Jelena Jugović – Tuncel: Blizanci su me učinili hrabrijom

Piše: Aldina Zaimović

Biti majka je poseban osjećaj, kao da dobiješ neku vanzemaljsku snagu i ništa ti nije problem za sreću tvoje djece. Metin zbog prirode posla se maksimalno trudi da provodi vrijeme s njima i to je veoma važno. On nije strog otac. Djeca nas imitiraju i posmatraju, tako da im se nikad nije desilo da se meni obrate na turskom, a ocu na našem jeziku. Oni tačno znaju i osjete sve prirodno. Trudim se da smo u Bosni barem nekoliko puta godišnje, jer ovdje su moji roditelji i sva porodica i djeca se požele naše prirode i slobode. Mislim da su u 21. vijeku brakovi poput mog apsolutno normalni. Veoma je bitno održati dobar odnos s mužem, prijateljicama, jer i djeci treba sretna, a ne frustrirana majka

Jelena Jugović Tuncel, nekadašnja manekenka i voditeljica, a danas uspješna blogerica s adresom u Istanbulu, januarske dane iskoristila je za posjetu rodnom Sarajevu. Zajedno s njom stigli su i blizanci, Kalina Deniz i Aleksandar Mert, koji će krajem januara proslaviti treći rođendan. U videima koje objavljuje na društvenim mrežama vidljivo je koliko uživaju u porodičnim druženjima. S brojnim pratiteljima podijelila je i najljepše trenutke njihove zimske čarolije u bh. prijestonici. Jelena je za magazin „Azra“ sumirala utiske iz prethodne godine, te govorila o odgoju blizanaca, životu u Turskoj, braku s biznismenom Metinom Tuncelom.

Budući da je početak godine, u kojoj se nadamo da će se okončati teška dešavanja pandemijske 2020., možete li sumirati kakva je Vama bila godina iza nas?

– Bila je, uistinu, izazovna, kako za sve ljude, tako i za moju porodicu i mene. Naučila sam mnogo toga i koliko god zvučalo čudno, ipak sam uzela iz nje ono najbolje: družila se u krugu porodice, čitala i radila na sebi. Bila je ovo sjajna prilika za sve ljude da propitaju i spoznaju jačinu svog uma i mentalnog stanja.

I u Istanbulu, ogromnom gradu izrazito brzog načina života, kretanja, velikih gužvi, s pandemijom se štošta promijenilo, naročito zbog policijskog sata i zabrane kretanja vikendom. Kako sve to utječe na Vas i djecu?

– Istanbul je grad koji živi 300 na sat i turistima je dozvoljeno kretanje. To je grad koji prima sve ljude, prihvata i voli i drugačije kulture. Djeca imaju ograničenje do 16 sati, a vikendom smo svi u karantinu. Ali, s obzirom na to da smo u Sarajevu za praznike, sada je mnogo lakše, djeca se igraju na snijegu uz ostatak familije, koja ih je poželjela, kao i oni njih.

Vi ste i sredinom prošle godine s djecom boravili kod porodice u Sarajevu, što ukazuje na to da često dolazite. Koliko vremena provodite u BiH godišnje i kako djeca reagiraju na te promjene?

– Trudim se da smo u Bosni nekoliko puta godišnje. Ipak, ovdje su moji roditelji i sva porodica, tako da se i djeca požele naše prirode i slobode koju ovdje imaju. Oni reagiraju sjajno, osim što već u 19 sati žele u krevet, jer je to u Istanbulu 21 sat.

Razmazi li rodbina Merta i Kalinu kada su u Sarajevu?

– Apsolutno, to je konstantna igra i veselje, nekad ne mogu da obavim telefonski razgovor koliko vrište i uživaju s dekom i bakom.

Oni već pričaju naš jezik i turski, iako za većinu roditelja predstavlja problem djecu naučiti dva jezika. Kako ste Vi u tome uspjeli?

– Djeca su jako intuitivna i u ovom periodu života kao spužve. Imitiraju i posmatraju nas, tako da im se nikad nije desilo da se meni obrate na turskom, a ocu na našem jeziku. Oni tačno znaju i osjete sve prirodno.

Krajem januara 2018. postali ste majka blizanaca. Koliko se Vaš život promijenio s njihovim dolaskom?

– Mnogo. Postala sam strpljivija i sad su oni centar mog svijeta. Sve svoje obaveze planiram nakon što njihove želje ispunim i pripremim ih za dan.

Šta je to što ste Vi najviše naučili kroz život s blizancima?

– Da je sve moguće kad imamo dovoljno dobre volje, da je veoma važno pristupiti im kao individuama koje se, ipak, razlikuju. Izazovno je promatrati ih, posebno zato što su blizanci različitog spola, tako da je to dupli posao za odgoj i pristup.

Kako izgleda jedan Vaš dan s njima?

– Nikad nije isti, a trudim se da tako i bude. Promjene nam svima prijaju, tako da nekada odemo do obližnjeg parkića, ponekad na neko dešavanje na evropskoj strani koje će im biti zabavno, a nekad uživamo u igri kod kuće.

Najvažnija lekcija koju Vas je naučilo majčinstvo?

– Postala sam hrabrija, nemam više nikakve strahove. Zaista, biti majka je poseban osjećaj, kao da dobiješ neku vanzemaljsku snagu i ništa ti nije problem za njihovu sreću.

Koliko su Mert i Kalina slični, a koliko i po čemu različiti?

– Mert je emotivniji, pažljiviji, disciplinovaniji, dok je Kalina prava mala buntovnica koja nekad ne mari za pravila.

Kako izgleda odgoj dvoje djece odjednom?

– Uzbudljivo. Sve je duplo. Jako je izazovno odgajati dječaka i djevojčicu koji imaju svoje potrebe i koliko su slični, toliko su i različiti. Olakšica je što su, ipak, rođeni istog dana te uvijek imaju jedno drugo da se igraju.

Na koga više liče po karakteru, Vas ili supruga?

– Karakterno, Kalina više liči na supruga, a Mert na mene, dok drugi kažu izgledom da je Kalina moja kopija, a Mert suprugova.

Koliko suprug ima priliku, zbog poslovnih obaveza, provoditi vrijeme s njima i je li Metin strog ili popustljiv tata?

– Metin zbog prirode posla se maksimalno trudi da provodi vrijeme s njima i to je jako važno. S obzirom na to da nije kao ja stalno s njima, svakako da i nema prostora da bude strog. Vikendima i u kasnim popodnevnim satima djeca uživaju u igri s njim.

Ko Vam, osim supruga, pomaže u obavezama oko blizanaca?

– U početku su bile tu mama, sestra, tetka, koje su se smjenjivale, uz podršku drage tete Gul, koja radi kod nas. I danas mi ponekad dođu tetka ili mama, tako da nam je uvijek zabavno i drugačije.

Blizanci imaju po dva imena. Zašto?

– Mi smo dvojezična porodica, tako da to je bilo logično.

Ako je suditi po društvenim mrežama, uz blizance, zabave u Vašem domu nikada dosta. Postoje razne pjesmice i igre koje ih vesele, ali u čemu naročito uživaju?

– Sad su u fazi otkrivanja, za njih je sve izazov, uživaju u igri, muzici i periodu kad najviše razvijaju maštu, i volim da ih posmatram kako se igraju s kućicama, autićima i stvaraju svoj svijet daleko od telefona.

Kakav odnos gradite s Metinovom djecom, znamo da jako često provodite vrijeme s Ceylom i izgleda da ste Vi i ona prave prijateljice, igrate se, idete na frizuru, bazen, snimate videe…

– Ceyla je divna i velika mi je podrška prilikom snimanja, ali uživa i u igri s Mertom i Kalinom. Za Vlogmas, koji je iza nas, ne znam kako bih sve uspjela bez njene podrške. Uživamo kad smo svi zajedno, naročito na putovanjima.

Česta tema u našem društvu je razlika u godinama među parovima. O tome ste i Vi govorili u svojim videima na YT kanalu. Suočavate li se Vi s predrasudama, budući da je Vaš suprug 18 godina stariji od Vas?

– Duše kad se prepoznaju onda je sve drugo nebitno. Naravno, moj suprug apsolutno vodi računa o svom izgledu i to je za mene normalno. Ne gledam na život kroz brojke. Mnogo mi je važnije koliko je neko dobar čovjek i kakvo ima srce. Ne opterećujem se budućnošću, živim u sadašnjosti. Nisam dobijala mnogo komentara zbog naše razlike u godinama, možda ih je bilo s lažnih profila na koje i ne obraćam pažnju. Mislim da su u 21. vijeku brakovi poput mog apsolutno normalni.

Bilo koje predrasude su loše i bude mi teško, ali veoma kratko, jer znam ko sam i kakva sam osoba, tako da ništa ne primam k srcu, naročito od ljudi koji me ne poznaju, a, hvala Bogu, mnogo više je onih koji su dobronamjerni i sva pažnja usmjerena je ka njima.

Gdje i kako ste upoznali supruga i u kom momentu ste shvatili da s njim želite provesti ostatak života?

– Upoznali smo se posredstvom zajedničke prijateljice u Istanbulu u jednom restoranu. Poslije mjesec smo se našli sami na jednom ručku i tako je sve počelo.

Vi ste majka, modna dizajnerica, imate YT kanal, odlično vodite i svoj Instagram profil. Kako stižete uskladiti sve obaveze?

– Uz dobru organizaciju i pomoć moje drage Gul, koja mi je velika podrška u kući. Veoma je važno da žena sačuva sebe, da ne izgubi sebe bez obzira na djecu. Bitno je održati dobar odnos s mužem, prijateljicama, jer i djeci treba sretna, a ne frustrirana majka.

Planirate li promovirati neku novu kolekciju u narednom periodu?

– Kad je riječ o modnoj kolekciji, to je sada malo palo u drugi plan. Neke svoje ideje i želje kao djevojčica sam ostvarila kroz svoju modnu liniju, a sad sam u  planovima u vezi s pokretanjem jedne prirodno-kozmetičke priče, ali uskoro ću o tome moći više govoriti.

Praznici su iza nas. Kako ste ih Vi proveli?

– Kao i svaka normalna porodica, prave se tradicionalna jela, a s obzirom na to da smo mi multikulturna porodica to je kod nas zaista raznovrsno i pravo bogatstvo je živjeti tako uz razne običaje.

Čemu ste se za praznike kao djevojčica najviše radovali?

– Kao i sva djeca, paketićima, Djeda Mrazu, kićenju jelke i naravno ukusnim kolačima moje mame.

Trudite li se da neki dio tradicije zadržite i Vi, prema sjećanju na djetinjstvo?

– Trudim se da pravimo svi zajedno prazničke kolačiće, da nam kuća zamiriše i jednostavno da se osjeti toplina doma te, naravno, da djecu obradujemo paketićima.

Čemu se Mert i Kalina najviše obraduju za praznike?

– Kićenju jelke, to je njima sve interesantno, prethodnih godina nam je bilo teško održati jelku, jer su bili manji pa su uživali da skinu dekoraciju, ali ove godine su bili dobri i ostala je u punom sjaju. Ove godine svi smo pomalo ukrašavali i to je divan ritual, kad se zabavljamo uz salve smijeha, što i jeste poenta, da se zabavimo i uljepšamo trenutke.

 

Pročitajte još