Martina Vejzović: Ne stari se preko noći, već zbog neodgovornog ponašanja prema koži

Piše: Emina Dzafic

Koliko možemo vjerovati reklamama o kremi koja „briše godine“ s lica i postoji li neka čarobna krema? Pitanje je to na koje bi većina žena željela znati odgovor. O svim kozmetičkim čudima protiv bora koja se plasiraju na tržište razgovarali smo s Martinom Vejzović (44), dugogodišnjom kozmetičarkom, vizažistkinjom, wellness i aroma terapeutkinjom. Ovu skincare blogerku na Instagramu prati gotovo 30 hiljada osoba.

Martina je  Zagrepčanka s trenutnom adresom u Švedskoj. Njen muž je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, i ujedno joj je najveća podrška. Tugu za domovinom, kako kaže, zaboravi uz njegov humor. Kao 12-godišnjakinja počela se zanimati za kozmetiku, kreme i njegu lica, a iz te ljubavi je prije nekoliko godina nastao i njen blog „Dearskin“. Neprestano ukazuje na značaj jednostavne njege, koja je zasnovana na svakodnevnom čišćenju lica, hidrataciji i najvažnije od svega – zaštiti lica od Sunca. Blog je pokrenula, prije svega, iz ličnog zadovoljstva, ali je dobila ogromnu podršku čitatelja.

Za „Azru“ specijalno objašnjava učinke određenih proizvoda, tretmana, ali govori i o tabu temama. Savjetuje kako na pravilan način njegovati kožu lica, učiniti je blistavom i usporiti starenje, šta je retinol i je li on, zaista, čudo u tubi koje briše bore, pitanja su na koja Martina odgovara za naš magazin.

 Vi ste iz Zagreba, a muž je porijeklom iz BiH? Kako ste se upoznali i kako je vas je životni put odveo u Švedsku?

– Muž je iz Rijeke, a porijeklom je iz Bosne i Hercegovine. Roditelji su mu iz Tuzle. Upoznali smo se  sasvim slučajno u Zagrebu na Autobusnom kolodvoru. Odmah me je privukao njegov smisao za humor i tako smo osnovali vrlo brzo bračnu zajednicu te se odselili iz Hrvatske u Švedsku za boljim poslovnim prilikama supruga.

Nedostaje li Vam domovina?

– Kada sam odlazila iz domovine, mislila sam da ću doletjeti doslovno kad me volja i da tih 2.500 kilometara ne znači mnogo. Međutim, zbog situacije s Covidom, doslovno sam zarobljena u Švedskoj i otkako sam se odselila prije skoro dvije godine, nisam uspjela otići kući.  Naravno da je bilo prilika, ali zbog straha da ne prenesem zarazu svojoj rodbini, suzdržavam se od puta, iako sam strahovito usamljena i jako mi nedostaje Zagreb.

Kako se rodila ljubav prema kozmetici, kako je Martina Vejzović postala, sada već prepoznatljiva, Martina „Dearskin“?

– Moja ljubav prema kozmetici počela je od malih nogu. Već sa 12 godina sam imala kompletnu skincare kolekciju, koja je uključivala mlijeko za lice, tonik, dnevnu i noćnu kremu. Kao dijete i tinejdžer pokazivala sam veliko zanimanje za medicinu i svi su bili uvjereni da ću završiti kao ljekar, međutim, ratna kriza me spriječila da nastavim školovanje. Kasnije sam se sama educirala i završavala dodatne škole, ali tada sam shvatila da je moja ljubav njega kože, a ne bolesti.

 Koji savjet bi svaka žena morala odmah primijeniti ako želi zdravu, lijepu i njegovanu kožu?

– Mnogo je savjeta, ali izdvojit ću prestanak diranja lica, to jest tiskanja komedona i akni; hidratacija je put do lijepe kože, te zaštita od UV zraka bez koje nema očuvanja lijepe kože.

Šta je retinol i kako on djeluje na kožu lica te koja stanja liječi i popravlja? Je li on, zaista, čudo u tubi koje briše bore?

– Ne bih rekla da je čudo, već da jedini daje dokazane rezultate kod žena i muškaraca koji ga znaju koristiti. Retinol je, jednostavno rečeno, stanični komunikator, naređuje starim stanicama da se počnu ponašati kao mlade. Bitno je naglasiti da nazivamo gotovo sve retinolom, a takav je, nažalost, zbunjujući zakon koji dozvoljava proizvođačima da i najslabiji oblik nazivaju retinolom. Zato je bitno naučiti koji su oblici i prema tome očekivati rezultate.

Ko sve i kako može koristiti retinol, kada početi i koliko je važno biti educiran za korištenje, te koje su moguće nuspojave?

– Retinol ima širok spektar djelovanja: akne, ožiljci, hiperpigmentacije, proširene pore i bore, stoga ga koriste od 15 do 60 godina, svako u neku namjenu. Nije za osobe s jako osjetljivom kožom kao ni preventiva za osobe do 27-28 godina, ukoliko se nema neko od navedenih stanja. Educiranost je veoma važna i vrlo rijetko se objašnjava njegova upotreba, radi čega žene dobiju nuspojave kao što su snažno ljuštenje, crvenilo, akne ili hiperpigmentacije i nakon toga odustanu. Najžalosnije je što se kod ljekarskih oblika retinoida, također, vrlo rijetko objasni način korištenja pa se odustane od terapije koja bi mogla odlično uspjeti.

 Bavite se savjetovanjem o njezi kože već dugo godina. Koja je najveća greška koju žene prave?

– Mislim da ne bi bilo dovoljno tri strane da opišem greške, ali evo nekih. Nikakvo korištenje zaštite od UV zraka (osim na plaži) ili pretjerivanje s takvim proizvodima onda kada nije potrebno, jer dolazi do začepljenih pora. Sljedeće bi bilo umivanje vodom kod masne kože ili ribanje lica kod suhe i osjetljive kože, neredovna rutina, mazanje svim i svačim što čuju da neko preporuči.

Često u svojim tekstovima napominjete važnost korištenja zaštite od Sunca tokom cijele godine, zašto je to tako važno i bitno? Koje posljedice se mogu spriječiti i koja stanja na koži se mogu izbjeći njenim korištenjem?

– Savjetujem skoro 15 godina, ono što je uvijek ista priča kod žena iznad 30 godina: “Ostarjela sam preko noći, dobila bore, fleke i obješeni tonus i šta sada da radim?”. Nije to preko noći, to su posljedice neodgovornog ponašanja prilikom sunčanja i korištenja solarijuma u mladosti, a da ne pričamo kako je melanom kože svake godine u porastu po broju oboljelih.

Ekspanzijom društvenih mreža, posebno Instagrama, zaživio je i postao popularan trend propagiranja prirodne kozmetike. Šta Vi mislite o prirodnoj kozmetici? Ako neko, ipak, želi koristiti prirodnu kozmetiku, koje sastojke izbjegavati, šta tražiti u sastavu?

– Da, dok je prirodne kozmetike, moje kolegice i ja ćemo imati posla (smijeh). Ekspanzija prirodne kozmetike u kućnoj radinosti, jeftine (sastavom) prirodne kozmetike u drogerijama i slično, uzrokovala je mnoge probleme, od dermatitisa do akni. Prirodna kozmetika je odlična, ali prava prirodna kozmetika, a ne „smućkano“ nekoliko komedogenih ulja i maslaca s jeftinom bazom i alkohol denatom. To nikakva koža ne može izdržati. Nažalost, u našem regionu pojam „prirodno“ nije jasno definiran i zato ova riječ ima magičnu moć nad krajnjim korisnicima. Moram se osvrnuti i na veliku manipulaciju, jer proizvod može biti prepun iritansa i beskorisnih sastojaka, ali ne mora imati dodane parabene ili mirise, što je već dodatni trik proizvođačima da naglase na kutijama: „Bez parabena i umjetnih mirisa ili boja“. Takve parole su dobre, ali ne treba previše obraćati pažnju, već se orijentirati na kompletni sastav i namjenu proizvoda, a u krajnjem slučaju i očekivanja proizvoda.

Kiseline, enzimi, mikropilinzi, hidratacija, čistači… Svi ti nazivi koje potrošač ponekad ne razumije. Objasnite nam kratko šta to sve čini za kožu?

– Kiseline rade eksfolijaciju kože, neki će to nazvati mikropilingom. Ovisi šta se želi postići, bira se između AHA, BHA ili PHA kiselina, koje pojačavaju proces obnove kože, otčepljuju pore i reguliraju sebum. Enzimi, također, rade mikropiling, ali na mnogo nježniji način od kiselina i djeluju više površinski. Pod pojmom hidratacija smatramo gotovo sve: hidratantne kreme, fluidi, serumi, maske i unos dovoljno tekućine u organizam, dok pod pojmom čistači smatramo proizvode za čišćenje lica, kao što su gelovi, pjene, ulja, sapuni.

 Tržište je zatrpano proizvodima za njegu kože, ali šta izabrati, a šta preskočiti?

– Prvo treba zaboraviti aplikacije koje tumače sastojke u proizvodima. To su roboti i ne mogu znati šta odgovara vašoj koži. Naučiti osnovno – razliku između alkohola pa izbjegavati loše alkohole radi isušivanja, a dobre u visokom postotku radi komedogenosti. Bitno je naučiti koji su korisni sastojci poput uree, alantoina, ceramida, niacinamida i hijalurona, te izbjegavati parfeme, neka eterična ulja, maslace i ulja velike molekule. To ne pomaže u liječenju akni, već ih provocira.

Osnovali ste i vodite i nekoliko grupa na Viberu, gdje se svi mogu besplatno uključiti i čitati iskustva drugih o njezi kože.

– Vodim deset Viber grupa i veoma se ponosim njima. Zaista sam sretna da sam okupila tisuće žena iz cijelog svijeta koje su spremne pomoći jedne drugima u svakom segmentu. Riječ je o tematskim grupama podrške s temama akne, osjetljiva koža, suha koža, antiage tretmani, početni antiage, grupa o mineralnom make-upu, grupa za razmjenu i prodaju, te moja najdraža grupa „Retinoluše“. U grupama sudjeluju i mnogi stručnjaci, ljekari, farmaceuti, znanstvenici i kozmetičari.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti