Ruskinja Ljudmila i Nedim Babić: Sve je onako kako Bog odredi

Piše: Ilma Jakubovic

Za pravu ljubav spremni smo otići na kraj svijeta, a dokaz tome su i naši sagovornici, Ljudmila i Nedim Babić,  koji su odlučili koračati putem ljubavi i prepustiti sudbini da ih vodi. Ljudmila je zbog ljubavi odselila iz svoje zemlje i sreću pronašla u BiH, a svoju ljubavnu priču otkrila je samo za magazin “Azra”.

Ruskinja Ljudmila (34), nadimka Mila, koji joj zaista i pristaje, magistrica je nutricionizma, bavi se edukacijom o zdravlju i ishrani. Ona je zbog ljubavi prema Nedimu prije osam godina došla u Sarajevo. Nedim (39) je magistar sporta, trener i motivator, a zajedno su vlasnici sarajevskog fitness centra. U braku su osam godina i ponosni su roditelji četverogodišnje djevojčice Aiše.

Upoznali su se prije deset godina u Egiptu. Razmijenili su mailove i nakon Milinog povratka kući stigla je prva poruka, na koju je odgovorila kako nije zainteresirana za dopisivanje. No, šest mjeseci kasnije komunikacija je ponovo počela. Na početku su pričali o poslu, životu, vjeri, bili prijatelji, ali sudbina je imala drugačiji plan. Ljudmila je došla u Sarajevo bez namjere da se vrati u Rusiju, a sudbonosno „da“ izgovorili su u aprilu 2013. godine u krugu najuže porodice. Pitali smo Milu kako ju je Nedim zaručio.

– Nedim je putovao do grada Arhangeljsk na sjeveru Rusije, gdje živi moja majka, kod koje sam otišla u posjetu za desetodnevne praznike za Novu godinu. Putovao je uprkos sarajevskoj magli, vremenskim neprilikama, haosu na aerodromima povodom Nove godine. Upoznao se sa mojom majkom i ostalom porodicom, donio je svima poklone, a poklon za koji se najviše brinuo bio je prsten. Ostao je nekoliko dana i vratio se u Sarajevo, a ja sam se nakon odmora vratila se u svoj grad Rostov-na-Donu – otkriva Ljudmila za „Azru“.

Islam je prihvatila za svoju vjeru.

– Nedim mi nikad nije postavljao uslov da moram promijeniti vjeru, nego mi davao punu slobodu izražavanja u tom smislu. Pošto je on musliman i u njegovoj kući se prakticira islam, željela sam više saznati o tome, čitala sam, slušala predavanja, pričala s Nedimom i kako sam sve više i dublje spoznavala islam tako sam ga sve više prihvatala srcem. U jednom trenutku osjetila sam da je to moj put – iskrena je Ruskinja, koja je oduševljena i bh. prirodnim ljepotama.

Upitali smo i Nedima kako se Ljudmila snašla u Sarajevu.

– Mislim da se Mila snašla i više nego dobro. Osim što je savladavala jezik do vrhunskog nivoa, njena snalažljivost po gradu je bolja od mnogih koji su rođeni u Sarajevu. Zbog njenog odličnog naglaska i govora, mnogi ne mogu ni skontati da je Ruskinja – kaže Nedim i otkriva da mu se kod Mile svidjela njena osobnost, pogledi na život te mišljenja o brojim zajedničkim temama.

Najvažnija osoba u njenom životu, majka, bila je zabrinuta Ljudmilinim odlaskom u nepoznato.

– Međutim, iz njene kuće sam otišla sa 19 godina i preselila se u grad koji udaljen 2.000 kilometara, gdje sam živjela skoro deset godina, sve dok nisam upoznala Nedima. Tako da se majka već navikla da sam odrasla osoba koja može praviti svoje odluke i snositi posljedice – ističe Ljudmila, kojoj nije bio problem naučiti bosanski po dolasku u Sarajevo, iako se prvog mjeseca sa svima sporazumijevala na engleskom. Međutim, vrlo brzo je, uz Nedimovu podršku i strpljenje, savladala jezičke barijere, a prije tri i po godine upisala je i master studije na Univerzitetu u Sarajevu.

Na odbrani Ljudmilinog magistarskog rada

– Sve je onako kako Bog odredi. Nekada su veze na daljinu čvršće i jače nego bilo koja druga veza – poručuje za kraj, bračni par Babić.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti