svega nam je kazao šta je želio poručiti novom pjesmom.

– Godina 2020. donijela je mnogo nedaća i svi smo već zasićeni brojnim ograničenjima, s kojima se već duže od devet mjeseci suočavamo. Razmišljali smo da malo osmijeha i dobre volje uz dobru muziku, može da bude kao antibiotik za neku novu životnu energiju. Time smo se vodili radeći na pjesmi “Uvek na kraju”, istinski vjerujući da dobro uvijek pobijedi zlo. Malo ljubavi, malo porodice, drugarstva, poštovanja drugih nam treba u današnje vrijeme – kaže na početku Kiki za naš magazin.

Ko je radio na pjesmi, koliko je čekala da ugleda svjetlo dana?

– Ova pjesma je dio novog albuma, koji planiramo izdati na proljeće i koji je već spreman, jer smo pauzu izazvanu Coronom iskoristili da završimo nove pjesme, kojih je ukupno 19, pa ćemo vidjeti šta će izaći kao singl, a šta će biti dio novog albuma, čiji je radni naziv “Mali tragovi na nebu”. Kao i do sada, većinu pjesama autorski potpisujem, ali je velika lista muzičara i saradnika koji uvijek učestvuju na mojim albumima. Uz stalnu postavku “Pilota”, uvijek se na albumu okupi veliki broj prijatelja muzičara, koji daju svoj pečat našim pjesmama. Jako mi je drago što je i videospot za ovu pjesmu naišao na sjajne komentare i kritike, jer je to spoj fotografija i videozapisa ljudi koji su sastavni dio mog života: prijatelji, najbliži saradnici, porodica. Ovaj spot, koji je fenomenalno ukomponovao naš montažer Filip Dedić, zapravo je jedna oda prijateljstvu i priča o dobru u ljudima. Poenta ove pjesme i spota, ali i čitavog albuma, jeste da se vratimo nekim korijenima. Mi smo djeca iz prošlog vijeka, navikli smo da se družimo, pa smo na neki način pokušali da se vratimo u to vrijeme, da svako pošalje neki svoj osmijeh, neki trenutak svoje sadašnjosti.

Piloti

Koliko Vam nedostaju nastupi, interakcija s publikom?

– To nam najviše nedostaje. Navikli smo na ono što sad živimo, kada se cijeli život pretvorio u online. Ali, mi smo navikli da komuniciramo s ljudima, tako da veoma teško ide prilagođavanje novom načinu funkcionisanja. S druge strane, čini mi se da je ovo vrijeme vrlo inspirativno za ljude koji se ne predaju i kreativni su na svoj način.

 

Kako se Vama čine online nastupi, ima li tu žara kao kada ste na bini?

– Tokom prošle godine imali smo jedan ljetni koncert, po propisanim mjerama i na otvorenom prostoru, i to je energija koja se teško može opisati riječima. Kad je riječ o online koncertima, nismo ih realizovali do sada, sama ta ideja virtuelne publike, s kojom se danas “druže” i sportisti i muzičari, ne čini nam se previše atraktivnom. Razgovarali smo o snimanju nekih proba i njihovom emitovanju, ali koncert s publikom je energija koja se ne može nadomjestiti bilo kakvom online formom.

 

Imate li neke nove projekte koje biste nam otkrili?

U 2020. godini, koja je bila veoma čudna, uz svoj album, uradio sam i album s engleskom pjevačicom Sanjom Moro, a izašao je i prvi singl u Engleskoj, koji se pojavio uoči Nove godine i naišao je na sjajne reakcije. Mnogo sam radio. I moji “Piloti” i ja smo spremni da stanemo na binu, jer to je ono što najviše volimo. Nadamo se da se kraj pandemije nazire, pa da krenemo u realizaciju svega onog što nismo uspjeli u prethodnoj godini, da publici predstavimo taj urađeni novi album i da se družimo i sviramo, jer to je suština našeg bića.

Prošla nam je i ta 2020. godina, mnogi je smatraju najgorom. Kakva je Vama bila?

– Kao što rekoh, trudio sam se da misli zaokupim radom i čini mi se da sam uspio. Nisam previše razmišljao o stvarima koje ne mogu da promijenim, već sam se koncentrisao na kreativni rad i mnogo vremena provodio u studiju. Iz godine u kojoj smo bili zatvoreni izlazimo bogatiji za novi album, koji će ostati kao dokument šta smo radili u protekloj, po mnogo čemu čudnoj, 2020. godini.

 

Jeste li možda Vi bili zaraženi Corona virusom?

– Na svu sreću, svaki muzičar koji je u studiju je u određenoj vrsti izolacije, tako da s te strane nisam teško podnio sve to što je donijela prošla godina. Iako je moja supruga ljekar, do sada nismo imali problema s Coronom, a pazimo se kao i bilo ko drugi, poštujući sve što je propisano i vodeći računa o svom zdravlju.

 

Šta Vas u ovom trenutku najviše plaši kao umjetnika i čovjeka?

– Ne mogu reći da me bilo šta plaši, jer to nije dio moje prirode i karaktera. Stvari koje ne mogu da promijenim, prihvatam i vjerujem, kao što to moja nova pjesma i kaže, da će dobro uvijek pobijediti i tako razmišljam i u ova čudna vremena.

Šta očekujete od 2021. godine?

– Planova je mnogo, ali ćemo vidjeti kada će se svijet, pa i muzika vratiti u ono što danas nazivamo “stara normalnost”. Očekujem da će godina koja je pred nama biti uspješna i da će nam svima donijeti mnogo dobre muzike, ali i druženja, za koja smo bili uskraćeni u prethodnoj.

 

Kada ste osnivali grupu “Pilote” davne 1980. godine, jeste li se vidjeli u njenom sastavu 2021.?

– Mi smo nastali u prošlom vijeku i niko od nas nije razmišljao o tome koliko će trajati. S velikim žarom smo stvarali muziku i moram priznati da se odnos moje generacije prema tome nije mnogo promijenio. Iako nismo razmišljali o trajanju, većina bendova koji su tada nastali, postoje i danas i ostavili su veliki trag. “Piloti” su imali različite faze, ali eto, na moju sreću, a vjerujem i sreću naše publike, trajemo već četiri decenije.

 

Šta je to što imaju “Piloti”, a nijedna druga grupa nema?

 

– Ne znam da li postoji nešto što imamo mi, a nemaju drugi, ali znam da smo od našeg početka do danas, bili najprije drugari, a onda i saradnici. Kroz “Pilote” su prošli mnogi muzičari, ali sam sretan da smo uglavnom ostali prijatelji i u onom trenutku kada su nam se muzički putevi razišli.

Jeste li nostalgičar, koliko Vam nedostaju stara vremena ili ipak smatrate da je sve ovo što donose godine bolje za mlađe generacije?

– Svaka generacija ima svoja obilježja i dobro je što je tako. Neke stvari iz prošlih vremena mi nedostaju, pa u tom smislu mogu reći da jesam nostalgičar. S druge strane, i današnje vrijeme ima mnogo stvari koje čine život ljepšim i jednostavnijim. Prema mom mišljenju, dobitna kombinacija je iz svakog vremena uzeti ono što ti se dopada.

Kiki i Novak Đoković

Kako počinjete svoj dan, koji ritual ne propuštate?

– Iako za sebe kažem da sam lijena buba, nisam spavalica. Volim jutro i ustajem relativno rano za jednog muzičara. Ljubitelj sam sporta generalno, kao i vode, pa kada se može to dvoje spojiti u neko zadovoljstvo, to ne propuštam. Sat ili dva na teniskim terenima je nešto što je svakodnevno zadovoljstvo, bez obzira na godišnje doba.

Znamo da ste veliki ljubitelj tenisa i da svakog dana odete na jedan tening. Odakle ljubav prema tenisu?

– Tenis je sport koji istovremeno omogućava jačanje i mentalne i fizičke kondicije. Dugo igram tenis i mnogo volim sve što je u vezi s tim sportom, od druženja na teniskim terenima do gledanja dobrih teniskih mečeva. Tenis igram svakog dana, već dugo godina.

Veliki ste prijatelj s mnogim teniserima posebno s Novakom Đokovićem. Kada je počelo to prijateljstvo i biste li se usudili odigrati jedan meč protiv njega?

– Nole i ja smo drugari već dugo. On je čest gost na našim koncertima i svaki njegov dolazak u Beograd je i prilika za nova druženja. Sretali smo se i na teniskim terenima, ali neću o rezultatima. Imamo sreću i zadovoljstvo što smo savremenici i sunarodnici s najboljim teniserom današnjice i jednim od najboljih u historiji ovog sporta, a velika je privilegija družiti se ponekad s jednim, prije svega, velikim čovjekom, a onda i vrhunskim sportistom.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti