Ajša Kapetanović samo za “Azru” o spolu bebe i pripremama za najvažniju ulogu

Piše: Emina Dzafic

Ajša Kapetanović, mlada Sarajka, koja je kao djevojčica sa samo 13 godina učestvovala u srbijanskom showu “Zvezde Granda” i kao jedna od favoritkinja osvojila bosanskohercegovačku javnost, već sedam godina održava karijeru na zavidnom nivou. Lani je snimila singl „Sve mi opraštaš“, a tekst i muziku napisala je i komponirala sama. Ajša sada ima 20 godina i njena trenutna adresa je u Njemačkoj. Osim zanosnim glasom, osvojila je publiku i skromnošću i lijepim ponašanjem. Prije godinu ljubavnu vezu s Adijem Đogićem krunisala je brakom. On je Ajšina prva ljubav, a upoznali su se u srednjoj školi, još kao djeca. Nakon jednogodišnje veze, Ajša se sa 16 godina odselila u Njemačku s roditeljima, ali daljina nije utjecala na ljubav.

 

Adi i ona ostali su zajedno i prebrodili sve prepreke. Sada očekuju bebu, a samo za magazin “Azra” Ajša je otkrila spol djeteta. Očekuje dječaka, dok će ime otkriti tek nakon njegovog rođenja. Iako prinova dolazi u jeku pandemije Corona virusa, kada je Njemačka u potpunom karantinu, za Ajšu to predstavlja samo izazov. Ne boji se, a najveću podršku ima od supruga. Kako je prošla trudnoća i kako se osjeća, te je li spremna za ulogu majke, govori za naš magazin.

 

S obzirom na to da se nalazi pred samim porodom, odnosno već je ušla u deveti mjesec, Ajša nam otkriva da se osjeća odlično i uspijeva raditi sve što je radila i prije trudnoće, naravno, uz dodatne mjere opreza.

 

Jesu li pripreme za dolazak bebe završene?

– Pripreme su uveliko u toku. S obzirom na to da su sve prodavnice odjeće i namještaja zatvorene primorani smo kupovati putem interneta, što je pravi izazov, ali ništa u čemu se nećemo snaći.

 

 Je li Vam već naporno se kretati?

– Još mogu bez problema hodati u štiklama ili se bar uvjeravam da je bez problema. Trudim se da što pozitivnije razmišljam, jer se onda i bolje osjećam.

 

 Je li Vas strah s obzirom na to da je i pandemija Corona virusa, brine li Vas kako će porod proći?

– Kao i svaka žena, imam strah od poroda, ali i veliku hrabrost i želju da konačno ugledam svoju bebu. Kad je riječ o pandemiji, ne bojim se, virusa je bilo i bit će, uz jak imunitet i pozitivno razmišljanje vjerujem da ne treba strahovati. Jedini strah koji imam od ove pandemije je strah da ćemo biti primorani primiti vakcine i da ćemo nastaviti živjeti uz socijalnu distancu, tj. novi hladni poredak svijeta.

 

Kako i kada ste doznali da očekujete dijete? Šta Vam je tada prvo palo na pamet?

– Za trudnoću smo saznali u junu, iako su me emocije preplavile, ostala sam staložena. Prvo što mi je palo na pamet jeste da ću za devet mjeseci držati čitav svijet u svom naručju i da od tog momenta počinje jedno novo, ozbiljnije i najljepše poglavlje života.

 

Kakva je bila reakcija supruga na sretnu vijest?

– Odmah sam rekla mužu, a njegova reakcija bila je ista kao i moja. Potom smo  javili sretne vijesti našim roditeljima i kumovima, koji su dodatno uvećali našu radost.

 

Kakvi su bili prvi mjeseci trudnoće, jeste li imali mučnine, kako ste podnijeli te slatke muke?

– Prvo tromjesječje je prošlo prilično dobro, euforija nije prestajala. Želja da podijelim sa svima sretnu vijest, da vidim prve promjene na stomaku i saznam spol je nešto što mi je skretalo misli s manje lijepih stvari koje trudnoća nosi. Imala sam sreću da su mučnine trajale manje od mjesec, a uz brižnog muža i roditelje lako sam prebrodila taj period.

Kako je trudnoća utjecala na Vas, je li Vas promijenila?

– Svaku ženu trudnoća promijeni bar malo, pa tako je i mene. Sada se vidim kao mnogo odgovorniju osobu, kao nekog ko mnogo više pazi na sebe i ko neće odustati ni pred jednom preprekom u životu. Moram biti jaka za dvoje.

Brine li Vas kako ćete se snaći u ulozi majke?

– Sigurna sam da ću dati sve od sebe da budem najbolja majka svom djetetu, tako da nemam velikih briga kad je riječ o novoj i meni najbitnijoj ulozi u životu. Naravno, strahovi uvijek postoje, ali umjesto paranoje biram pozitivu.

 

 Vaši pratitelji nestrpljivo su očekivali da objavite spol bebe. Sada ste napokon putem našeg magazina odlučili otkriti da je dječak.

– Spol djeteta nije bitan, ali, kada ga saznamo, povežemo se s bebom dok je u stomaku na još višem nivou, već zamišljamo kakva ili kakav će biti kad poraste, koje će ime nositi. Mislim da sada već sigurno mogu reći da nosim jednog, rekla bih malog, ali više mu odgovara, snažnog i naprednog dječaka.

 

Jeste li razmišljali o imenu, ako jeste, koja su to imena?

– Imena smo znali vjerovatno već u prvoj godini veze, te se dosad ništa nije promijenilo. Izbor nam je uzak, ali siguran. Mada sve ima svoje vrijeme, s takvim odlukama ne treba žuriti, tako da ćemo to otkriti kada se beba rodi.

Imate li pomoć supruga, koliko ima razumijevanja za Vas i drugo stanje?

– Pomoć supruga sam imala i prije trudnoće, pa tako i za vrijeme trudnoće. Istina, sada imam mnogo veće privilegije.

 Šta mislite kako će se on snaći u roditeljskoj ulozi?

–  Vjerujem da će se odlično snaći u ulozi oca, ne postoji dijete kojem on ne zna prići na pravi način. Djeca ga, inače, jako vole, tako da sam sigurna da neće imati nikakvih poteškoća kada dođe naše vrijeme.

 Njemačka je u potpunom lockdownu. Kako ste se prilagodili na te uslove?

– U početku smo lakše podnosili, jer smo se nadali da neće dugo potrajati, a sada već polako gubim nadu da će ikada biti kao prije, ali trudnoća nam je svakako donijela mnogo vedrih boja u ovom sivilu. Svakako bih ovaj period provela kod kuće zbog trudnoće, tako da lično nisam ništa mnogo izgubila kad je riječ o poslu, putovanjima i izlascima, ali mnogi drugi jesu i opet se nadam da će jednog dana ovo sve biti samo neugodna prošlost. Tokom čitave ove karantinske godine mi je najviše nedostajala sloboda, sloboda kretanja, sloboda govora, sve u svemu, nedostajala su mi osnovna ljudska prava, koja nismo imali.

Je li Vam neobično biti stalno u kući?

– Uživam u slobodnom vremenu i komforu. Gledam filmove, serije te jedem i spremam razne poslastice i jela. Obožavam kuhati.

 Kada ste zadnji put bili u Sarajevu, jeste li poželjeli rodni kraj?

– U Sarajevu sam posljednji put bila prošle godine u februaru, a poželjela sam porodicu i prijatelje, najviše majku i djeda, koje jedva čekam posjetiti čim beba i ja budemo spremni za put.

Koncerata i nastupa ove godine nije bilo. Nedostaju li Vam?

– Tokom 2020. godine sam imala svega nekoliko nastupa. S obzirom na to da volim svoj posao i uživam u njemu, mnogo mi nedostaje. Muzika je nešto što nas prati na svakom koraku. Nema nijednog  veselja, pa čak i tužnog događaja koji nije popraćen muzikom, niti jednog ugostiteljskog objekta bez muzike, a niti filma, crtanog, dokumentarnog, kojeg ne krasi muzika. Zbog toga trebamo cijeniti muziku i muzičare, te konačno shvatiti da svako treba imati pravo da radi svoj posao, i doktor i frizer i pjevač, jer svako od njih ima svoju svrhu i doprinos u ovom društvu.

 Kada se vidite ponovno u studiju, dogovarate li nešto na tom polju? Kada se planirate vratiti muzici?

– Za sada nemam posebnih planova, s obzirom na trudnoću i situaciju u svijetu mislim da je pametno sačekati prije sljedećeg poteza u tom smislu, ali čim se porodim i oporavim otići ću u studio i napraviti nešto što namjeravam već duže vremena. To je izvan moje zone komfora, ali veoma interesantno i jako se radujem.

 Planirate li zbog majčinstva stopirati karijeru na neko vrijeme?

– Karijera se svakako stopirala svim pjevačima, muzičarima zbog trenutne situacije u svijetu, ali to mnoge ne zaustavlja da i dalje rade na sebi i da poklone publici nove pjesme, iako im se to trenutno ne isplati, jer postoji ljubav prema muzici i povezanosti s ljudima preko nje, ali naravno i nada da će se jednog dana isplatiti te da ćemo početi raditi. To je i moj plan kroz određenu pauzu u karijeri koja se po meni podrazumijeva zbog obostrane potrebe da beba i ja budemo zajedno.

Imate li neostvarenih želja?

– Mislim da ne postoji osoba kojoj su se sve želje ostvarile. Naravno da imam još mnogo želja i još mnogo vremena da se ispune.

Ajša je pozdravila sve čitatelje magazina “Azra”:

Pročitajte još