Tirkizna kampanja: Odvojite dan u godini i spriječite rak grlića materice!

Piše: Redakcija

Karcinom grlića materice je u ranim stadijima obično asimptomatski. Od pojave početnih lezija do ispoljavanja simptoma može da prođe čak i 20 godina. Vaginalno krvarenje, krvarenje nakon odnosa (kontaktno krvarenje) i bol tokom odnosa mogu da ukažu na prisustvo tumora. U odmaklim stadijima mogu se javiti opstipacija, učestalo ili otežano mokrenje, gubitak apetita, gubitak težine, malaksalost, bolovi u karlici, leđima, nogama, otok jedne ili obje noge, obilno vaginalno krvarenje, prelomi kostiju i drugi simptomi

Evropska sedmica prevencije raka grlića materice (cerviksa) ove godine obilježava se u trećoj sedmici januara s ciljem podizanja svijesti žena o ovoj bolesti i načinima prevencije. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), ovo je četvrti najčešći tip raka, a drugi najčešći kod žena. Procijenjeno je kako je 2018. u svijetu bilo gotovo 570.000 novih slučajeva,  te da je ovaj tip raka činio približno 6,6 posto svih slučajeva tumora kod žena. U Evropi svakih 18 minuta, a u svijetu svake dvije minute, od raka grlića materice umre jedna žena.

Nijedna vrsta raka nema tako čvrstu uzročno-posljedičnu vezu s nekim danas znanim uzrokom kao što to imaju HPV i rak grlića materice, pa se u čak 99,7 posto slučajeva karcinoma može dokazati infekcija HPV-om. Ta infekcija je vrlo česta među spolno aktivnim osobama, uglavnom se prenosi tokom spolnog odnosa, može se prenijeti direktnim dodirom s osobe na osobu, a ne samo tokom snošaja. Infekcija HPV-om najčešća je u adolescenata, a rak grlića materice kod žena između 35 i 55 godina.

O ovom zdravstvenom problemu u povodu Evropske sedmica prevencije raka grlića materice za magazin “Azra” govori prim. dr. Sabahudin Dedeić, specijalist ginekologije i akušerstva.

Šta je, zapravo, karcinom grlića materice?

– To je zloćudna bolest koja se razvija u dijelu materice koji se otvara u rodnicu, a javlja se kada dođe do promjena na ćelijama vrata materice i one počnu nekontrolisano rasti. Karcinom grlića materice je drugi vodeći malignitet kod žena, odmah poslije karcinoma dojke, a četvrti razlog umiranja od karcinoma uopće.

Koji su najčešći uzroci nastanka ove bolesti?

– Karcinom grlića materice nastaje malignom transformacijom ćelija koje čine grlić materice. Uzročnik u čak 97 posto slučajeva je human papillomavirus (HPV). Postoji više od stotinu tipova ovog virusa od čega 40 izaziva promjene na sluzokoži grlića materice, a od 20 do 30 su potencijalno onkogeni. Prema patohistološkoj klasifikaciji, karcinomi grlića materice se dijele na skvamo-celularne, koji su najčešći, i adeno karcinome, kojih je 15-20 posto. U rijetkim slučajevima javljaju se mikrocelularni karcinomi, adeno-skvamozni i sarkomi.

Da li određene dobne skupine češće obolijevaju od ovog tipa karcinoma?

– Preinvazivne promjene ili cervikalne intraepitelne neoplazije (CIN) najčešće se pojavljuju u dobnim skupinama od 25 do 35 godina, dok se invazivni oblik karcinoma grlića materice najčešće pojavljuje kod žena u dobi između 45. i 50., te 70. i 75. godine života.

Koji su simptomi karcinoma grlića materice?

– Karcinom grlića materice je u ranim stadijima obično asimptomatski. Od pojave početnih lezija do ispoljavanja simptoma može da prođe čak i 20 godina. Vaginalno krvarenje, krvarenje nakon odnosa (kontaktno krvarenje) i bol tokom odnosa mogu da ukažu na prisustvo tumora. U odmaklim stadijima mogu se javiti opstipacija, učestalo ili otežano mokrenje, gubitak apetita, gubitak težine, malaksalost, bolovi u karlici, leđima, nogama, otok jedne ili obje noge, obilno vaginalno krvarenje, prelomi kostiju i drugi simptomi. Javljaju se i metastaze u trbuhu, plućima i na drugim mjestima.

Kada se treba javiti ljekaru?

– Pregled kod ginekologa je osnovni i najvažniji za dijagnostiku karcinoma grlića materice. Istakao bih ulogu porodičnog ljekara, odnosno ljekara opće prakse, koji treba da podsticanjem kroz zdravstveno-vaspitni rad uputi pacijenticu  na redovan ginekološki pregled. Tu je, naravno, i Papanikolau test (PAPA-test). On podrazumijeva uzimanje uzorka ćelija s površine grlića materice koji se šalje citologu, gdje se uzorak gleda pod mikroskopom i kvalifikuju promene. Pacijentice kod kojih se uoče promjene suspektne na neoplaziju, upućuju se na dalje preglede. Ako se na kolposkopskom pregledu ne uoče promjene kod pacijentice s visokopozitivnim nalazom PAPA-testa, trebalo bi uzeti i endocervikalni uzorak. Ukoliko dobijemo pozitivan nalaz da je riječ o invazivnom karcinomu, potrebno je sagledati koliko je bolest proširena. To se radi s više metoda. Rade se određene radiološke pretrage kao što su magnet male karlice, skener ili ultrazvuk. Tu je i bimanuelni pregled kod ginekologa, gdje se procjenjuje koliko je bolest proširena. Zatim se kroz laboratorijske analize uočavaju stanja funkcije bubrega i jetre. To se onda sve klasifikuje po FIGO klasifikaciji i donosi zaključak o daljem dijagnostičko-terapijskom postupku.

U kojem period života žene je najadekvatnije početi preglede i prevenciju?

– Godišnji pregledi male zdjelice, uključujući PAPA-test, trebaju početi kad žena postane spolno aktivna ili u doba od osamnaest godina kod žena koje još nisu imale spolni odnos. Postoje dva načina da se prevenira cervikalni zloćudni tumor. Prvi je da se spriječi infekcija s HPV-om, drugi da se redovito kontroliraju PAPA-­­ testovi koji će otkriti premaligna stanja i HPV.  Kako bi se dalje smanjio rizik od zloćudnih tumora cerviksa, žene bi trebale smanjiti broj seksualnih partnera i izbjegavati seksualno promiskuitetne partnere.

Najstarija i najraširenija metoda skrininga, te osnovna dijagnostička metoda preinvazivnih promjena grlića  materice je PAPA-test, koji se u pozitivnih žena nadopunjuje kolposkopijom, ciljanom biopsijom i HPV tipizacijom. Pri tom dijagnostičkom postupku s površine grlića  materice i iz rodnice se uzima bris, tj. uzorak ćelija, koji se potom nanosi na predmetno stakalce, oboji i mikroskopski analizira. Svrha skrininga je rano otkrivanje karcinoma grlića materice, čime se omogućava njegovo ranije  liječenje, a time i smanjenje morbiditeta i mortaliteta. Testovi skrininga primjenjuju se u žena bez simptoma bolesti.  PAPA-test se preporučuje svim spolno aktivnim ženama jednom godišnje. Unatoč dokumentirane efikasnosti, organizirani nacionalni programi ranog otkrivanja raka grlića materice, nažalost, za sada postoje samo u nekoliko evropskih zemalja. Kolposkopija je nezaobilazna metoda pregleda grlića materice i od pomoći pri dijagnosticiranju ranih stadija invazivnog karcinoma. Za otkrivanje uznapredovalog karcinoma potreban je bimanualni ginekološki pregled.  Definitivna dijagnoza se postavlja uzimanjem bioptičkog materijala i patohistološke dijagnoze od patologa. U svrhu provjere lokoregionalne proširenosti radi se rektoskopija, cistoskopija, CT abdomena i zdjelice, intravenska urografija i dr.

Kakve su statistike kada je riječ o broju oboljelih žena u BiH od ovog karcinoma?

– Karcinom grlića materice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa.  Po učestalosti u svijetu drugi je najčešći maligni tumor u žena s gotovo 500.000 novooboljelih godišnje. Učestalost ovog karcinoma različita je u različitim dijelovima svijeta. Najzastupljeniji je u nerazvijenim i zemljama u razvoju kao što su zemlje Južne Amerike, Afrike i Azije s blizu 100 novooboljelih na 100.000 žena, dok je u zemljama Evrope i Sjeverne Amerike na četvrtom mjestu s otprilike 10 novooboljelih na 100.000 žena. Svake godine u svijetu od karcinoma grlića materice umire gotovo 300.000 žena, od čega njih čak 85 posto u zemljama u razvoju.  U Bosni i Hercegovini i zemljama u okruženju karcinom grlića materice čini oko četiri posto svih karcinoma u žena. Za razliku od pločastog karcinoma, učestalost adenokarcinoma je u porastu. Također se istovremeno bilježi znatan porast prekanceroza grlića materice.

Kako se boriti s ovom vrstom bolesti u doba Corone?

– I u doba pandemije COVID-19 važno je obavljati redovne ginekološke preglede, PAPA-test, kolposkopski pregled i HPV testiranje uz poštivanje preporučenih epidemioloških mjera, kao što su nošenje maski, pranje ruku i držanje socijalne distance. Budući da je karcinom grlića materice uzrokovan HPV infekcijom, koja spada u spolno prenosive bolesti, edukacija o spolnom zdravlju i odgovornom spolnom ponašanju dio je svake nacionalne strategije za prevenciju karcinoma grlića materice i treba početi što ranije, još od školskog doba. Važnu ulogu u prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju karcinoma grlića materice imaju sredstva javnog informisanja i drugi vidovi zdravstvenog prosvjećivanja stanovništva, a naročito zdravstveni profesionalci.

Korištenje kondoma pruža samo djelomičnu zaštitu od prenosa HPV-a, ali njihova ispravna i konzistentna upotreba dovodi do bržeg prolaska infekcije i češće regresije cervikalnih lezija, te tako u konačnici smanjuje rizik od morbiditeta. Upotreba kondoma također smanjuje rizik od ostalih spolno prenosivih bolesti, koje su potencijalno mogući dodatni činioci za nastanak karcinoma grlića materice. Nova metoda primarne prevencije je vakcinacija protiv HPV infekcije. Danas su na tržištu dostupne polivalentne vakcine za visokorizične tipove HPV-a.

Koje su faze liječenja?

– Liječenje karcinoma grlića materice ovisi o vrsti zloćudnog tumora, stadiju, veličini i obliku tumora, starosnoj dobi i općem zdravstvenom stanju žene, kao i njenoj želji za budućim rađanjem. U najranijim stadijima, bolest je izlječiva uklanjanjem prekanceroznog i kanceroznog tkiva konizacijom. Ovo se može učiniti na način bez uklanjanja uterusa, tako da je žena još sposobna imati djecu. U drugim slučajevima, jednostavno uklanjanje uterusa (histerektomija) se vrši sa ili bez uklanjanja ovarija. Kod bolesti koja je uznapredovala može se izvršiti radikalna histerektomija kod koje se uklanja uterus i dosta okolnog tkiva, uključujući limfne čvorove. Kod najekstremnijeg hirurškog zahvata uklanjaju se svi organi zdjelice, uključujući mokraćni mjehur i rektum. Terapija zračenjem i hemoterapija mogu se koristiti za liječenje zloćudnih tumora koji se prošire izvan zdjelice ili kada je došlo do recidiva. Ponekad se zračenje i hemoterapija koriste i prije i poslije hirurškog zahvata.

Koliki je procent izlječenja?

– Početni stadiji karcinoma grlića materice spadaju u skupinu visoko izlječivih tumora. Izlječivost preinvazivnih lezija je 100 postotna, a stadija Ia više od 95 posto. Petogodišnje preživljenje lokalno uznapredovalih stadija bolesti Ib (promjera većeg od 4 cm) do IVa nakon liječenja radiohemoterapijom iznosi 65 posto. Pri postojanju udaljenih metastaza, karcinom grlića materice smatra se neizlječivom bolešću, s prosječnim preživljavanjem od jedne do dvije godine.

TIRKIZNA KAMPANJA ORGANIZACIJE THINK PINK U BiH 

Prepoznajući značaj podizanja svijesti o ovoj bolesti i načinima prevencije za zdravlje žena u našoj zemlji organizacija “Think pink”  svoje društvene mreže obojila je u tirkiznu boju koja simbolizira borbu protiv karcinoma grlića materice, te je uz podršku brojnih javnih ličnosti, influencera i medija podsjetila na činjenicu da je rak grlića materice bolest koja se može spriječiti i izliječiti ukoliko se otkrije na vrijeme.

Nela Hasić

– Na ovaj način željeli smo potaknuti  žene da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i da u toku godine odvoje dan kada će posjetiti svog ljekara i obaviti preventivni pregled. Nažalost, i pored dokazanih uspješnih mjera prevencije ova bolest već dugo godina nastavlja da bude jedan od vodećih uzroka oboljevanja i umiranja u ženskoj populaciji. Rak grlića materice je bolest od koje niti jedna žena ne bi trebala oboljeti ili umrijeti i zbog toga mi iz organizacije  “Think pink ” osjećamo obavezu i odgovornost da govorimo o ovoj bolesti i radimo na njenoj prevenciji. Nadamo se da ćemo i ovog puta kroz naše aktivnosti probuditi svijest i animirati žene da idu na preglede, ne samo u ovoj sedmici već i svaki dan tokom cijele godine – poručuje Nela Hasić, regionalna direktorica u Udruženju “Think Pink”.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti