Ajdin Fejzić: Zlostavljali su me, ali sam ostao svjestan sebe i svojih vrijednosti

Piše: Redakcija

Ono što mene čini posebnim u očima drugih jeste moja neobična pojava kao muškarca koji se bavi šminkanjem, te na sebi pokazuje make-up lookove i samim time iskače iz trenutne balkanske stereotipne norme, gdje muškarac treba i smije da radi jedno, a žena drugo. Najmanje je bilo fizičkog zlostavljanja, a najviše verbalnog i psihičkog, ali nikad nisam dopustio da to utječe na mene i uspio sam ostati svjestan sebe i svojih vrijednosti. Šminka je čitav život uz mene. Želio bih našminkati Jelenu Karleušu, Elenu Kitić i Senidah

Ajdin Fejzić (23), profesionalni make-up artist, make-up edukator, YouTuber, influencer, Tuzlak je kojeg je gimnazijsko školovanje vodilo sportskim usmjerenjima, ali ga je ljubav prema drugačijem vodila u vode u kojima je mnogima u našem tradicionalnom društvu ostao neshvaćen. Iako je nakon Gimnazije upisao engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Tuzli, poslije prve godine studija shvatio je da njegova karijera treba ići u potpuno drugom smjeru, te se ispisao. Danas je jedan od prepoznatljivijih mladih vizažista koji plijeni pažnju, ne samo svojim stajlingom već i ogromnim talentom kojeg posjeduje.

U razgovoru za magazin „Azra“ govori o sebi, svojim specifičnostima, svjestan da je drugačiji od većine, no to smatra vrlinom a ne manom. Odrastao je s majkom Hankijom, ocem Muharemom i sestrom Amrom, koja je već 2008. godine otišla svojim putem i zasnovala svoju porodicu. Ajdin je nakon kraćeg samostalnog života bio primoran da se vrati kući, kada je počela pandemija Corona virusa, jer zbog lockdowna više nije bio u mogućnosti obavljati svoj posao, tako da i trenutno živi s roditeljima. Govori i da je njegov proces shvatanja samoga sebe, odnosno onoga čime se istinski želi baviti u životu, trajao veoma dugo.

– Smatram da sam postao poseban onog momenta kada sam postao svjestan sebe kao individue. Ono što mene čini posebnim u očima drugih jeste moja neobična pojava kao muškarca koji se bavi šminkanjem, te na sebi pokazuje make-up lookove i samim time iskače iz trenutne balkanske stereotipne norme, gdje muškarac treba i smije da radi jedno, a žena drugo. To je sve dio moje ličnosti. A, zapravo, svi smo mi posebni jer je svako od nas je individua za sebe, neuporediva s bilo kim drugim na ovom svijetu. Sve dok želimo da budemo kao neko drugi, da živimo tuđi život, da poprimimo tuđe navike i ponašanje, mi nismo posebni, jer je to mjesto već zauzela određena individua. Jedini način na koji svako od nas može biti i jeste poseban je da budemo ono što istinski jesmo – kaže Ajdin.

Ko su osobe koje Vas podržavaju  u životu?

– Prije svih, moja porodica, naročito majka, koju moram da izdvojim kao svoj najveći temelj i stub podrške, bez koje sigurno ne bih bio ono što jesam niti bih radio sve što radim, ali, naravno, imam i ogromnu podršku mojih prijatelja, kojima sam izuzetno zahvalan.

S mamom i sestrom: Porodica najveća podrška

 

Kakvo je bilo Vaše odrastanje?

– Apsolutno sve osim uobičajeno. Od malih nogu sam bio na meti predrasuda, bullyinga i raznih vrsta zlostavljanja, da li zbog fizičkog izgleda ili mog načina ponašanja, ni dan-danas ne mogu to zasigurno da kažem. Tako je bilo sve od osnovne pa do kraja srednje škole. Na svu sreću, najmanje je bilo fizičkog zlostavljanja, a najviše verbalnog i psihičkog, ali nikad nisam dopustio da to utječe na mene i ostao sam svjestan sebe i svojih vrijednosti, bez da ih iko oduzme od mene ili ukalja svojim malevolentnim pokušajima. Srednju školu, unatoč predrasudama i uvredama, pamtim kao jedan od ljepših perioda, jer sam upoznao mnogo različitih osoba, stekao dobrih prijatelja pa čak i onih loših od kojih sam mnogo toga naučio. Te lekcije još nosim sa sobom, kako ne bih iste greške pravio dva puta.

Kada ste otkrili svoj talent za šminkanje?

– Ovo je uvijek pitanje na koje teško nađem odgovor,  jer je šminka nekako čitavog života uz mene, ali ne kao glavna uloga, nego kao moja sjena koja se pojavi s vremena na vrijeme kad se osjećam dovoljno ugodno da joj dopustim. Ima zanimljiva anegdota iz mog djetinjstva, kada sam s pet godina ukrao sestri veliku paletu za šminkanje, sakrio se i svojim prstićima našminkao oči bolje nego ona ili ijedna njena tadašnja drugarica. Zatim, u periodu osnovne škole, moja komšinica, koja je malo starija od mene, dolazila je kod mene dok su roditelji na poslu i šminkali smo se, igrali se sa šminkom. To sam radio kroz cijelu osnovnu školu, naravno, u svoja četiri zida, da me niko ne vidi, jer sam čak i tad bio svjestan koliko normativnih stereotipa i okova visi nad nama. Tek u srednjoj školi sam krenuo ozbiljnije da eksperimentišem sa šminkom na svojoj najboljoj prijateljici Dini Bajrektarević te polako shvatao da je to nešto što mi definitivno ide od ruke i što bih možda jednog dana moglo da bude moja profesija. No, zvanično sam se počeo baviti šminkanjem nakon što sam za doček 2016. godine našminkao prvi put mamu, te je ona shvatila da imam dara za to i počela redovno dovoditi svoje prijateljice da se vježbam na njima. Upravo ona mi je kupila prvi set šminke, za šta sam joj neopisivo zahvalan, jer mi je tako dala odobrenje i ogroman vjetar u leđa.

Ko su Vaši klijenti?

– Moji klijenti dolaze iz raznih spektara društva, bilo da su to maturantice, slavljenice rođendana, djevojke i dame koje se žele srediti za neki izlazak ili posebnu priliku, mlade koje se prepuste upravo meni da im na jedan način obilježim svadbeni dan, javne ličnosti, bilo da su to snimanja muzičkih videa ili nekih fashion editorijala, pa čak i za Halloween sam imao mnogo klijenata, kada smo radili razne zanimljive transformacije.

Vaša inspiracija?

– Nemam nekoga koga bih mogao navesti kao inspiraciju, više me inspirišu određeni poduhvati u beauty industriji nego neke individue, ali mogu slobodno reći da me inspiriše vizija sebe u budućnosti za koju se borim i trudim da ostvarim.

Ko je osoba koju biste voljeli upoznati i našminkati?

– Na svu sreću, već sam imao priliku da radim s jednom od mojih omiljenih javnih ličnosti na našim prostorima, a to je Zoi. Volio bih upoznati i raditi s Jelenom Karleušom, jer smatram da bismo bili veoma kompatibilni i da bih se vrlo dobro mogao pobrinuti da u svakom kadru, svake kamere izgleda kao diva. Osim JK, volio bih upoznati i raditi s Elenom Kitić i Senidah. Obožavam te djevojke.

Ajdin Fejzić našminkao je Aminu Efendić za njen spot „Sama lagano“

Koliko često sebe šminkate i koji stil preferirate?

– Sebe ne šminkam često, jer moje lice me mrzi dva-tri dana poslije, ali iznesem određeni make-up look na nekim javnim pojavljivanjima, kako bih prenio svoju poruku ili kada imam neko sponzorstvo gdje trebam da pokažem neki look i promovišem proizvode koje sam koristio, ali to zna biti također i nasumično. Naprimjer, u 20 sati navečer dobijem inspiraciju i odradim neki full glam look i onda to objavim. Moj stil je veoma specifičan. Volim da kombinujem beauty glam uz neke drag tehnike, da se igram spektrima boja i raznim oblicima na očima koje krše prirodnu anatomiju, gdje jednostavno pustim mašti na volju. Ali, to, naravno, radim na sebi, jer moje lice je moje platno. Kada radim s klijentima, prilagodim se njihovim željama i očekivanjima uz dašak mog autentičnog otiska.

Jeste li zaljubljeni i šta je za Vas ljubav?

– Zaljubljen nisam i drago mi je što je tako, jer smatram da bi mi to trenutno samo bila smetnja u svemu što planiram za sebe ove godine. Ljubav ponekad može biti mač s dvije oštrice, a ja se iskreno ne volim igrati s oštrim predmetima. Šalim se, naravno, nisam toliki pesimist. Ljubav za mene je emotivni plod povjerenja prije svega, zatim razumijevanja, iskrenosti i podrške. Ljubav može biti prijateljska, platonska, može doći u raznim oblicima u naše živote, ali u srži svakog oblika smatram da ove vrijednosti koje sam spomenuo moraju biti prisutne ili će to suštinski biti jako toksična situacija za oba člana.

Ajdin s jednim od najpopularnijih gejmera u našoj regiji Adnanom Cerićem Cerixom

Šta biste poručili djeci koja su slična Vama?

– Da se trude da budu što bolja verzija sebe, da stave sebe i svoje ciljeve uvijek na prvo mjesto i da su sami sebi prioritet i najveća podrška u životu, što ne znači da trebaju biti arogantni ili loši prema drugima. Da ne prate trendove, toksične javne ličnosti i da se ne trude biti dio jedne skupine samo zato što ta skupina „pripada“ negdje. Budite istinski svoji, slušajte svoje srce i radite šta god vas čini sretnim, koliko god čudno ili smiješno izgledalo drugima, vaše osnovno ljudsko pravo je da se ponašate, oblačite i nosite kako vi želite, da govorite i radite šta god želite sve dok ne ugrožavate sigurnost sebe ili drugih. To vam niko ne može i ne smije oduzeti.

Volio bih da je meni neko rekao kao djetetu da ne moram mijenjati sebe da bih se nekome dopao. Jer, kad si ono što jesi, privlačiš ljude koji su pravi za tebe. Rekao bih malom Ajdinu da se malo više pouzda u svoje roditelje i prepusti neke brige da ih zajedno nose, a ne on sam. Vaši roditelji su najveći dar na ovom svijetu i nemojte nikada dozvoliti da izgubite njihovo povjerenje i mogućnost da se oslonite na njih.



Azra i Ajdin poklanjaju dva šminkanja

U saradnji s Ajdinom Fejzićem poklanjamo dva profesionalna šminkanja. Druženje i šminkanje s Ajdinom u Tuzli možete osvojiti tako što ćete poslati SMS i ukucati: OK (razmak), MAKE UP, svoje ime i prezime, godište te grad u kojem živite. SMS poruke šaljite na broj telefona: 091 510 10. Imena dobitnika objavit ćemo u printanom izdanju magazina “Azra” 10. februara.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti