Ana Rucner, violončelistica: Vraćanje u prošlost vodi u bolest

Piše: Lejla Bejdic

Vrijeme Corone je izuzetno pogodilo kompletnu muzičku industriju, jer nam je onemogućeno nastupati kao što smo mogli ranijih mjeseci, tačnije, zadnjih godinu. Muzika se stvara srcem, a u svijetu se opstaje mudrošću. Bivši suprug i ja zajedno odgajamo našeg sina. Za mene je to dovoljan razlog da budemo složni i odgovorni. Svaka majka želi da joj dijete prvenstveno bude zdravo

U danima kad svi muzičari neizvjesno iščekuju početak proljeća i koncertne mogućnosti, Ana Rucner je osmislila novi projekt u kojem je udružila violončelo i bubanj i publici se predstavila s novim, žešćim zvukom. Obradila je pjesme iz serije “Igra prijestolja” i filmova “Pirati s kariba”, a sve to prate i atraktivni videospotovi. Virtuoznu violončelisticu, osim o muzici, ispitali smo o privatnom životu, divnom partnerstvu s 30 godina bivšim suprugom Vladom Kalemberom, sinu, beauty rutinama i svakodnevici, ali na početku razgovora kazala nam je više o novom muzičkom projektu.

– Višak slobodnog vremena i odmak od pozornica dozvolio mi je kreaciju u muzici i stvaranje novih projekata pa se tako rodio i ovaj. Ako bih birala svirati sama uz backing tracks ili s bendom, radije bih izabrala samo jednu osobu s kojom mogu podijeliti pozornicu, a opet, osobu koja može odsvirati više instrumenata istovremeno. Bubanj kao instrument sastavni je dio mog muzičkog benda s kojim i inače sarađujem, ali mi se učinilo da bi baš jedan ovakav duet mogao biti zanimljiv, jer je bubanj kao takav za mene veoma važan u svim izvedbama kada ne sviram čistu klasiku. Bubnjar Marko Duvnjak izuzetan je muzičar, a, osim spomenutog instrumenta, odličan je i trubač, pjevač i muzički producent. Kako smo se i privatno mnogo družili, a oboje smo muzičari, tako smo spontano počeli i kreirati. Naše izvedbe nabijene su ogromnom energijom, a uz naše vokale i instrumente zvučimo kao mali ansambl koji može odsvirati šta god poželi – govori Rucner za „Azru“.

Muzički sektor jedan je od najpogođenijih po padu prihoda uzrokovanog Corona virusom. Kažu da je vrijeme Corone dobro za stvaranje, a mnogo loše finansijski?

– Da, vrijeme Corone je izuzetno pogodilo kompletnu muzičku industriju, jer je nama onemogućeno nastupati kao što smo mogli ranijih mjeseci, tačnije, zadnjih godinu. Ali, ne možemo ništa, moramo biti strpljivi i vjerovati da će sve ovo jednom završiti, a do tada, kreiramo prema mogućnostima u našim domovima i snalazimo se kako ko umije.

Imate li neki alternativni posao kojim se bavite?

– Nemam alternativni posao. Ja sam muzičar koji isključivo živi od svojih koncerata i projekata.

Kad ste naučili da makijavelistička “cilj opravdava sredstvo“ ne pije vodu u poslu?

– Muzika se stvara srcem, a u svijetu se opstaje mudrošću. Biti umjetnik nešto je vanzemaljsko,  predivan dar koji ljudsko biće može primiti, a istovremeno i podijeliti. Prije svega, treba ostati čovjek i igrati na kartu poštenja, izboriti se za svoje mjesto radom i zalaganjem, a plača za to je dovoljna i u obliku mirnog sna, koji nema cijenu.

Iako u braku niste već godinama s pjevačem Vladom Kalemberom, ipak ste jedni od rijetkih primjera bivših supružnika koji su i nakon razvoda ostali u dobrim odnosima. Kako funkcionirate?

– Bivši suprug i ja zajedno odgajamo našeg sina. Za mene je to dovoljan razlog da budemo složni i odgovorni. Osim djeteta, spaja nas i muzika, a znate da muzika nema jezičku barijeru i da je ona svevremenska. Pa eto, tako i nas dvoje.

S godinama nam se prioriteti mijenjaju, što smo nekada željeli i pristajali s dvadeset danas ne možemo ni zamisliti. Šta danas očekujete od ljubavi, koje biste kvalitete željeli da posjeduje Vaš partner?

– Upravo sam s godinama naučila da ne očekujem, nego da kažem šta želim. Previše sam samostalna i predugo sama da bih imala ikakva irealna očekivanja od partnera. Ali ono što volim, jeste da naučim uistinu čuti čovjeka i istovremeno ga naučiti da on čuje mene, ali to kad govorim mislim na slušanje naših duša. Volim vidjeti zadovoljne i vesele ljude. To su najljepše kvalitete koje neko može posjedovati.

Jeste li ikada sebe uhvatili da kažete: „Slava mi je udarila u glavu, spuštaj se ka zemlji“?

– Ne dozvoljavam da mi ijedan uspjeh udari u glavu. Čak mogu reći da se to ne može desiti zato što slavu pripisujem samo jednom, našem Stvoritelju. Sve što sam postigla u životu Božija je volja, a svaki neuspjeh dogodio se kako bih nešto naučila iz toga. Moj poziv je nešto najljepše što sam mogla dobiti, jer predivno je baviti se muzikom, a ona je dar koji se dijeli s ljudima koji ga žele primiti. Čista ljubav.

Šta je za Vas gubitak vremena?

– Vraćati se u prošlost i razbijati glavu da li sam mogla drugačije. Od toga nema ništa, osim što se možeš zaozbiljno razboljeti. Radije razmišljam o trenutku u kojem jesam i onima koji će tek doći, a koje s veseljem nastojim isplanirati.

Ženama se uvijek postavlja teret da su uspješne na svim poljima, a ako nisu na jednom, onda su manje vrijedne. Vi ste majka, poslovna žena, prijateljica… Kako ste u životu ispreplitali lično i profesionalno?

– Ja vam lično ne osjećam takav teret. Pa niko nije rođen da umije sve. Naprotiv, svako je stvoren za nešto. Najbitnije je prepoznati svoj put, njegovati ga i naučiti sebe i okolinu kako živjeti s tim odabirom. Ali, ima nešto što sam naučila kroz život (što je svima nama znano), a to je da minimalno petljam posao s prijateljstvom. Ponekad je to gotovo nemoguće, ali ako se i poveže jedno s drugim, treba jasno odrediti granice u samom startu. Ako to ne napravimo, uvijek završi krivo.

Ana s bivšim suprugom Vladom Kalemberom

Vi imate i sina, tinejdžera. U kakvog muškaraca biste voljeli da izraste?

– Svaka majka želi da joj dijete prvenstveno bude zdravo. Zatim da je zadovoljno, da radi ono što voli i da bude pošten čovjek. Ništa manje ne želim niti ja.

Kako se nosite s njegovim pubertetom i „ludim“ godinama?

– Mnogo razgovaram sa sinom i nastojim ga pomno slušati kad mi se povjerava i iznosi svoje emocije. U mnogim stvarim u njegovom pubertetu vidim sebe te se vrlo dobro sjećam tog perioda svog života, kada sam mislila da me niko ne razumije. Vrlo je važno pokazati djetetu da ste mu i prijatelj te da uvijek ima pored sebe osobu kojoj može povjeriti svoje najcrnije misli i najveće brige, a da zna da ga nećete osuditi. Tu nastaje povjerenje koje traje za život.

Koji segment svog života najviše volite?

– Obožavam to što sam majka, to je moj najveći uspjeh i dar koji sam mogla dobiti!

Ana sa sinom Darianom

Vi ste veoma lijepa i njegovana žena. Koja je Vaša beauty rutina?

– Vrlo sam jednostavna u tome. Čisto lice, tijelo i njegovana kosa moja su svakodnevica. Volim taj divan osjećaj prirodne čistoće, kako izvana, tako i iznutra. Od preparative najčešće koristim prirodnu kozmetiku, koju volim i promijeniti te uvijek isprobati nešto novo, i pijem mnogo vode.

Šta imate u svojoj torbi?

– Uvijek isto. Novčanik, ključeve, rezervnu masku za lice, krunicu i labello.

Koji Vam je jutarnji ritual?

– Prije svega, na tašte popijem iscijeđeni limun. Ako nisam prelijena, onda odradim mini jutarnji trening, a zatim stavim prirodnu masku od kafe na lice i s posebnim veseljem kuham kafu, koju ne ispuštam iz ruku.

Foto: Robert Barilla

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti