Slađana i Goran Ikić zbog ljubavi ostavili Ameriku i došli u BiH: Zaručio ju je u šest ujutru

Piše: Ilma Jakubovic

Za pravu ljubav spremni smo otići na kraj svijeta, a dokaz tome su i naši sagovornici, Slađana i Goran Ikić,  koji su odlučili koračati putem ljubavi i prepustiti sudbini da ih vodi. Slađana je zbog ljubavi odselila iz svoje zemlje i sreću pronašla u BiH, a svoju ljubavnu priču otkrila je samo za magazin “Azra”.

Slađana (28), poznatija na društvenim mrežama kao @mybosnianhome, Novosađanka je, Goran (28) je Sarajlija, a sudbina ih je spojila u dalekoj Americi, tačnije u Chicagu 2016. godine. Koračajući putem ljubavi, ova diplomirana novinarka doselila se u Sarajevo 2017. godine.

Slađana je prvo otišla u Ameriku putem Work and Travel programa u okviru kojeg je radila u jednom malom grčkom kafiću, a Goran je u to vrijeme studirao na Univerzitetu u Chicagu.

U Chicagu na početku veze

– Kada ste negdje daleko od doma, čim čujete naš jezik i naše ljude odmah imate želju da porazgovarate i da se upoznate. Tako je bilo i s nama, brzo smo shvatili da ne moramo pričati na engleskom, počeli smo da se družimo, a Goran me je upoznao s mnogo naših ljudi u Chicagu i ubrzo smo počeli da se zabavljamo – počinje Slađana svoju priču za naš magazin.

U momentu kada su se upoznali, u junu, Goran je završavao studije i imao je već kupljenu kartu za novembar i povratak u Sarajevo. Slađana je planirala kofere spakovati u septembru, vratiti se u Novi Sad i opet se s Goranom sastati negdje na Balkanu, no dobila je poslovnu ponudu i odlučila produžiti svoju vizu na bar još šest mjeseci. Tako je Goran u novembru otišao za BiH, a ona ostala u Chicagu, ali je već martu naredne godine Slađana stigla u Sarajevo, jer su oboje shvatili da žele svoju porodicu, ali ne u Americi.  Nakon trogodišnje veze uplovili su u bračne vode.

Foto: Nevena Jevtović

– Zaručio me je u šest ujutru, često se šalim da nisam ni oči otvorila ni dobro razmislila (smijeh). Bilo je to na moj rođendan, u Novom Sadu. Napravili smo malo druženje i proslavu, naravno, svi moji prijatelji i porodica su znali šta se sprema. Imali smo veliko vjenčanje. Izgledalo je prilično haotično sa 200 gostiju od kojih je polovina trebalo da pređe 300 kilometara da bude tu. Jedan prilično stresan period za mene, na sve to na dan venčanja je kiša pljuštala bez prestanka. Ipak, bilo je lijepo, moji gosti su dobili i ture po Sarajevu, neki su čak ostajali i duže, posjetili su i Mostar, a mi smo se odlično proveli i uživali u našem danu s najbližima – priča nam Slađana te uz smijeh dodaje kako je to posljednja zabava na kojoj su bili 2019., s obzirom na epidemiološku situaciju u cijelom svijetu.

Na bračno putovanje na Kubu zaputili su se u septembru iste godine, a prije samog odlaska, Slađana je saznala da je u drugom stanju. Zanimljivo je da se Lazar rodio šestog aprila, na Dan grada Sarajeva.

Medeni mjesec proveli su na Kubi

Njena porodica je s oduševljenjem prihvatila vijest o preseljenju u Sarajevo, jer je druga opcija bila ostanak u Americi, na drugom kontinentu. Na pitanje da li joj je bilo teško navići se na život u Sarajevu te da li ima razlike u načinu života između Novog Sada i Sarajeva, Slađana je kazala:

– Koliko god da su Srbija i BiH blizu, i da govorimo gotovo istim jezikom i da nam je historija povezana, ipak je za mene ovo bila velika promjena. Najteže mi je padalo što su mi opet porodica i prijatelji bili daleko, a to smo nadoknađivali čestim odlascima u Novi Sad. Ima mnogo razlike, ja bih rekla da su Sarajlije opuštenije, mi Novosađani znamo biti malo stegnuti i možda čak djelujemo nepristupačno na prvi pogled. U Sarajevu sam shvatila šta znači “raja”.

Njen suprug, koji je odrastao u Sarajevu i obišao mnogo gradova po Evropi i svijetu, tvrdi, pak, da je Sarajevo jedan od najkompliciranijih gradova za život.

Foto: Jelena Mandić

– Slađana se snašla mnogo brže nego što sam očekivao. U rekordnom roku se zaposlila, našla svoju raju i naučila voziti auto po sarajevskim mahalama i sokacima– kaže Goran za „Azru“, otkrivajući i da ga je Slađana osvojila svojom iskrenošću, vrlinama i ljepotom.

A, Slađa za Bosnu i Hercegovinu ima samo riječi hvale.  Sarajevo je sada njen dom, a s predrasudama se nije susretala. Kako kaže, svi se oduševe kada čuju ekavicu i naglasak.

– Mislim da je BiH prelijepa zemlja, oduševljena sam prirodom, planinama, morem i nadam se da će u budućnosti biti i više ulaganja u ovu zemlju i da će cjelokupan sistem biti bolji – kazala je Novosađanka koja na svom Instagramu i YouTube kanalu „My Bosnian Home“ dijeli svoju svakodnevnicu, savjete o uređenju doma, ali i avanture sa sinom Lazarom.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti